![]()
Den 21 november hölls det ett sedvanligt föräldramöte vid Kärrbackens förskola i ett villaområde i Motala. Många föräldrar var närvarande, och det som ingen hade väntat sig var den bomb som ansvarig förskolechef skulle låta explodera i den församlade föräldraskaran. Utan att det hade gått ut någon som helst information till vårdnadshavarna så meddelade förskolechefen Anna Karmskog att det inte skulle bli något traditionellt svenskt Luciafirande på förskolan, och absolut inte i närvaro av några föräldrar. Efter Karmskogs besked var många föräldrar djupt besvikna, arga och ledsna, och debattvågorna, eller rättare sagt vredesvågorna gick höga gentemot förskolechefens Luciabeslut. Men hon var orubblig: Här skulle det inte bli något svenskt lussefirande!
Ekonomi, genus och kulturell likabehandling som argument
Efter att föräldramötet var över dröjde det bara några dagar innan det svenskfientliga beslutet att inte fira Lucia på Kärrbacken var en stor snackis på sociala medier, men även en spridd nyhet i diverse andra massmedia. De argument som Anna Karmskog angav för att ställa in lussefirandet var dels att det hade med ekonomisk jämlikhet att göra; att inte alla hade råd med luciadräkter. Att luciadräkter kan köpas billigt på loppis eller till och med lånas vägde inte tungt för Anna Karmskog, och eftersom ”alla” skolbarn inte teoretiskt hade råd att köpa dräkter stred det mot skollagen, menade hon. Att denna ekonomiska verklighet måste ha varit en realitet även åren före 2018 var inget som överhuvudtaget togs i beaktande. Sedan handlade det för Anna Karmskog även om kulturell likabehandling, nämligen att inget barn skulle behöva känna sig kränkt av någon tradition. Hon påstod också att många barn kände sig otrygga och blev ledsna i stora folksamlingar. Sist men inte minst skulle det enligt Karmskog också handla om genusperspektivet, nämligen att barnen skulle gå på rad i Luciatåget, något hon uppenbarligen ansåg ytterst problematiskt och opassande. Vad detta skulle ha med könsroller att göra preciserade hon dock inte för något av de systemmedier som fick intervjua henne.
Förskola i villaområde som skryter med högt föräldrainflytande
Förskolan Kärrbacken ligger i ett område med i huvudsak villabebyggelse. Det är alltså inget uttalat mångkulturellt område. När Nya Tider lyckas nå verksamhetsansvarig för alla förskolor i Motala, Yvonne Larsen, vill vi förstås veta om den lokala förskolechefen Anna Karmskog ansvarar för en förskola med hög närvaro av muslimska invandrarbarn. Detta brukar annars vara ett huvudargument från politiker och ansvariga tjänstemän för att ställa in firandet av många svenska traditioner som tills inte för så länge sedan ansågs som självklara.
– Varje förskola har sina egna förutsättningar, och det är utifrån de vi utgår då vi fattar olika beslut, som nu chefen för Kärrbacken har gjort angående Luciafirandet, säger verksamhetschef Yvonne Larsen.
NyT: Finns det en påtaglig andel av muslimska invandrarbarn på förskolan?
– Det vill jag inte säga.
Därför går det inte att få något entydigt svar på om det trots allt handlar om en påtaglig närvaro av muslimska barn vid förskolan eller om det enbart handlar om en enskild, enväldig förskolechefs självsvåldiga beslut som tycks vara grundade på egna politiska värderingar.
Kärrbacken gör på sin hemsida dessutom reklam för att vara en förskola där man värdesätter en nära dialog med föräldrar i stort som smått. Denna dialog tycks dock inte ha varit särskilt angelägen när det gällde att skjuta det svenska Luciafirandet i sank på den aktuella förskolan. Om förskolechefen Anna Karmskog hade informerat föräldrarna om sina politiskt färgade tankar om Lucia på ett tidigt stadium låg det tydligen i farans riktning för Karmskog att hon mycket väl hade blivit tvungen att backa från sitt beslut.
”Vi måste värna våra svenska traditioner”!
En av de föräldrar som intervjuades av Expressen efter att det svenskfientliga lussebeslutet blev känt var Jessica Gunninge, som har en son på förskolan. I Expressen var hon mycket tydlig med en åsikt, nämligen att hon för sin sons skull vill att förskolan även fortsättningsvis skall värna de svenska traditionerna. Vidare menar hon att förskolechefen Anna Karmskogs argument om ekonomi är en efterhandskonstruktion då hon blev pressad av lokaltidningen Motala-Vadstena tidning. Vid föräldramötet då lussebeslutet meddelades de perplexa föräldrarna anfördes främst skälen som hade med så kallad kränkthet och kulturell likabehandling att göra.
Fortsatte ta strid på Facebook
Efter det stormiga föräldramötet valde Jessica Gunninge att avgå ur det föräldraråd som finns på förskolan. Det meddelade hon på sin Facebooksida. Där länkade hon till diverse artiklar som hade med Luciabeslutet på Kärrbacken att göra, och i kommentarerna som följde syntes det tydligt att PK-etablissemanget inte hade något att hämta. Så här lyder några av kommentarerna till de olika inläggen:
”Naturligtvis skall Lucia firas och även alla andra SVENSKA traditioner”!
”För jäkligt tycker jag. Vårt kulturarv håller på att suddas ut, snart så är våra svenska traditioner borta med vinden”..
”Vilka barn blir ledsna och oroliga vid ett luciafirande som är ett ljust och vackert firande. Förstår inte hur dom tänker faktiskt”.
Står bakom sin lokala förskolechefs beslut
Yvonne Larsen är som sagt verksamhetschef för alla förskolor i Motala kommun, och hon säger till Nya Tider att hon fullt står bakom sin lokala förskolechef Anna Karmskogs beslut att inte ha något svenskt, traditionsenligt Luciafirande på Kärrbacken. Hon menar att hon ville ”skaffa sig en helhetsbild av situationen”, och bekräftar att det hållits flera krismöten under måndagen den 26 november för att reda ut vad som hänt.
NyT: Går det att få en kommentar från Anna Karmskog själv?
– Nej, hon är sjukskriven nu.
Huruvida hon är sjukskriven eller inte går dock inte att belägga. Klart är dock att hon gjort sig totalt oanträffbar för alla frågor eller eventuell kritik från föräldrar.
”Vadå svenska traditioner”
Yvonne Larsen berättar för Nya Tider att hon varit på semester veckan innan och därför endast kunde följa händelseförloppet via systemmedia samt sociala medier såsom Facebook.
– Jag blev nog överraskad att reaktionerna blev så starka, faktiskt, säger Yvonne Larsen.
NyT: Kanske svenska föräldrar trots allt är mer traditionsmedvetna än ansvariga tjänstemän. Kan det inte vara så att de vill att barnen skall få ta del a svenska traditioner och att du som verksamhetsansvarig har ett ansvar för att detta upprätthålls?
– Vadå svenska traditioner?
NyT: Lucia exempelvis. Själva Luciafirandet i sig strider väl inte emot skollagen som sådan?
– Det är riktigt.
NyT: Skulle ni vara lika restriktiva och ange alla möjliga anledningar för att inte muslimska förskolebarn och skolbarn skall få fira Ramadan eller andra muslimska högtider, eftersom svenska barn kanske känner sig kränkta av det?
– Men det är väl bara kul att lära sig något nytt för vanliga svenska barn också?
Även i Kalmar svallar känslorna
På Lindöskolan i Kalmar kommer luciatåget inte att innehålla några pepparkaksfigurer eftersom det skulle kunna uppfattas som rasistiskt. Detta har även här rört upp känslor hos många föräldrar som menar att det har spårat ur helt och att folk är rädda och uppvisar ett flockbeteende.
Rektorn Karin Berggren kan inte kommentera förbudet mot pepparkaksfigurer, utan skyller på att det är musiklärarna som håller i luciatåget. Hon säger vidare att det brukar vara lucia, tärnor, tomtar och stjärngossar, men kan inte svara varför det inte finns några pepparkaksfigurer, och om det i så fall bara är en slump.