Quantcast
Channel: Inrikes - NyaTider.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3187

Kritik mot Flygvapnets skrotning av samtliga 97 nya Gripenplan

$
0
0

gripen-ng-10_940x410_tn

I en debattartikel i Svenska Dagbladet den 13 augusti riktar Robert Dalsjö, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin, stark kritik mot att det svenska flygvapnet planerar att göra sig av med 97 exemplar – hela Sveriges nuvarande styrka – av de moderna planen av typen JAS 39 Gripen C/D, som levererades så sent som förra året. Kostnaden för dessa uppskattas till mellan 60 och 100 miljarder kronor. Medelåldern för denna uppsättning ligger nu på sju år, vilket kan jämföras med det amerikanska flygvapnets 28 år. På samma sätt har de flesta av dessa svenska plan en flygtid på mindre än ett tusen timmar, medan stridsflygplan byggs för åtminstone 8 000 och det amerikanska flygvapnet vill förlänga denna driftstid till 16 000 timmar.

Förstörelse av kapital och strategiska tillgångar

Robert Dalsjö menar att orsaken till detta agerande är att regeringen vill hålla den inhemska stridsflygplansindustrin vid liv och därför köper nya plan vart tionde eller femtonde år, trots att de befintliga planen har en längre livslängd än så: ”De 97 nästan nya Gripen C/D är en strategisk tillgång för Sverige som bör förvaltas, inte förstöras. Det ekonomiska värdet är högst betydande, men värdet mätt i försvarsförmåga är än större, särskilt i dessa hårdare tider. Det skulle inte finnas någon brist på lämpliga uppgifter för dessa plan om de behölls i drift: att luftförsvara Sverige, att spana, och att understödja armén och flottan med attack­uppdrag.” [caption id="attachment_17647" align="alignleft" width="400"]meteor radarjaktrobor mot luftmål drivs av både raketmotor och ramjet, och når mål 100 kilometer bortom horisonten tack vare egen radar. Den är tänkt att beväpna europeiska och saudiska stridsflyg, liksom USA:s nya F-35. Svenska flygvapnet var i april i år det första i världen att ta denna robot i aktiv tjänst, och den första roboten testavfyrades från ett Gripenplan. Priset är över 22 miljoner kronor per styck. Foto: FMV/Kristofer Sjöström Meteor radarjaktrobor mot luftmål drivs av både raketmotor och ramjet, och når mål 100 kilometer bortom horisonten tack vare egen radar. Den är tänkt att beväpna europeiska och saudiska stridsflyg, liksom USA:s nya F-35. Svenska flygvapnet var i april i år det första i världen att ta denna robot i aktiv tjänst, och den första roboten testavfyrades från ett Gripenplan. Priset är över 22 miljoner kronor per styck. Foto: FMV/Kristofer Sjöström[/caption] Nya Tider har talat med chefen för strategiska projekt vid Försvarsmakten, den tidigare flottiljchefen Lars Jäderblom, som menar att övergången till den senare modellen är en pågående process som kontinuerligt utvärderas: – Vi har ju inte lämnat in några flygplan än, så varje år nu när det är aktuellt att lämna in flygplan, eller delar för ombyggnation, kommer vi att värdera det här beslutet så att vi inte hamnar på för låg nivå. Det är inte så att det finns ett beslut som är skrivet i sten, att vi ska skrota 60 flygplan och så är de borta. Så är det ju inte. Han tycker att ordet ”skrota” är missvisande och poängterar att alla delar återanvänds. Att modellen C/D överges handlar inte i första hand om livstid: – Om vi då har fattat beslut om att vi behöver en ny uppdaterad version till mitten av 2020-talet, som klarar de operativa kraven, alltså i klartext överleva i krig, så behöver vi Gripen E. Och så har ju vi fått medel för att köpa 60 flygplan. Det anser vi, tillsammans med en massa andra åtgärder, är tillräckligt. Då har vi inte resurser eller förmåga att behålla 97 flygplan parallellt med det.

Behov av en enhetlig flotta

Att man inte bara kan behålla den befintliga flottan av den tidigare modellen när nya införs förklaras av Lars Jäderblom med att man inte kan ha två parallella underhållsorganisationer för två olika flygplan: – När man pratar om flygvapnet och JAS, då ser ju alla människor ett JAS-plan framför sig, men det är ett system som består av flygplan, piloter, tekniker, markutrustning, bevakningspersonal, flygbaser, ledningssystem och framför allt vapen. Robert Dalsjö ifrågasatte också tanken på det som kallas för att skapa en ”ensad flotta”, där flygvapnet ska ha endast en typ av stridsflygplan och en typ av helikopter. Han påpekar att det i de flesta flygvapen i världen är normalt att kombinera flygplanstyper av olika modernitet och prestanda och att strävan efter en ensad flotta inte heller har underlättat reservdelshanteringen, vilket tidigare har hävdats. Jäderblom säger att det stämmer att man i vissa länder kan ha olika modeller, men att Sverige har gjort en annan bedömning: – Det är naturligtvis så att det kan finnas flygvapen som har valt att dela upp sina stridsflyg i olika roller. Har man två flygsystem, så har de olika roller. Vi har ju valt en annan strategi, därför att vi tror att det är mycket billigare att ha ett enhetsflygplan. Det blir ett annat läge om man har två enhetsflygplan som klarar alla roller, och det är det mig veterligen inget annat land som har. Då har man delat upp de olika stridsflygssystemen i olika roller. Vi har inte valt den metoden, därför att vi är så små.

SD vill ha fler flygplan och nya robotar

Kritisk till förfarandet är också Roger Richtoff (SD), som är ledamot av riksdagens försvarsutskott: – Sverigedemokraterna säger nej till den här avvecklingen. Socialdemokraterna, som styr nu, vill ha 60 plan. Det är ju en budgetfråga. Visserligen har man börjat tillverka E-versionen, men Sverigedemokraterna vill behålla de här planen, vi vill beväpna dem och vi anser att vi i stället måste utöka antalet flygplan. [caption id="attachment_17649" align="alignleft" width="236"]dsc_0066_400x266_tn Roger Richtoff (sd). Foto: Nya Tider[/caption] Dessutom vill partiet ge dessa plan den helt nya jaktroboten ”Meteor” som har ramjetmotor, egen radar och en räckvidd på 100 kilometer, men som kostar inte mindre än 22 miljoner kronor styck. Richtoff menar att man har stöd av övriga partier i frågan. Endast SD driver enligt Richtoff dock att även den planerade jetdrivna kryssningsroboten ”Taurus” ska ingå i arsenalen. Målet för SD är att behålla C/D-versionen så länge som planen är livsdugliga, för att kunna komma upp i ett totalt antal som överstiger ett hundra. – Parallellt med det här är det viktigt att man till exempel inte stänger flygverkstäder. Det vi vänder oss emot är att man ”fredsanpassar” försvaret, medan vi anser att man måste ”krigsanpassa” exempelvis flygvapnet och se till att hela kedjan, utöver flygplanen, fungerar. Roger Richtoff poängterar att E-versionen förstås kommer att ta över på lite längre sikt, men att detta kommer att ta ett antal år. Under C/D-versionens livstid, medan flygvapnet fylls på med den nya modellen, ska båda typerna finnas parallellt och det totala antalet plan då vara större. Att moderna stridsflygplan blir dyrare per styck och därmed färre till antalet är en genomgående trend. Peter Nordlund, överingenjör på FOI, skrev den 17 juni i år på försvarsreportern Per Lunqes blogg: ”Det som var 600 Draken, blev 400 Viggen, sedan 200 JAS och nu 70 JAS E/F”. Det senaste budet är alltså totalt 60 stycken av JAS E. Även det amerikanska multirollflygplanet F-35 Lightning II som ska ersätta många av de befintliga jakt- och attackplanen såsom F-4 Phantom, F-16 Falcon, F-18 Hornet och till och med A-10 Warthog, har blivit mycket dyrt. Prislappen på över 100 miljoner dollar per styck – vilket inte inkluderar utvecklingskostnader – motsvarande över 850 miljoner kronor, är mer än fem gånger högre än för en A-10 eller F-16.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3187

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>