![]()
Vid ett sammanträde den 18 oktober fick socialnämnden i Halmstad ett budgetförslag från kommunens tjänstemän, som för nämndens del skulle innebära 61 miljoner kronor i sänkta kostnader 2019, jämfört med den förväntade kostnaden 2018. Nedskärningen motsvarar 70 tjänster och kommer främst att ske på området boende och boendestöd. Vidare föreslås minskade bidrag till föreningar, granskning av chefstäthet och nattavtal, samt ett antal generella besparingar inom förvaltningen.
Enligt kommunens hemsida kommer dessa nedskärningar att få stora konsekvenser för verksamheten, vars totala budget omfattar 745 miljoner kronor. Man är också tydlig med vad som har orsakat de ekonomiska svårigheterna:
”Socialförvaltningen har under de senaste åren haft ett stort ansvar för ensamkommande flyktingbarn, en verksamhet som innebar dramatiska volymökningar hösten 2015. Detta har fått stora konsekvenser för förvaltningens ekonomi då kostnaderna för verksamheten inte till fullo kunnat täckas av erhållna statsbidrag.”
Nämnden har ännu inte fattat beslut om budgetförslaget, utan skickar det på en remitteringsrunda som ska klargöra nedskärningarnas konsekvenser. Socialnämndens vice ordförande Tord Johansson (S) förklarar på hemsidan:
”Det hade inte varit acceptabelt att ta beslutet i dag. Vi måste invänta konsekvensbeskrivningarna innan vi går vidare. Skulle tjänstemannaförslaget gått igenom får det alldeles för dramatiska konsekvenser för både personal och brukare.”
Bara under 2015 tog Halmstad emot 290 ”ensamkommande”. Socialnämndens ordförande Ella Kardemark (KD) varnade i mars i år för de ekonomiska konsekvenser som skulle drabba kommunen om den inte kompenserades av Migrationsverket. Enligt kommunens politiker har bidraget från staten sänkts med tio miljoner kronor.
En källa inom socialnämnden uppger att kommunen direkt anställde över ett hundra personer för att hantera de 290, vilket ledde till en överkapacitet avseende både boenden och personal, när det pågående inflödet senare kom att minska. Hösten 2015 startade man i rask takt fyra HVB-hem och tog över nedlagda gymnasier och villor.
Samtidigt har just denna grupp, nästan uteslutande afghanska män utan asylskäl, högljudda lobbygrupper på sin sida. Medlemmar av föreningen ”Vi står inte ut” kritiserade i januari 2017 Halmstads ”inhumana hantering av åldersuppskrivningar”, vilket förtydligades på lobbygruppens Facebook-sida:
”Hur kan olika nämnder och förvaltningar i samma kommun göra så olika bedömningar? Hur kan socialtjänsten, som ska jobba med barnkonventionen som ledstjärna, kasta ut de här barnen från sina boenden? Naturligtvis är det pengar som styr. Fortsatta kommunala insatser för de här ungdomarna kostar ju pengar. Men det är inte acceptabelt att prioritera ekonomi före rättsprinciper.”
Socialnämnden ska fatta beslut om det framlagda förslaget den 18 december.