![]()
Med siffrorna 348 mot 274 och 36 nedlagda röster godkände EU-parlamentet direktivet, officiellt kallat ”Europaparlamentets och rådets direktiv om upphovsrätt på den digitala inre marknaden”. Dessförinnan hade ett förslag om att omarbeta direktivets innehåll röstats ned med endast fem rösters övervikt.
Kritiken har framför allt handlat om direktivets artikel 11 och 13. Den förstnämnda kallas ofta ”länkskatten”, eftersom den syftar till att beskatta länkar och återgivande av nyhetsartiklar utöver enstaka ord. Kritikerna befarar att artikeln kommer att leda till mindre material som är tillgängligt genom sökmotorer, samt att endast större aktörer kommer att ha råd att betala avgifterna.
Artikel 13 brukar kallas ”uppladdningsfiltret”, då den antas komma att begränsa mängden information på internet. Genom artikeln ska plattformsägare, som exempelvis Youtube, hållas ansvariga för att inget upphovsskyddat material obehörligen laddas upp på deras sidor. Kritiker menar att det gör satir omöjligt, bland annat den som sker genom så kallade memer, bilder med ofta satiriska texter, eftersom bilderna vanligen faller under någon annans upphovsrätt.
Omröstningen i sig blev direkt också föremål för memer, bland annat i form av en bild på den jublande tyske kristdemokraten Axel Voss, med texter som ”När du tror att du har förbjudit memer, men inser att hela internet driver med dig”. Voss var en av direktivets initiativtagare.
När parlamentet skulle rösta om direktivet skulle omarbetas ytterligare eller inte rådde tydligen viss förvirring. Majoriteten av de svenska ledamöterna, 14 av 20, röstade för att det skulle omarbetas. Emot röstade endast de båda socialdemokraterna Olle Ludvigsson och Jytte Guteland, samt SD:s båda ledamöter Peter Lundgren och Kristina Winberg. Att de två sverigedemokraterna röstade på detta sätt förvånade, då partiet är emot hela direktivet, men partiet förklarar det hela med att de på grund av ändrad ordning råkat trycka på fel knapp. Även Marita Ulvskog (S) sägs ha tryckt fel, eftersom hon före omröstningen tillsammans med Guteland förklarat att hon var för direktivet.
De resterande två, Soraya Post (FI) och Anna Maria Corazza Bildt (M), var frånvarande. Att SD:s representanter tryckte på fel knapp skapade viss irritation på sociala medier. Eftersom skillnaden mellan de som ville omarbeta direktivet och de som ville anta det direkt var så liten, fem röster, hade det räckt att tre svenska ledamöter hade röstat ja i stället för nej, för att hela direktivet skulle skickas tillbaka till ritbordet.
När direktivet nu har röstats igenom i sin helhet ska medlemsländerna införa det som lag inom två år. Samtidigt måste de företag som tillhandahåller plattformar för uppladdning av bilder, filmer med mera börja filtrera användarnas material för att se till att inget kränker någon annans upphovsrätt. Ett arbete som är tekniskt omständligt och där Google, Facebook andra storföretag hellre kommer att fälla än fria när de ska plocka bort användarnas inlägg.