![]()
Ronie Berggren var 2016 anställd som personlig assistent av Örnsköldsviks kommun, men eftersom det rådde övertalighet på personliga assistenter sökte och fick han en tjänst på ett HVB-hem där migranter från muslimska länder var placerade. Efter att de blivande kollegorna kollat upp Berggren på sociala medier återkallades dock erbjudandet. Chefen på enheten för socialt stöd meddelade Berggren att han inte passade på en arbetsplats med många muslimer.
Enligt Örnsköldsviks kommun är de uppfattningar som Berggren framfört ett uttryck för hans ”islamisthat”, men också hans ”starka åsikter om mottagande av muslimer” var enligt nämnden problematiska.
Enligt nämnden är de boende så känsliga att Berggrens närvaro på hemmet skulle kunna skapa problem för dem: ”Örnsköldsviks kommun värnar om de ensamkommande barnen och deras rädsla i den särskilt utsatta situation de befinner sig i”, men beslutet fattades också av oro för Berggrens egen säkerhet.
Ronie Berggren anser att hans kritik av islam faller inom ramen för yttrandefriheten och anmälde kommunen till Justitieombudsmannen (JO). Den 16 november meddelade JO att Örnsköldsviks kommun bröt mot det så kallade repressalieförbudet. I beslutet skriver man:
”Grundlagens skydd för yttrandefrihet innebär bl.a. att det allmänna inte får vidta repressalier mot enskilda som använt sin yttrandefrihet. JO anser att nämndens åtgärd att återta erbjudandet om anställning stred mot det s.k. repressalieförbudet. Nämnden får därför kritik för sitt agerande.”
– Det känns otroligt bra, det är en seger för framför allt yttrandefriheten, men på ett personligt plan känns det också jättebra för jag känner att jag har fått upprättelse också, säger Berggren till Nya Tider.
Anklagelserna om islamisthat och annat är helt falska, menar han:
– Jag hatar ingen och ägnar mig så klart inte åt hat, inte på nätet och inte i livet. Sådana slags kraftuttryck säger mer om kommunen ifråga än om mig.
Berggren sticker dock inte under stol med att han är islamkritiker, vilket han menar inte alls innebär att han hatar muslimer.
– Jag brukade även kalla mig anti-kommunist, utan att för den sakens skull hysa minsta hat mot mina många vänsterpolare.
Berggren säger till Nya Tider att de tjänstemän han har haft kontakt med är väl medvetna om att barnen många gånger är över 18, men att man ändå behandlar dem efter den ålder Migrationsverket har uppgivit.
– Vill man vara lite cyniskt inställd så skulle man kunna hävda att kommunen härbärgerar islamister – ISIS-sympatisörer – som man sedan kräver att anställda ska hysa sympati med istället för att ”hata”. Men så långt tänker jag inte dra det. De var nog mest bara slarviga. Ett slarv som härrör ur rädsla. Kommuner räds ofta kritik och externa granskningar.
JO har inte utrett om Berggrens egen säkerhet kan ha varit ett giltigt skäl att neka honom placeringen. Eftersom kommunen uppgett detta i sin motivering väcker det frågan om vilka personer som vistas på kommunens HVB-hem, och om i så fall fler anställda borde känna oro för sin säkerhet.
Berggren har fått andra arbetsuppgifter av kommunen och kommer inte att begära skadestånd.
– Jag har ju inte förlorat något ekonomiskt. I mitt fall så handlar det om att man ska kunna yttra sig fritt utan att myndigheter lägger sig i vad du gör på din fritid. Mina politiska åsikter skall inte påverka arbetsgivaren så länge jag kan separera yrkesliv från privatliv, vilket jag kan.
Nu hoppas han på att domen ska få andra kommuner och arbetsgivare i det offentliga att tänka sig för när de diskriminerar regimkritiker:
– Min stora önskan och förhoppning med det här är att det skall bli prejudicerande, att myndigheter i liknande fall ställer sig på yttrandefrihetens sida och inte inskränker det fria ordet.
Ronie Berggren gör löpande podden ”Amerikanska nyhetsanalyser” om amerikansk politik och har även börjat intressera sig för Sverigedemokraternas tidiga historia, bland annat hade han SD:s förste partiledare Anders Klarström i studion nyligen.