![]()
När situationen blir alltmer stormig och relationerna mellan länderna inom EU ansträngda behandlade Utrikesutskottet ett betänkande kring Norden och dess samarbete. Sverigedemokraterna vill bland annat se ett gemensamt nordiskt gränsskydd, stärka den nordiska språkförståelsen och verka för att införa en nordisk kulturkanon i alla skolor i Norden.
Frågan om ett gemensamt nordiskt gränsskydd har drivits av Sverigedemokraterna under en längre tid. Det aktualiserades särskilt under migrationsvågen 2015. I ett läge där ekonomiska migranter tar sig över de nordiska gränserna kan det uppstå situationer som anstränger relationerna mellan dessa länder. Detta kan förhindras om ett gemensamt gränsskydd upprättas, då dessa migranter kan stoppas innan de kommer in i Norden där de skulle riskera att inverka negativt på de goda relationerna länderna emellan.
Situationer där migranter förflyttar sig mellan de nordiska länderna har lett fram till viss turbulens. Under det Nordiska rådets möte 2017 riktade bland annat Norge skarp kritik mot Sveriges migrationspolitik. I Danmark har politiker från Dansk Folkeparti velat se gränskontroller mot Sverige då man är rädd att kriminella invandrargäng kan skapa oreda i den danska storstadsregionen.
Vidare har gränskontrollerna som uppstod i kölvattnet av 2015 års massinvandringsvåg mellan Sverige och Danmark irriterat många som pendlar i regionen. Det uppstår därför problem på både mellanstatlig och mellanfolklig nivå.
Sverigedemokraterna vill också se satsningar för att stärka den språkliga förståelsen inom Norden. Bland annat vill man se ett större utbyte genom till exempel fler elevutbyten mellan länderna. Partiet vill också bredda utbildningen inom skolorna vad avser nordisk kultur, historia och språk. Sverigedemokraterna vill också bredda den nordiska kulturkanon som presenterades 2008 när samtliga fem nordiska länder ställde sig bakom denna. De vill att områden såsom arkitektur, bildkonst, musik, scenkonst, film och barnkultur ska inkorporeras i denna.
Under debatten i riksdagen uppstod ett replikskifte mellan Moderaternas Hans Wallmark och Sverigedemokraternas Angelika Bengtsson. Wallmark inledde med att kommentera SD:s omsvängning angående frågan att lämna EU och menade att EU inte skall ses som ett hinder för nordiskt samarbete. Detta ansåg han att Sverigedemokraterna vidhöll, trots att det svängt avseende frågan om det svenska EU-medlemskapet.
Bengtsson höll med om att det nordiska samarbetet inom ramen för EU var viktigt, men hon varnade för att EU är på väg att utvecklas mot en fullt utvecklad federal stat. Hon sade också att EU dras med demokratiska problem med hänsyn till hur Brexit utvecklats:
– Det visar också svårigheter med just EU-staten som den har blivit, att man inte kan lämna den när man så önskar. När man har haft ett demokratiskt val om att lämna EU och inte kan göra det, är det ett problem.
Beslutet som fattades av en majoritet i riksdagen innebär att Sveriges framtida strategi inom det nordiska samarbetet ska inriktas på att större fokus riktas mot miljöfrågorna i Arktiska rådet och särskilt frågan om klimatet.