![]()
Försvarsmakten satsar allt mer resurser på genusutbildning och andra kulturmarxistiska paradgrenar. I år har man även satsat stort på Pride och deltar vid inte mindre än åtta olika evenemang i Stockholm och Göteborg.
Inför årets homosexfestival lanserade Försvarsmakten en kampanj under slagordet ”We don’t always march straight”, vilket på svenska blir ”Vi marscherar inte alltid rakt/heterosexuellt”. Slagordet följdes upp med förklaringen: ”Men oavsett när eller var vi marscherar står vi alltid upp för din rätt att leva som du vill, med den du vill.” Man slog vidare fast vad Försvarsmaktens uppgift är: ”Vi står upp för de värderingar vi är satta att försvara.”
Kampanjen fördes ut inte bara via Försvarsmaktens hemsida utan också genom påkostade annonskampanjer med helsidor i Metros Pridebilaga och gaytidningen QX samt på busskurer och andra platser i området kring festivalen.
Ett antal försvarsanställda gick med i Pridetåget och hade med sig flera fordon som målats i regnbågsfärger och försetts med det nya slagordet.
Och mitt uppe i alltsammans stämde alltså Överbefälhavare Micael Bydén upp i sång, och framförde Elvislåten ”Suspicious Minds”. Tilltaget spreds snabbt i sociala medier, inte minst av Försvarsanställda som själva deltog i paraden.
Det är dock inte alla som uppskattar ÖB:s eller försvarsmaktens starka engagemang för en homosexfestival som många dessutom menar har tagits över av vänsteraktivister. Medan hyllningarna till ÖB har haglat i systemmedia, låter det ganska annorlunda i sociala medier. När Tom Samuelsson, digital strateg vid Försvarshögskolan, lade upp bilder från tillställningen dominerade de negativa kommentarerna.
”Fruktansvärt att se”, ”Vilken idiot, ge karljäveln sparken”, ”Resten av världen gapskrattar” och ”Ingen tar Sveriges försvarsmakt på allvar” löd några av dem. Andra uttryckte rentav sitt stöd för en rysk invasion med förhoppningen att en sådan skulle göra slut på ”tramset”. Några HBTQ-aktivister försvarade dock ÖB och kallade honom ”modig” och ”en riktig ledare”.
Försvarsanställda är egentligen förbjudna att bära uniform i politiska manifestationer, men man har under de senaste åren slagit fast att Pride − som inte bara förbjuder Sverigedemokraterna från att deltaga, utan till och med Medborgerlig Samling som ändå har Sveriges enda homosexuella partiledare − är en opolitisk tillställning.
– Det finns de som tycker att vårt engagemang i Pride är att agera politiskt. Men vi tycker inte att det handlar om politik alls, utan om en självklar och grundläggande mänsklig rättighet, förklarade Nemo Stjernström, marknadsstrateg på Försvarsmakten och projektledare för kampanjen ”We don’t always march straight”, när han intervjuades av Dagens Media den 30 juli.