![]()
Det var när miljö- och hälsoskyddsinspektören Henrik Ohlin på Växjö kommun gjorde en oanmäld tillsyn av ljudnivåerna den 16 november som kan kunde konstatera att ljudnivåerna var för höga.
– Moskén ligger precis bredvid Änglagårds förskola. Högtalarna som moskén använder sig av sitter på en stolpe ovanför taket på moskén, de står ganska nära en av förskolans lokaler där det finns förskolebarn, säger Henrik Ohlin till Kvällsposten.
Böneutropen är så högljudda att de kan skada
När Moskén sökte tillstånd för att sända ut böneutrop, vilket kritiserats starkt av Växjöbor, fick de tillståndet på vissa villkor. Ljudnivån från utropen fick inte överstiga 45 decibel inomhus i byggnader i området, inte heller fick volymen nå över 110 decibel i utemiljö. Men under tillsynen kunde Ohlin mäta ljudnivåer på 93–95 decibel när han stod vid stängslet till den närliggande förskolan. Gränsen för skadligt buller ligger på 85 decibel enligt ISO-standard i Sverige.
Enligt Växjö kommun finns det risk för att ljudnivåerna från böneutropet är för höga, vilket kan resultera i att volymen inne på den intilliggande förskolan överstiger vad som tillåtits av polisen.
— På plats märkte jag vid ljudmätningen att det var ganska högt ljud utomhus. Vi bad då om ett förtydligande av Stiftelsen Växjö muslimer som är ansvariga. De har till den tionde december på sig att svara, än så länge har de inte återkommit.
Förskolor har problem med skadligt buller
I tidigare undersökningar som gjorts där man undersökt bullernivåer på förskolor rapporterades att ljudnivåerna ofta hamnade över skadliga nivåer, vilket på sikt är farligt både för de vuxna, men även för barnen. I en undersökning som gjordes 2004 av professor Lars Barregård vid avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kunde medelnivån som uppmätts för personalen sättas vid i genomsnitt 77 decibel. För barnen var den ändå högre – i genomsnitt 80 decibel, med toppar på upp till 114 decibel.
Den vuxna personalen har i tidigare undersökningar kunnat berätta att man upplever de höga ljudnivåerna som ett problem både för hälsan och möjligheterna att kunna utföra sitt arbete. Nio av tio anställda sade i den undersökningen att bullret gjorde jobbet svårare. Nästan en tredjedel – 29 procent – fick huvudvärk varje dag. Ännu fler – 36 procent – var trötta varje dag och tre av fyra hade svårt att höra vad andra sade på jobbet. Många tycker också att hörseln påverkats på ett mer permanent sätt.