![]()
– Jag är jättenöjd. Det känns superskönt att få rättvisa och upprättelse, säger Farah Alhajeh till SVT.
Farah Alhajeh, 24, hade sökt jobb hos tolkföretaget Semantix i Uppsala. Vid intervjun ville hon inte ta firmans manliga företrädare i hand och lade istället handen på sitt bröst som hälsning. Hon säger till SVT att intervjun då avbröts och att hon leddes ut till hissen.
Hon anmälde Semantix till Diskrimineringsombudsmannen som drivit hennes fall i Arbetsdomstolen.
Företaget menar att det är kränkande att en anställd vägrar att skaka hand med personer av det ena könet. Två av rättens fem ledamöter höll med, men tre gick istället på DO:s linje och dömde företaget att betala böter till Alhajeh. I domen står att företagets policy ”har kommit att missgynna den grupp muslimer vars religiösa tro innebär att de inte får beröra personer av motsatt kön utanför den närmaste familjekretsen”.
Domstolen hävdar vidare att ”för att Sverige ska leva upp till Europakonventionens krav måste diskrimineringslagen omfatta detta”.
Andra europeiska länder har emellertid gjort en annan bedömning. För två år sedan avbröt Schweiz medborgarskapsprövningen för en muslimsk familj efter att deras söner vägrat att skaka hand med kvinnliga lärare. I maj 2017 slog en regional domstol i landet fast att muslimska studenter som vägrar handskakning kan tvingas betala böter. I april i år nekades en muslimsk kvinna medborgarskap i Frankrike av samma anledning.
Uppmärksammas internationellt
Farah Alhajeh, som är född i Sverige, har efter domen intervjuats av både BBC och New York Times, och flera andra stora utländska medier har skrivit om fallet. I intervjuerna hävdar Alhajeh att hon följer både Sveriges och islams regler genom att vägra att skaka hand med både män och kvinnor.
− Vi lever i ett samhälle där man måste behandla kvinnor och män likadant. Jag vet det eftersom jag är svensk, sade hon till New York Times.
Samtidigt medgav hon dock att ifall det bara är kvinnor närvarande kan hon skaka hand, men ifall det finns män närvarande hälsar hon utan handskakning på båda könen.
Ett slag för muslimer
Domen är den första i sitt slag och anses därför viktig av Diskrimineringsombudsmannen. Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, säger till SVT att domen bekräftar ”att man inte kan kräva av anställda att de ska hälsa på ett visst sätt”.
Alhajeh är öppen med att hon ser domen som ett slag för alla muslimer i Sverige.
– Jag hoppas att jag inger hopp till andra muslimer, som går igenom samma sak och känner att det inte är någon mening att gå vidare med det, att man kan få rättvisa till slut, säger hon till SVT.
Efter domen har Farah Alhajeh fått en ström av negativa kommentarer via sociala medier. SVT valde att uppmärksamma dem i en artikel där man nämner ”mordhot och uppmaningar om sexuellt våld” − som inte polisanmälts och inte kunnat bekräftas av Nya Tider. SVT nämner dock inte de många kommentarer som menar att hon bidrar till att omvandla Sverige till ett samhälle som upplevs som allt mer främmande av den egna urbefolkningen.
Frilansjournalisten Katerina Janouch, riksdagskandidat för Medborgerlig samling, anklagar i ett inlägg på Twitter Diskrimineringsombudsmannen för att vara partisk och listar en rad ”islamistiska aktivister som sitter i DO:s referensgrupp”. Bland de mer kända namnen märks Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer och känd för sina kopplingar till ett antal salafistiska predikanter.
”Fruktansvärt. Lägg ner DO nu. Tack”, avslutar Janouch.