![]()
Den så kallade ”gymnasielagen” infördes den 1 juli, efter att också Centerpartiet stödde regeringens förslag. Den blev redan från början kritiserad av Lagrådet, och ett par migrationsdomstolar menade att den var för illa skriven för att kunna tillämpas. Migrationsdomstolen i Göteborg begärde rentav att EU-domstolen skulle ta ställning till om den bryter mot EU-rätten.
Lagen ger ett särskilt undantag från utvisning för asylsökande som klassats som ”ensamkommande”, nästan enbart afghanska män, förutsatt att de kommit vid en viss tidpunkt, fått avslag på sin ansökan men trotsat beslutet och stannat kvar i Sverige, samt följer gymnasiestudier. Genom lagen sänks också kraven på fastställd identitet, vilket gynnar denna grupp ytterligare, då ytterst få har en i Sverige godkänd legitimation.
Migrationsöverdomstolen skulle ta ställning till huruvida ”stadgad ordning” hade åsidosatts vid lagens tillblivelse, men gjorde bedömningen att så inte skett och att sänkt beviskrav för sökandens identitet därmed får tillämpas. Man menar också att EU:s lagstiftning på området inte utgör ett hinder för Sverige att sänka beviskraven. I Migrationsöverdomstolens pressmeddelande skrivs:
”Bestämmelserna gäller vid passage av EU:s yttre gränser. Av EU-domstolens praxis framgår att bestämmelserna inte reglerar situationen för utlänningar som redan vistas i en medlemsstat.”
Domstolen menar därför att inget ytterligare klargörande behövs från EU-domstolen. Tillkännagivandet väckte både kritik och jubel. Till dem som välkomnade lagen hör utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), som till SVT säger:
– Det här är så klart stort för unga människor som rotat sig i Sverige, blivit en del av vårt land, och som inte vill annat än att bidra.
Förutom SD, är även M, L och KD kritiska. Moderaternas talesperson för migrationsfrågor, Johan Forssell, säger till SVT:
– Vår kritik kvarstår. Lagen borde aldrig ha kommit till.
I SVT uttalar sig även Paula Bieler, SD:s talesperson för migrationsfrågor:
– Det är klart beklagligt att Migrationsöverdomstolen landat i den här slutsatsen. Det är i grund och botten en dålig lag inte bara av tekniska anledningar utan det finns stora brister i hela beredningsgången.
I början av juli i år underkände migrationsdomstolen i Malmö lagen, vilket en vecka senare följdes av migrationsdomstolen i Stockholm. Samtidigt fortsatte lagen att tillämpas och uppehållstillstånd att utdelas.
Den aktuella gruppen beräknades tidigare bestå av runt 9 000 personer, som till 99,4 procent är män och där hälften i själva verket tidigare bott i Iran. I början av oktober hade dock antalet som sökt uppehållstillstånd enligt ”gymnasielagen” överstigit 10 000.