![]()
Det var den 7 november 2018 som en 19-årig kvinna blev överfallen vid en hundrastplats i området Möllevången i centrala Malmö. Förövaren, en 37-årig asylsökare, hade först följt henne en stund, vilket hon lagt märke till, innan han överföll henne och slet ner henne på marken. Han drog sedan in henne mot ett elskåp och väl där genomförde han en våldtäkt på kvinnan trots att hon upprepade gånger skrek nej och gjorde motstånd. Både före och efter våldtäkten fångades han på övervakningskameror runt platsen som är välkänd för både narkotikahandel och annan brottslighet. Med hjälp av bilderna och signalementet kunde han snabbt identifieras efter att polisen gått ut via Tv-programmet Efterlyst för att få hjälp av allmänheten. Hans märkeskläder, utseende och gångstil gjorde att privatpersoner kände igen honom och han kunde spåras till ett av migrationsverkets boenden i Malmö.
Asylsökare släpptes efter våldtäkten – lämnade Sverige för att söka asyl i Finland
När polisen kom till migrationsverkets boende kunde de snabbt hitta mannen och delge honom misstanke om våldtäkt samt ta DNA-prov på honom. Men mannen begärdes märkligt nog aldrig frihetsberövad trots bevisläget och brottets grova natur i och med att kvinnan blev överfallen.
Asylsökaren kunde därför lätt avvika från boendet redan samma natt och valde helt sonika att lämna Sverige. Målet blev nästa nordiska land, Finland, där mannen trodde sig kunna få tillgång till välfärdssystemet. Väl där sökte han åter asyl och började processeras i systemet. Men efter att ha lämnat sina fingeravtryck kunde han matchas till uppgifter i Sverige hos Migrationsverket som kontaktades och i sin tur meddelade svensk polis.
Han kunde därefter snabbt gripas av den finska polisen efter att svensk åklagare gått ut med en europeisk arresteringsorder. Den 10 januari överlämnades den misstänkta våldtäktsmannen till svensk polis som nu såg till att sätta mannen i förvar.
Polisen söker inte rutinmässigt i stora europeiska databaser över asylsökare
Märkligt nog saknar den svenska polisen rutinmässig tillgång till Eurodac – det fingertryckssystem där alla asylsökare skall registreras när de första gången söker asyl i något europeiskt land. Det var via Eurodac som de finska myndigheterna kunde se att 37-åringen hade sökt asyl i Sverige redan. Den svenska polisen, som fortfarande sökte efter mannen som de misstänkte för våldtäkten och andra brott, saknade enligt Sydsvenskan helt kännedom om att han befann sig i Finland.
[caption id="attachment_47516" align="alignright" width="359"]
![]()
Polisen är nöjd med sin insats. Foto: Skärmdump Twitter[/caption]
– Jag kan bara uttala mig generellt: om den här typen av uppgifter kommer till vår kännedom så har vi olika rättsliga instrument till vårt förfogande, säger åklagare Mårten Alvinsson när Sydsvenskan frågar honom om Migrationsverkets information.
Polisen kan söka i Eurodac-systemet men det är bara vid misstanke om grova brott eller terrorism som polisen får göra slagningar i databasen som omfattar alla asylsökare som kommit till Europa sedan 2015. Det är därför oklart om polisen söker efter kriminella asylsökare som misstänkts för sexualbrott.
– Vi håller också den typen av principer väldigt högt, nämligen att skydda den personliga integriteten. Man skall inte känna när man lämnar sina fingrar i ett sådant här ärende att det används vid generella sökningar, sade Lena Bergenstråle från polisens internationella enhet till SR Ekot när systemet introducerades för den svenska polisen 2015.
Asylsökaren åtalas för våldtäkt
Under utredningstiden har det tillkommit brottsmisstankar mot 37-åringen. Han har också blivit misstänkt för sexbrott mot en annan person under 18. Åklagaren har väckt åtal för våldtäkt men det är oklart vilka andra brott som åtalet också rör.
Övervakningsfilmerna från brottsplatserna utgör nu en tydlig del i bevisningen mot den 37-årige mannen tillsammans med DNA och vittnesuppgifter.
– Vi är säkra på att det är den här personen vi söker. Ingen annan person som fanns på platsen har betett sig på det sätt som han gör och som offret beskrivit, sade kriminalkommissarie Lennart Bergergård till Kvällsposten.
Mannen nekar till brott.