![]()
Åtalen mot medlemmar i nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) efter demonstrationen i samband med Bokmässan 2017 har det uttalade målet att skärpa hur lagen om hets mot folkgrupp tolkas och utöka dess tillämpning till nya områden. Bland annat åtalas nu ett flertal män för att ha burit kläder med en viss färg. Åklagaren vill också att de ska dömas för bara det faktum att de deltagit i en demonstration, ”varigenom de visat att de stöder NMR:s paroller”.
Sverige har inte, som vissa andra länder, ett förbud att propagera för ”totalitära ideologier”. I stället har man valt att lagstifta mot yttringar som anses kränkande eller hetsande mot minoriteter (svenskar skyddas dock ej av lagen om hets mot folkgrupp). Denna princip håller nu på att luckras upp.
Straffbart med viss typ av kläder
Den 30 september 2017 blev en dramatisk dag i Göteborg. Samtidigt som Bokmässan pågick hade Nordiska motståndsrörelsen givits tillstånd att demonstrera i staden. Polisen avbröt dock demonstrationen i förtid. Samtidigt löpte vänsterextremister amok på andra håll i staden och hotade bland annat med att storma Bokmässan.
Inför demonstrationen gick Göteborgs polisområdeschef Erik Nord ut med ett pressmeddelande, där han klargjorde att polisen kunde ingripa om demonstranterna använde särskild gångstil och bar särskilda kläder:
”Det kan handla om uniform klädsel eller klädsel av visst snitt och färg, vissa attribut eller emblem och om uniformt uppträdande som att till exempel taktfast marschera med fanor och sköldar.”
Polischefen menade att faktorer som var för sig inte utgör brott i lagens mening kunde vara brottsliga vid en ”samlad bedömning”. Polisen delade även ut flygblad till demonstranterna där man uppmanade dem att undvika ”uniformt uppträdande, t.ex. taktfast marsch med fanor och sköldar eller gemensamma hälsningsrop, som vid en samlad bedömning skulle kunna kopplas till demonstrationsformer och uppträdande vid nationalsocialistiska demonstrationer under 1930- och 1940-talen.”
Då Erik Nord intervjuades av NMR:s webbpublikation Nordfront.se utvecklade han de unika kriterier som NMR tvingats förhålla sig till. Nord fick frågan om en kommunistisk demonstration kunde utgöra ett lagbrott under liknande estetiska premisser, men det trodde han inte.
– Kommunister? Nej, det skulle förmodligen inte utgöra hets mot folkgrupp. Möjligtvis om man hyllade Pol Pot då, svarade han.
Åklagaren Jonas Martinsson tycks ha gått på Nords linje. I åtalen mot de 16 männen framgår att flera av dem är åtalade för sin klädsel:
”[E]tt stort antal demonstranter har burit enhetlig, uniformsliknande klädsel med NMR:s symbol Tyrrunan, vilket, i kombination med att flera av dessa demonstranter har burit sköldar och hjälmar, har gett ett militärt intryck … Även de personer som inte burit fanor, sköldar och plakat kan ha gjort sig skyldiga till brottet hets mot folkgrupp; om de otvetydigt visat att de sympatiserat med NMR:s ideologi och demonstrationens paroller.”
En av deltagarna, NMR-aktivisten Pär Sjögren, står åtalad för att ha brutit mot lagen om hets mot folkgrupp enbart genom att i liknande kläder som övriga deltagare gått i täten för demonstrationen.
– Hela åtalet är ju byggt på att staten vill kriminalisera hela eller delar av våra demonstrationer, säger han till Nya Tider.
Valde avvikande kläder – åtalas ändå
En av de åtalade är NMR-aktivisten Stefan Lund. Lund bar till skillnad från de helt svartklädda demonstranterna ljusblå jeans och klarblå jacka utan några som helst politiska symboler. Han hade inte heller hållit i någon fana, skylt eller sköld.
Beslutet att inte ha på sig helsvarta kläder hade han tagit för att just undvika att bli åtalad för brott.
– Men då tänkte jag det att i och med att de hade hotat så jävla mycket med att det skulle vara brottsligt att vara enhetligt klädd, så tog jag medvetet på mig kläder som stack ut, för att jag var inte där för att begå något brott, förklarade Lund i NMR:s podd Radio Nordfront.
De avvikande kläderna gjorde dock att han kunde identifieras och därmed åtalas. I polisens förundersökning nämns att brottet som han misstänks för gällande hets mot folkgrupp består i att det pågick en demonstration med svartklädda personer som bar sköldar och plakat, och han ”befunnit sig i deras närhet under hela dagen”.
Lund är förutom hets mot folkgrupp även åtalad för våldsamt upplopp, vilket ytterligare åtta personer är. Enligt åklagaren hade de ”gått till förenat angrepp mot polis” genom att försöka trycka sig framåt samtidigt som polisen beordrade dem att backa.
Åklagaren menar att det är en försvårande omständighet att demonstrationen hållits under den judiska högtiden Jom Kippur, även om NMR knappast kunde påverka när Bokmässan skulle äga rum. Vidare menar åklagaren att demonstrationen innehöll ett antisemitiskt budskap, då man bar på skyltar med parollen ”FÖRBRYTARE” och foton på inflytelserika personer som Göran Rosenberg, Emerich Roth, Peter Wolodarski, Helle Klein, Robert Aschberg, Jerzy Sarnecki, Jan Scherman och Willy Silberstein. Åklagaren avslöjade att ”flera är av judisk härkomst”. På skyltarna fanns dock även personer som Fredrik Reinfeldt och Cecilia Malmström.
Innehållet i NMR:s företrädare Fredrik Vejdelands tal nämns också i åtalet som missaktande. I talet pekas personerna på plakaten ut som ansvariga för folkförräderi och folkmord mot det nordiska folket genom massinvandring.
Krav på demonstrationsförbud
Det var vänsterorganisationen Civil Rights Defenders som polisanmälde NMR:s demonstration. I anmälan pekar man på att svensk lag ännu är otillräcklig i att motverka opinionsbildning som organisationen inte gillar. Man argumenterar att Sverige i första hand bör lyda överstatlig rättspraxis dikterad av FN, så att det ska bli möjligt att helt förbjuda en organisation som NMR att överhuvudtaget sprida sina idéer i det offentliga rummet. Man skriver:
”Högsta domstolen har fastställt att rättstillämpningen ska göra en konventionskonform tolkning av svensk lagstiftning för att tillförsäkra internationella människorättsnormers verkan nationellt. Enligt ICERD [International Convention on the Elimination of All Forms of Radial Discrimination], art 4 (a) ska all spridning av idéer som propagerar för rasöverlägsenhet, diskriminering och hatbrott kriminaliseras.”
NMR bestrider att organisationen eller deras ”moderna” form av nationalsocialism skulle stå för sådant som förtryck av vissa folkgrupper. Åklagaren tar i stället fasta på att ideologin vilar ”på idéer om att raser ska hållas åtskilda”, vilket han anser räcker för att vara brottsligt. NMR skriver på hemsidan under avsnittet Vår politik att de bland annat vill skapa ett institut som ska rasbedöma samtliga som fått medborgarskap efter 1975 för att avgöra om de och deras efterkommande ska få stanna eller inte.
Skulle rätten gå på åklagarens linje, innebär det ett trendbrott inom svensk lagstiftning. Det som gällt hittills är att man bara kan dömas för brott som man personligen begått. Därför har till exempel deltagande i ”föreningen” Islamiska staten inte kunnat kriminaliseras. Inte heller har det varit förbjudet att bekänna sig till en ideologi. På Nya Tiders fråga har till exempel Säpo svarat att myndigheten ”enbart beivrar brott och att man får ha vilka åsikter man vill”.
Ideologier som till exempel nationalsocialism eller kommunism är inte förbjudna i sig, men nu kan alltså tolkningen av lagen ändras så att det blir förbjudet att berätta om sin ideologi offentligt.
Eftersom NMR också registrerats som politiskt parti vore det första gången i svensk historia som det blir olagligt att visa sympati med ett parti.