![]()
Den 17 mars meddelade TV3 att nästa dags avsnitt i deras serie ”Trolljägarna”, som vanligen avhandlar människor som skriver stötande kommentarer på internet, skulle handla om Youtube-kanalen Granskning Sverige och en av deras ledande medborgarjournalister, Fabian Fjälling. Eftersom Robert Aschberg, tillsammans med Frida Boisen, är programledare för Trolljägarna, svarade kanalen Feministinspektionen med att publicera en dokumentär om Aschberg. Inslaget om Aschberg hade varit i produktion ända sedan Frida Boisen hörde av sig till Fabian Fjälling i början av februari med det uppenbara syftet att attackera Granskning Sverige, och släpptes i sin helhet i samband med TV3:s inslag.
Till Nya Tider säger Feministinspektionens Jenny Eriksson om avsnittet av Trolljägarna:
− De hade inte några nya uppgifter, utan använde sig av gammalt material, troligtvis i syfte att dreva för att stänga av oss från olika plattformar.
Feministinspektionen har verkat sedan 2015 och ryckte in för Granskning Sverige, som stängdes ned den 6 mars i år. Det 44 minuter långa inslaget består av komprometterande information om Aschberg och ett samtal från medborgarjournalisterna där denne konfronteras med uppgifterna.
Dagen efter Feministinspektionens publicering, på eftermiddagen den 18 mars, kunde Frida Boisen på Twitter stolt deklarera:
”Fick precis mail av @Google_Sverige som berättar att de nu plockar bort hatkanalen Feministinspektionen från @YouTube efter veckans avslöjande granskning i Trolljägarna av Granskning Sverige och Fabian Fjälling. Se programmet ikväll kl 21 på TV3 och Viafree. #trolljägarna”
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll applåderade omedelbart Boisens meddelande på Twitter med det korta svaret: ”Bra där!”
[caption id="attachment_48106" align="alignnone" width="585"]
![]()
Robert Aschberg intervjuar makthavare som gråter ut efter att ha blivit granskade och ifrågasatta av medborgare. Bland annat klagar man på att granskningarna lett till arga och elaka kommentarer på sociala medier, något programledarna anser att Granskning Sverige ska ta ansvar för. Skärmavbild: TV3 Trolljägarna.[/caption]
Feministinspektionen hade vid tidpunkten cirka 80 reportage på sin kanal, som samtliga raderades, och ytterligare en kanal som hette Medborgarjournalister mot etablissemanget försvann.
Både Boisens och Strandhälls utrop fick snart hundratals kritiska svar, där många undrade hur en minister kunde applådera denna typ av censur, även om den formellt gjordes av den privata aktören Google, som köpt Youtube. Jenny Eriksson säger till Nya Tider:
− Deras agerande visar solklart hur Socialdemokraterna, media och Google samarbetar för att stänga ner regimkritiska frågeställare med tillhörande kanaler.
Varken Granskning Sverige eller Feministinspektionen har dock sysslat med något ”hat och hets”, utan helt enkelt ringt makthavare för att ställa frågor som systemmedier aldrig ställer, inte minst vad gäller politikers ansvar för situationen i Sverige. De ringer också till journalister och konfronterar dem med lögner som de spridit i systemmedierna.
Ett inslag som blev väldigt populärt var när Granskning Sverige ringde Bo Lundgren, som var partiledare för Moderaterna fram till 2003. Man frågade honom om varför den nya partiledaren Fredrik Reinfeldt drev på så hårt för invandring. Lundgren berättade då att partiet länge varit splittrat i den frågan, men avslöjade att när Reinfeldt var i MUF så ville han ha totalt öppna gränser och helt fri invandring. Syftet var att det skulle sabotera välfärden och göra den socialdemokratiska modellen omöjlig. Klippet fick över ett hundra tusen visningar.
För makthavarna har det blivit obehagligt att de plötsligt har någon som sätter strålkastarljuset på dem. I Trolljägarna intervjuas bland andra Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman, som berättar om när tidningen blev uppringd av Granskning Sverige:
− Ganska snart förstår man att man blir inspelad. Frågorna är väldigt provocerande. De vill veta vad man har för personliga åsikter om invandring, och om vi mörkar sanningen och så där. Alla drabbades. Det var så att folk fick ont i magen för att lyfta telefonluren, för att man inte riktigt visste om det här var en vanlig läsare som vill ställa frågor, eller är det här någonting annat.
På sociala medier har många reagerat mot att journalisterna kritiserar just de metoder som de själva använt under alla år:
”Är ju så det varit för oss dödliga i hela mänsklighetens historia. Ni har aldrig brytt er förrän det händer eliten – då jävlar börjar ni gasta som stuckna grisar.”
”Alltid lika fascinerande att se en ’journalist’ förespråka censur.”
”Det är vidrigt att se journalister och politiker försöka censurera meningsmotståndare.”
Stängningen av Feministinspektionens Youtube-konto spelade i praktiken ingen roll för spridningen av inslaget om Robert Aschberg, eftersom det direkt kom att läggas upp på andra plattformar. Hatet från systemmedierna har dock drabbat många oppositionella personer. För till exempel Mattias Philipson, SD:s ordförande i Båstad, gick hetsen så långt att han tog sitt liv. Även Fabian Fjälling har mottagit olika sorters hot efter uthängningarna från Aschbergs svans av anhängare. Det 22 mars mottog även hans 11-åriga dotter ett hot via sms, då Fabian står på abonnemanget:
”Vilken larvig feg fjant du är på trolljägarna [...] hoppas att du väljer att avsluta ditt eländiga liv genom att hoppa från en järnvägsbro så att ett tåg kan köra över din livlösa och värdelösa kropp.”
I inslaget som Feministinspektionen gjort hävdar man bland annat att Aschberg har miljonskulder på grund av checkbedrägerier och talar med några av de drabbade. Vidare uppmärksammar man barnporrinnehav, hans sympatier för kommunism och Mao Zedong, samt kopplingar till dagens våldsvänster.
Den 20 mars tillkännagavs att Robert Aschberg lämnar sin anställning hos TV3, officiellt för att gå i pension.