![]()
Startskottet för den traditionsenliga forsränningen i Uppsala avfyras visserligen inte förrän klockan tio på förmiddagen, men för att få en bra plats måste man gå till Fyrisån minst en timme innan. Forsränningen är nämligen mycket populär och lockar tusentals varje år. Inte bara stadens studenter beger sig dit för att titta på de tappra män och kvinnor som, på egenhändigt tillverkade flottar, seglar utför Fyrisåns virvlande strömmar och nedför Kvarnfallet och Islandsfallet.
[caption id="attachment_49929" align="alignright" width="359"]
![]()
Super Mario och hans vänner guppar fram längs ån … Foto: Nya Tider[/caption]
Den allra första forsränningen ägde rum år på Valborgsmässoaftonen år 1975 efter att två studenter slagit vad med varandra om vem av dem som vågade åka gummibåt nedför ån och dess två fall. Detta blev snabbt en Valborgstradition som sedan 1976 arrangeras av Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Forsränningen är mer som en festlig, social tillställning än en egentlig tävling.
Innan startskottet är det relativt lugnt. En grupp studenter sitter på en av broarna över Fyrisån och äter champagnefrukost i godan ro medan de väntar på att forsränningen skall börja. Att äta champagnefrukost är det vanliga sättet för stadens studenter att inleda Valborgsmässoaftonen, som i folkmun kallas ”sista april” här i Uppsala. Egentligen börjar studenterna fira redan den 28 april. Den dagen är känd som ”Skvalborg” medan den 29 april går under namnet ”Kvalborg”. Under de två dagarna tänds grillar och dansmusiken på de olika studentnationerna dunkar långt in på kvällarna. Är champagnefrukosten första punkten på dagens program är forsränningen den andra och medan klockan närmar sig tio samlas allt fler åskådare på broarna och längs med ån. Fyris vattennivå är dock låg och i ån finns funktionärer vars uppgift är att se till att allt skall gå så bra som möjligt.
[caption id="attachment_49930" align="alignright" width="361"]
![]()
… men det gör även Ice Age-gänget. Foto: Nya Tider[/caption]
Forsränningen 2019
Så går startskottet och jubel utbryter bland åskådarna. Man får vänta en stund, men snart kommer den första flotten. Den är hel. En inte helt ovanlig syn under forsränningen, om man står längre ned vid Västgötaspången, är att först se bitar av en sönderfallande flotte, men den här ser ut att hålla. Åtminstone klarade den det första fallet. Snart kommer den ena flotten efter den andra flytande nedför ån.
Färden är dock inte utan lite problem då vattnet inte står högt i år. Några flottar går nämligen på grund. Publiken håller andan medan de som styr flotten kämpar tappert för att komma loss och när de lyckas och kan fortsätta färden hyllas de med jubel och applåder. Efter att omkring tre flottar gått på grund på samma ställe börjar två funktionärerna hålla extra koll där och hjälper de som får problem där.
[caption id="attachment_49926" align="alignright" width="361"]
![]()
Flotten har gått på grund, men skam den som ger sig! Foto: Nya Tider[/caption]
En åra tappas och vid ett tillfälle ser man två bitar som lossnat från en flotte guppa i det brunaktiga vattnet strax innan själva flotten blir synlig.
Flottarna som deltar idag är dekorerade på olika sätt. Några är byggda så att de liknar djur. En isbjörnsflotte följs av en mammutflotte, men de är inte de enda djur man ser idag:
”Titta en gris!” utbrister en av de kvinnliga åskådarna när hon får syn på en av dessa kreativt utsmyckade flottar. Barnen som står och tittar på är mycket fascinerade, inte minst av flotten som ser ut som ett vikingaskepp.
[caption id="attachment_49927" align="alignright" width="359"]
![]()
De klarade det och kan fortsätta. Foto: Nya Tider[/caption]
Passagerarna på en av flottarna fäller upp ett lila paraply medan de guppar framåt och några åskådare pratar om att de såg ett litet picknickbord på en annan flotte. Några av passagerarna har även – dagen till ära – klätt ut sig. På en flotte har de klätt sig som figurerna i datorspelet Super Mario medan de på mammutflotten klätt ut sig till karaktärerna i filmen
Ice Age.
Flottarnas färd följs med mycket stort intresse och efter forsränningen är det dags för den traditionsenliga sillunchen som kan ätas på någon av studentnationerna denna dag innan det är dags för dagens andra stora tillställning, nämligen mösspåtagningen.
[caption id="attachment_49928" align="alignright" width="360"]
![]()
”Titta en gris!” Ja sannerligen. Foto: Nya Tider[/caption]
Mösspåtagningen
Efter klockan ett på Valborgsmässoaftonen i Uppsala är bra att leta fram sin studentmössa och börja styra stegen mot universitetsbiblioteket Carolina Rediviva och finna en bra plats. Det är viktigt att vara ute i god tid då en mycket stor del av stadens invånare beger sig dit. På Carolina Redivivas balkong sitter det stora digitala uret som sätts upp omkring två veckor före Valborg och räknar ner antalet dagar, timmar, minuter och sekunder som återstår till klockan tre på eftermiddagen den 30 april, vilket är tidpunkten för den traditionsenliga mösspåtagningen. Några som är ute i riktigt god tid sitter i slottsbackens grönska och har picknick.
[caption id="attachment_49964" align="alignright" width="307"]
![]()
Klockan tre vinkar rektorn och hennes följe med sina studentmössor. Foto: Nya Tider[/caption]
Allteftersom klockan närmar sig tre vandrar ett stort antal män, kvinnor och barn uppför den del av Drottninggatan som även är känd som ”Carolinabacken”. Snart är det tjockt med folk vid universitetsbiblioteket. Nya Tider noterar att några redan tagit på sig studentmössan. Egentligen skall man helst vänta tills klockan blir tre, men en del kände sig tydligen rebelliska denna Valborg.
[caption id="attachment_49932" align="alignright" width="353"]
![]()
Som vanligt väntar många på rektorn. Folkmassan vinkar tillbaka när rektorn med följe vinkar. Foto: Nya Tider[/caption]
När det bara är några minuter kvar öppnas balkongen och ut kommer rektorn (Rectrix Magnifica) Eva Åkesson samt särskilt inbjudna gäster. Det är dem, men särskilt rektorn, folkmassan, som utgörs av tusentals åskådare, har väntat på. De tio sista sekunderna räknar alla ner högt tillsammans och när klockan äntligen är tre vinkar rektorn med sin studentmössa och de i folkmassan som kommit ihåg att ta med sig sina mössor vinkar entusiastiskt tillbaka. Mösspåtagningen i Uppsala är ett sätt att hälsa våren välkommen och efter att alla slutat vinka tar manskören Orphei Drängar ton:
[caption id="attachment_49931" align="alignright" width="358"]
![]()
”Vintern rasat ut bland våra fjällar”, sjunger Orphei Drängar efter att alla vinkat. Nu är sannerligen våren här. Foto: Nya Tider[/caption]
”Vintern rasat ut bland våra fjällar
Drivans blommor smälta ned och dö”.
Våren är sannerligen här.