Quantcast
Channel: Inrikes - NyaTider.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3187

Startade misslyckat drev mot Alice Teodorescu

$
0
0

Alice Teodorescu har länge ogillats av personer inom vänstern, men det var en specifik ledartext som fick Andreas Önnerfors, lektor i idé- och lärdomshistoria, att kräva att hon skulle sägas upp från sin tjänst. På ett nu borttaget inlägg skriver Önnerfors ”Vi borde approchera annonsörerna och ägarna, ligga på chefredaktören”, och ber samtidigt om förslag på ”hur vi kan se till att stoppa Teodorescu”.

”Perverterade åsikter”

I sin beskrivning om varför hon måste ”avsättas” håller Önnerfors inte tillbaka, och under en bild med hennes överkryssade ansikte skriver han: ”Tidningen kan idag karakteriseras som ett öppet stödorgan för de högerpopulistiska Sverige­demokraterna med rötterna i svensk nynazism. Från ledarhåll och de skribenter som ohämmat tillåts utbreda sitt hat, sitt förakt och sina perverterade åsikter undermineras det anständiga samhälleliga samtalet.” Uppropet gick dock inte riktigt som Önnerfors tänkt sig. På Change.org, den sida där uppropet presenterades, startades snabbt ett upprop till stöd för Alice Teodorescu så fort Önnefors upprop blev känt. Detta samlade på två dagar över 16 000 namnunderskrifter, medan Önnerfors ursprungliga lista bara kunde visa upp cirka 800 namn. Andreas Önnerfors fick dessutom motta en hel del kritik för sitt utfall mot Teodorescu, vilket han beskriver som ”massivt näthat”. Det är också detta han skyllde på när han ett par dagar senare valde att dra tillbaka sin petition. I motiveringen uppvisar han ingen ånger, och tackar de som han tror har avslutat prenumerationer efter uppropet. I samma inlägg uppmanar han andra att ta vid där han slutar: ”Tack, alla som stöttade petitionen. Jag hoppas att ni inte slutar att engagera er i frågan, även om näthatet väntar och kommer som ’ett brev på posten’.” På sin nystartade och snabbt nedlagda blogg, med namnet ”Stoppa Alice Teodorescu”, skrev han att GP:s ledarsida använder farlig retorik och att skulden är Teodorescus, men att hans taktik inte var optimal: ”Jag inser nu att min reaktion var fel. Jag startade en petition med avsikt att påverka GP:s chefredaktör, ägare, annonsörer och läsare (genom att avsluta sina prenumerationer och bojkotta köp) att avsätta Alice Teodorescu som politisk redaktör. I min naivitet har jag länge trott att de skulle inse att hennes åsikter är djupt problematiska.”

DN känner sig träffad

Artikeln som provocerade Önnerfors publicerades den 26 september under rubriken ”Nej, 1930-talet är inte här igen” och vänder sig emot att detta årtionde och andra världskriget används som slagträ i dagens debatt. Teodorescus huvudpoäng är att fenomen som SD och migrationsdebatt har mycket lite med dagens situation att göra, men en passage verkar ha irriterat mer än andra: ”De senaste årens alltmer kreativa svenska paralleller till 1930-talets Tyskland, där man hänsynslöst använder förintelseöverlevare som bulvaner i sina försök att smutskasta politiska meningsmotståndare inom borgerligheten, är vedervärdiga.” Många uppfattade att udden var riktad mot Dagens Nyheter, eftersom den i högre grad än andra har hävdat att valrörelsen handlade om 1930-talet och dessutom har använt sig av dessa ”bulvaner”, särskilt av Hédi Fried. Redan nästa dag skrev DN Kulturs Johan Hilton ett upprört inlägg, där han menade att Teodorescus resonemang var ”exempellöst rått”. Han använde sig även där av just det grepp som hon kritiserat: ”Vi talar alltså om människor som upplevt den yttersta konsekvensen av den ideologiska bruna mylla som också SD hämtat näring ur.” Utanför DN fick Alice Teodorescu desto större stöd. I veckotidningen Fokus raljerar krönikören Johan Hakelius om DN:s metodik, med ett antal exempel om vad som inte fick beröras: ”Om man kritiserade gymnasielagen, eller tyckte att det var rimligt att finna något sätt att åldersbestämma asylsökande, antyddes det att det fanns en skiftning i brunt. Och att man inte begrep vad Förintelseöverlevarna vittnade om.”

En aktivistisk lektor

I en intervju med Nyheter Idag hävdar Önnerfors att hans kritiker egentligen ”är arga för att SD inte fick 25 procent eller en talman” och jämför sitt försök till kampanj med att vilja få bort en produkt som innehåller farliga kemikalier. Även tidigare har Andreas Önnerfors dock uppvisat en aktivism, som i inriktning och språkbruk påminner om låtsashistorikern Henrik Arnstads. Nätsidan ProjektSanning presenterade ett inlägg på Facebook från den 6 september i år, där Önnerfors bland annat skriver: ”No Pasarán – vik inte en millimeter för det radikalnationalistiska maktövertagandet! Äkta Sverigevänner i alla politiska läger! Vårt älskade land är hotat från smutsbruna högerkrafter i olika partier som infiltrerar demokratin och i namn av falska svenska värderingar tänker gripa makten.” I samma inlägg förklarade han också att hans följare inför valet därför måste bekämpa dessa krafter genom att ”störa ut deras politiska arbete” och ”omöjliggöra deras styre och öka trycket tills dess att nya val äger rum”. Andreas Önnerfors avstår från att besvara Nya Tiders frågor, men säger att han kommer att klarlägga sin syn på saken i en internationell publikation.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3187

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>