![]()
Att systemmedia publicerar något rörande Trilaterala kommissionen hör inte till vanligheterna, trots att dess agenda och ledande medlemmar varit kända i många år tack vare grävande journalister i alternativmedia. Men i Expressen den 27 september går före detta miljöpartispråkröret Birger Schlaug tillsammans med den tidigare EU-parlamentarikern MaLou Lindholm (MP) till hårt angrepp mot Annie Lööf, och menar att det faktum att hon förra året blev invald i den hemlighetsfulla elitklubben Trilaterala Kommissionen borde göra henne olämplig som statsminister eller ens statsråd i en regering.
”Sverige behöver inte en statsminister – eller ens ett statsråd – som är medlem i en privat global organisation som bakom stängda dörrar har som syfte att leda världen”, skriver de bland annat.
[caption id="attachment_41176" align="alignnone" width="585"]
![]()
Birger Schlaug, tidigare språkrör för Miljöpartiet. Stillbild: SVT[/caption]
Tveksam lojalitet
Trilaterala kommissionen grundades 1972 av flera ledande globalister. Dessa var bland andra David Rockefeller, en superrik finansman som brukar beskrivas som globalisternas ”gudfader”, Zbigniew Brzezinski, amerikansk toppdiplomat som gått till historien som USA-hegemonins ”chefsarkitekt”, samt ”kungamakaren” Henry Kissinger, USA:s dåvarande utrikesminister.
Kommissionens officiella syfte är att främja samarbete mellan Västeuropa, Nordamerika och Japan (därav namnet), och säger sig verka för rättsprinciper, demokrati och mänskliga rättigheter. De beskriver sig som ett forum för ”de bästa hjärnorna” inom näringslivet, media, akademin och politiken, som ska fungera som rådgivare till världens formella beslutsfattare. Enligt kritiker är detta bara en fernissa.
”De främsta hjärnorna visade sig finnas hos främst företrädare för monetära intressen såsom transnationella bolag, finansiärer, banker och deras uppbackare i medievärlden”, skriver Schlaug.
Mötena sker dolt, utan insyn från media, och det finns inget officiellt protokoll från diskussionerna.
”Syftet är att bakom kulisserna påverka och därmed styra de beslut som regeringar tar. Långt ifrån värden som kännetecknat till exempel socialliberaler”, slår Schlaug fast.
Schlaug skriver vidare att syftet inte är att värna vare sig demokrati eller demokratiska institutioner – tvärtom.
”Att som aktiv partiledare låta sig väljas in i denna organisation pekar på extremt dåligt omdöme. Att sitta i en regering är ett förtroendeuppdrag från oss som bor i Sverige, syftet är att ta tillvara vårt intresse. Inte den globaliserade sentida kapitalismens intresse”, är hans budskap.
Medlemmar i Trilaterala kommissionen överlappar ofta med medlemsrullorna i andra globalistiska elitklubbar, som kan ha lite olika fokusområden men samma övergripande agenda. Dessa är bland annat Bilderberggruppen, World Economic Forum och tankesmedjan Council on Foreign Relations (CFR), vilken sägs ha sått fröna för Nato och Marshallplanen, och varit arkitekterna bakom USA:s utrikespolitik under decennier. Även Annie Lööfs namn förekommer i dessa sammanhang. Hon deltog förra året på Bilderberggruppens årliga möte, som den gången hölls i Chantilly i Virginia, USA.
Förnekade att mötena ens fanns
Från början avfärdades alla rapporter om de hemlighetsfulla mötena som konspirationsteorier och illvilliga påhitt. Trots att Bilderberggruppen hållit möten sedan 1954 har dess existens förnekats ända in på 1990-talet.
Ett typexempel är Tony Blair. Han deltog i Bilderbergmötet 1993. Året därpå blev han ledare för Labourpartiet och 1997 blev han Storbritanniens premiärminister. Under flera år förnekade han att han någonsin varit på ett Bilderbergmöte – och han ljög även rakt ut om detta inför parlamentet, men erkände till slut år 2012 i en intervju.
När det började komma fram besvärande fakta om att världens mäktigaste politiker, företagsledare, finansmän och mediaägare träffades i hemlighet övergick man i stället till att bagatellisera det hela. ”Rätt odramatisk”, sade till exempel Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson om sitt deltagande när han konfronterades av en medborgarjournalist.
Rockefellers tal på Bilderbergmötet 1991 ska delvis ha läckt ut och enligt det ska han ha tackat ”Washington Post, New York Times, Time och andra stora publikationer, vars chefer har deltagit vid våra möten och respekterat sina löften om diskretion i nästan 40 år. /… / Det hade varit omöjligt för oss att utveckla vår plan för världen om vi hade varit utsatta för offentlighetens ljus under dessa år.”
Både den Trilaterala Kommissionen och Bilderberggruppen har blivit tvingade till mer öppenhet med åren, allt eftersom deras möten blivit mer och mer uppmärksammade och att de med dagens teknik inte längre kan hemlighålla sina sammankomster. Man presenterar numera en officiell deltagarlista och dagordning. Fortfarande är dock själva mötena strängt hemliga.
Annie Lööf inte ensam
Birger Schlaug anser det oförenligt för Annie Lööf att vara både medlem i Trilaterala kommissionen och medlem i Sveriges regering. Men faktum är att Sverige redan haft det. Bland medlemmarna i Trilaterala Kommissionen finns åtminstone tre nuvarande och före detta statsråd eller höga parlamentariker.
Såväl Urban Ahlin (S), före detta talman i riksdagen, och Carl Bildt (M) var medlemmar i Trilaterala kommissionen 2005. Bildt är det dessutom fortfarande. De officiella medlemslistorna tyder på att han var medlem under hela sin ämbetstid som utrikesminister mellan 2006 och 2010. Även Anna Ekström (S), gymnasieminister sedan 2016, är medlem i kommissionen.
Förutom statsråd återfinns några av Sveriges mäktigaste näringslivstoppar bland deltagarna. Såväl Jacob som Marcus Wallenberg har varit medlemmar, och en av Sveriges mäktigaste mediepersonligheter, SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl, står som medlem i år. Trots att hon är journalist rapporterar hon inget från dessa möten.
De flesta av dessa personer har även deltagit vid Bilderberggruppens möten något år.
Märklig timing
En sak som sticker ut när man går igenom de svenska deltagarna vid gruppernas möten är årtalen då de blivit medlemmar eller deltagit vid träffarna. Såväl Fredrik Reinfeldt (M) (deltog månader innan valet 2006) som Stefan Löfven (deltog 2013) besökte Bilderberggruppens möten innan de blev statsministrar. Innan valet 2006 var opinionsläget osäkert, och det var långt ifrån klart att Alliansen skulle vinna, och 2013, när Löfven deltog, var det ett år kvar till val.
Vissa menar att Bilderberggruppens styrkommitté, som förbereder mötena, har så god koll att de kan bedöma vem som har god chans att bli vald, andra menar att de dessutom har ett finger med i att personen faktiskt blir vald. Faktum är dock att man sällan gissar fel. För Sveriges del faktiskt aldrig, vilket listan intill visar.
Annie Lööf deltog vid gruppens möte 2017. Statsministerförhandlingarna har i skrivandets stund just börjat, men i dagsläget går det inte att utesluta att hon faktiskt kan bli regeringschef. Spekulationer kring detta fanns dock redan innan hon bjöds in till Bilderbergmötet.
Det är dock inte bara innan politiker blir valda som de bjuds in till Bilderberggruppens möten. Både Magdalena Andersson (S) och Anders Borg (M) inbjöds först efter att de tillträtt som finansministrar. Även dåvarande biståndsminister Gunilla Carlsson (M) och nuvarande näringsminister Mikael Damberg har under sina ämbetsperioder besökt mötena.
Vad de gjorde där är dock höljt i dunkel.