![]()
– Det är en historisk dag. Vi har brutit ett 25-årigt demonstrationsförbud på den här platsen. Ni som är här i dag, ni är de riktiga karolinerna! sade Patrik Forsén, en av företrädarna för den identitärt inspirerade aktivistgruppen Nordisk Ungdom (NU) i sitt tal till de åhörare som samlats i den kylslagna och regniga novemberkvällen. Forsén läste även Esaias Tegnérs dikt Karl XII, som skrevs år 1818 till hundraårsminnet av kungens död.
https://www.youtube.com/watch?v=d1Uvf5cFPeQ
Därefter talade Fredrik Hagberg, NU:s representant, om kungens liv och gärning.
– Vi nationalister av i dag har sagt att nog är nog, och det är därför extra viktigt att vi har förebilder som Karl XII.
Hagberg berättade om hur kungen levde under samma enkla förhållanden som sina egna soldater.
– Här ska vi följa Karls anda och leda med exempel. Till skillnad från lismande politiker som är bättre på ord än handling, så ska vi stå för handlingen.
Nordisk Ungdom uppger på sin hemsida att 150 nationalister tågade från Humlegården till Kungsträdgården, en siffra som NyT:s utsända kan bekräfta. Manifestationen fick stor uppmärksamhet i media, framför allt på grund av den stora poliskommenderingen och de ordningsstörningar som uppstod innan talen skulle hållas.
Ett hundratal motdemonstranter var på plats för att protestera mot minnesceremonin och för att häckla Sveriges historia. Arrangörerna uppger att personer i demonstrationen, som inte tillhörde Nordisk ungdom, försökte konfrontera motdemonstranter, bland annat genom att kasta facklor mot dem. Nordiska motståndsrörelsen uppger på sin hemsida att det var deras egna aktivister som hade valt att gå med i Nordisk Ungdoms manifestation. Nordisk Ungdom beklagar det inträffade och säger att de kommer att vidta åtgärder i framtiden:
”Denna typ av ordningsstörning är givetvis inte acceptabel och vi kommer i fortsättningen att avvisa alla element som kan tänkas störa ordningen i fortsättningen på våra manifestationer.”
Två personer greps och tre poliser skadades lindrigt när polisen motade tillbaka grupperingen från Nordiska motståndsrörelsen.
Manifestationen förlöpte därefter relativt lugnt. Efter Forséns och Hagbergs tal lades en krans ned vid statyn. Deltagarna avslutade med att sjunga ”Du gamla, du fria”.
Karl XII var kung av Sverige från 1697 till sin död 1718 då han stupade vid Fredrikstens fästning i Norge. Med hans död upphör också den svenska stormaktstiden som varat från 1611. I praktiken hade den svenska stormaktstiden upphört redan efter slaget vid Poltava 1709, då den svenska karolinska armén förlorade ett avgörande slag mot Ryssland.
https://www.youtube.com/watch?v=8gPQwLQA5c0
På grund av den popularitet som Karl XII uppbär i nationalistiska kretsar, då han anses personifiera offervilja, hög moral och pliktkänsla, har han varit föremål för stark kritik från vänstern. Den tidigare miljöpartistiske riksdagsmannen Valter Mutt motionerade i riksdagen 2012 om att Karl XII-statyn borde flyttas till en ”statykyrkogård”, motsvarande vad baltiska folk gjort med gamla Leninstatyer från Sovjettiden. Mutt hävdade att kungen lett Sverige under ”en tid som präglades av skoningslöst förtryck och krig”. Att kungen fått hyllningar av nationalister var också särskilt problematiskt. Istället föreslog Mutt att en staty som symboliserar fred, mångfald och tolerans borde resas. Motionen avslogs dock av riksdagen och Karl XII:s staty ser ut att få vara kvar även i framtiden.
Karl XII ligger begraven i Riddarholmskyrkan.