![]()
Framför allt har det faktiskt varit Liberalerna med Björn Ljung i Stadsbyggnadsnämnden som särskilt tagit den här striden för Stockholms historiska miljö. Man skall minnas att Liberalerna var det parti som på 90-talet sög upp Stockholmspartiet, partiet som i sin tur hade rötter i vänstergruppen ”Alternativ Stad”. De samlade en motståndsrörelse mot rivningarna i city på 1960-talet, och de fick stor anslutning vid Almstriden i Stockholm 1971.
[caption id="attachment_39995" align="alignright" width="365"]
![]()
Björn Tarras-Wahlberg i närkamp med socialdemokraten Jan Valeskog, bostadsborgarråd i Stockholms stad. Foto: Nya Tider[/caption]
Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, med konservativa värderingar vad det gäller kultur och arkitektur, är naturligt allierade i sådana här stadsmiljöfrågor. Miljöpartiet sög också upp delar av det på 90-talet borttynande Stockholmspartiet och är i det här fallet givetvis också motståndare till Betongblocket. Stockholmspartiet återuppstod faktiskt till valet 2014, men har så här långt inte lyckats nå ut som en kraft att räkna med.
Mötet hölls alltså en vardagseftermiddag men samlade ändå häpnadsväckande mycket människor, säkert närmare 500. Majoriteten var äldre, säkert var det inte få av dem som personligen var med i Almstriden för nästan 50 år sedan. Musikbandet ”Envoice” som slog igenom med hitten ”Almarna åt folket” 1971, hade i alla fall återsamlats dagen till ära, och framförde den nyskrivna låten ”Flytta bygget nu!”
Mötets moderator var moderatveteranen Björn Tarras-Wahlberg som är ordförande för Blasieholmens vänner. Han poängterade att det inte handlar om att stoppa hela idén om ett Nobelcenter där Nobelpriset kan delas ut, och som har ett museum och verksamhet för att sprida vetenskap och förnuft. Det man vänder sig emot är framförallt utseendet, men också läget.
Experterna
En rad experter höll anföranden om olämpligheten med bygget.
Anders Bodin, från Statens Fastighetsverk, Krister Gustavsson professor i kulturvetenskap i Uppsala och Christina Berglund, ordförande i Svenska Byggnadsvårdsföreningen talade om platsens historiska betydelse, och de dömde ut den modernistiska stilen som saknar anknytning till omgivande bebyggelsen. Jan Larsen, vd för Strömma Turism, dömde helt ut trafikplanen, hur bussar och taxibilar skulle kunna hämta och lämna vid Nobelfestligheterna, att passbåtar inte kan ersätta vägtrafik mm.
Politikerna
[caption id="attachment_39991" align="alignright" width="364"]
![]()
”Envoice” som slog igenom med hiten ”Almarna åt folket” 1971, framförde den nyskrivna låten ”Flytta bygget nu!” Foto: Nya Tider[/caption]
Flera partiledare var också där och uttalade sig.
Jan Björklund sade bland annat: ”... det är visserligen sant att jag gillar kärnkraft, men det betyder inte att jag gillar att man bygger en jättestor plåtlåda som ser ut som ett kärnkraftverk här i den här känsliga miljön, med sina 1600-talspalats och historiska byggnader. ...”
Kristdemokraterna representerades av Erik Slottner, som är KD:s toppnamn i valet till Stockholm Stad, och ledamot i Stadsbyggnadsnämnden: ”Vi vill allmänt att man bygger i mer klassisk stil i Stockholm – och det föreslagna bygget på Blasieholmen är allt annat än klassiskt. … Vi skall inte låta Londonbaserade arkitekter bestämma utseendet på Stockholm, det kan vi göra själva!”
Socialdemokraten Jan Valeskog, bostadsborgarråd i Stockholms stad, försvarade tappert förslaget. Vi citerar här talet i sin helhet:
”City har alltid varit den mest föränderliga stadsdelen i vår stad. Stockholm kommer att vara i ständig förändring, den som tror något annat har fel. Satsningar på transportinfrastruktur kommer att påverka framtiden, ... mer miljövänliga transportsätt, fler skall arbeta på mindre ytor, fler mötesplatser, … bort med skumma platser, onödiga parkeringsplatser och baksidor där inga människor vill vara.” Där blev Valeskog avbruten av publikens buanden, men han fortsatte tappert: ”vi gör Stockholm till en behaglig stad som gör staden mer attraktiv än andra huvudstadsregioner.” Mer buanden i publiken. ”När Fullmäktige tog de första besluten var alla partier utom ett för att Nobelcentret skulle byggas på den här platsen på Blasieholmen. Vi hade en internationell arkitekttävling och några av världens och Sveriges främsta arkitekter var inblandade i valet av vinnare. Överallt i världen ser man med avund på projektet att här skapa ett center för vetenskap, humaniora, humanitet och framtidstro i Nobels namn.” Publiken buade och visslade. ”Internationellt skakar man på huvudet åt 'jantelagen' som är så lätt att ta till … [buanden] … de här huvudstäderna skulle gärna, utan undantag, ta över Nobelprojektet och med glädje uppföra en sådan märkesbyggnad på en central plats i staden. I Stockholm Stad bygger vi som aldrig förr, regionen växer med nästan 40 000 personer per år. Vi har 500 byggprojekt som påverkar och i VARJE projekt har vi, hör och häpna, en Björn Tarras-Wahlberg som protesterar.” Publiken skanderade unisont ”Håll dig till ämnet! Håll dig till ämnet!” Valeskog fortsatte där han blivit avbruten: ”… och alla säger att de vill inte se några nya hus. Skolklasser och vetenskapsmän kommer att lätt kunna ta sig till det här stället.” Publiken, som nyss hört trafikplanen bli utdömd, skrattade hånfullt.
[caption id="attachment_39993" align="alignright" width="360"]
![]()
Politikerutfrågning om Nobelcentret på Blasieholmen samlade hundratals människor. På bilden står liberalen Björn Ljung i blå väst framför affischen med Erik Slottner. Båda är sedan länge aktiva i kampen om Stockholms utseende. Foto: Nya Tider[/caption]
Valeskog svävade iväg ännu längre och försökte framställa projektet som ett led i kampen för humanism och mot högerextremism:
”Det viktigaste är ändå innehållet. Ett starkt nationellt uttryck för historia, vetenskap och konst är särskilt viktigt i dessa tider när förakt för fakta och vetenskap är större än på mycket länge”, sade Valeskog. Publiken buade och visslade. ”Jag hoppas ni fortfarande respekterar yttrandefriheten”, sade Valeskog och fortsatte: ”vi ser alltså hur högerextrema grupper tar avstånd från fakta och litar mest bara på egna informationskällor.” Publiken skanderade ”Håll dig till ämnet!” men Valeskog fortsatte tappert: ”Idag kom nya uppgifter ut om hur man hotar och sprider extremistpropaganda … Fascistiska grupper, Sverigedemokrater och andra nationalister.” Publiken buade och skränade upprört, men Valeskog fortsatte: ”Jag tror att alla som är historiskt kunniga vet att det är det enklaste sättet att mobilisera människor samtidigt som det är det farligaste sättet. Nobelmuseet kommer att bidra till att motverka detta och istället öka intresset för fakta, vetenskap och forskning, med skolprogram, föredragsverksamhet av nobelpristagare, med utställningar och museum kommer Nobelcentret på Blasieholmen att vara en stor tillgång för Stockholm, och kommer att möta ett stort gensvar från det internationella vetenskapssamfundet. De flesta stockholmare kommer att vara stolta ...” ”Neej!” ropade publiken. ”... och det gäller inte minst unga stockholmare.” Publiken var nu mycket agiterad. Buanden och glåpord kastades mot talaren.
[caption id="attachment_39992" align="alignright" width="361"]
![]()
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, talade om förstörelsen av Sveriges kulturarv. ”… om man river så ersätt det då med något som passar in. Bygg något som folk vill ha … med respekt för de som har levt här före oss, och vår historia och vårt arv.” Foto: Nya Tider[/caption]
Nästa talare, moderaten Joakim Larsson, hade inte heller någon tacksam uppgift. Han tyckte också att den tilltänkta tomten på Blasieholmen var en oanvänd mark ”... som faktiskt i praktiken används mest som parkering ...”. Han menade vidare att ”skönheten sitter i betraktarens öga” och eftersom det också finns många som tycker den modernistiska byggnaden är vacker så finns, enligt Larsson, ingen anledning att opponera sig mot arkitektpanelens val.
Joakim Larsson uppmanade moderatväljare som tycker att Nobelhusfrågan är det viktigaste i valet att istället välja något annat alliansparti. Joakim Larsson skördade också många missnöjda burop.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson började sitt tal med att ge de två föregående talarna ett sorts erkännande: ”det är i alla fall ganska starkt att ställa sig här och säga de sakerna.”
” … vi ser det här överallt, hur kulturhus förstörs, hur kulturarvet kastas bort till förmån för något … ja … någonting annat. Hela utgångspunkten är att vi skall ut med det gamla och in med det nya. ... Jag förstår att en stad måste utvecklas, att en stad som Stockholm måste tillåtas växa. Det är inget konstigt. Men jag förstår inte att det alltid måste ske på bekostnad av kulturarvet, och jag förstår inte varför man måste göra det så förbaskat fult. Varför kan man inte göra det med respekt för vår historia?”
Jag håller mitt vårtal varje år på Långholmen och där händer samma sak med Pålsundet. Man förstör vår stad, och det är inte bara Stockholm. I min egen hemstad ... Sölvesborg, en medeltida handelsstad, där skall man nu bygga skyskrapor. Jag ser gärna att man river men ersätt det då med något som passar in. Bygg något som folk vill ha … Sverigedemokraterna är bevarandepartiet. Vi vill utveckla Stockholm, och utveckla Sverige, men med respekt för de som har levt här före oss, och vår historia och vårt arv. Tycker man det är viktigt skall man rösta på Sverigedemokraterna.”
Publiken applåderade bifall.
Sverigedemokraterna har tagit tydlig ställning mot att Nobelcentret byggs på Blasieholmen. De har istället föreslagit att centret byggs i Karlskoga. Där finns Alfreds Nobels bostad Björkborn som idag är museum. I Karlskoga finns också Bofors som redan på Nobels tid hade experimentverkstad och tillverkning av kanoner.
Läget idag är att Mark- och miljödomstolen avstyrkte Nobelbygget den 22 maj 2018. Domstolen ansåg att ett Nobelcenter på Blasieholmen "skulle få en stor negativ påverkan på ..." bland annat kulturmiljö, på ett sätt som strider mot Plan- och bygglagen samt Miljöbalken. En överklagan måste lämnas in senast den 19 september, om S, M och C avstår från överklagan kan projektet anses som stoppat. Men efter att man hört Jan Valeskog skall man nog inte förvänta sig att de som satt sin prestige i Nobelhusprojektet kommer att kasta in handduken så lätt.