Quantcast
Channel: Inrikes - NyaTider.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3187

Elbrist driver företag ut ur Sverige – regeringen blundar

$
0
0

Nya Tider skrev om bristen på el i Sverige redan i februari i år (NyT v.6/2019), och nu har flera företag, bland andra bageriet Pågen och byggföretaget Lindab, flyttat utomlands eller har planer på att göra det. Enligt ledande aktörer på den svenska elmarknaden har vi två huvudsakliga problem med elförsörjningen. Å ena sidan har vi en stor obalans i förbrukningen av el över dygnet samt beroende på årstid och väder . Å andra sidan har vi begränsad kapacitet i överföringen av el från norra Sverige till de södra delarna. I det sammanhanget framhålls också ett ökande problem med snabbt växande befolkningsscentra i våra storstadsregioner som kräver stora mängder el. Det finns också problem med ledningskapacitet då produktion via sol- och vind skall levereras till konsumenter och kompensationskraft måste hållas i beredskap för att kunna gå in när leveranserna från dessa plötsligt uteblir på grund av falnande vind och minskat solinflöde. Det grundläggande problemet är brister i distributionsnätet, när mer och mer el behöver transporteras från norra till södra Sverige. Samtidigt ökas denna belastning när regeringen tvingar fram förtida avveckling av kärnkraftverken och den nya avgiftsdrivna snabbavvecklingen av lokala kraftvärmeverk. Just nu pågår nedläggning av två reaktorer i Ringhals och två i Oskarshamn på grund av snedvridande avgifter och skatter. Eftersom utbyggnaden av överföringskapacitet i tillräcklig omfattning bedöms ta minst tio år att genomföra, riskerar nedläggningarna att skapa mycket stora problem för elförsörjningen i södra Sverige inom bara ett par år.

Elbrist hotar samhället

Flera aktörer har de senaste åren varnat för kommande elbrist i Sverige , framför allt beroende på allvarliga brister i elöverföringskapaciteten kopplat till de problem som skissats ovan. I närtid har vi också fått tydliga signaler från viktiga industrier, om att bristande leveranssäkerhet i elsystemet innebär att man söker sig någon annanstans. Man kan helt enkelt som företag inte lita på att produktionen kan upprätthållas, med stabila förutsättningar, i Sverige. Varningssignalerna från såväl el-branschen som företag, har inte låtit vänta på sig. Under en lång följd av år har det växande problemet påtalats från alla håll. Ändå har regeringen, på initiativ av Miljöpartiet, fortsatt att bedriva en politik som förvärrar problematiken istället för att lösa problemet. Kraftigt ökade skatter på leveranssäker elproduktion och subventioner av produktion som ökar instabiliteten, driver på destabiliseringen av det svenska elsystemet. Att man inte satsat kraftfullt på att investera i överföringskapacitet, är ytterligare en faktor som är avgörande för utvecklingen. Samtidigt med den negativa utvecklingen på elmarknaden, pågår en mycket snabb elektrifiering på snart sagt alla områden i samhället. Elbilar introduceras på bred front för såväl privatpersoner som för varutransporter, allt fler områden blir beroende av snabb datorteknik och effektiv datalagring. Det kräver en omfattande utbyggnad av datacentraler som förbrukar extrema mängder el, runt om i landet. För att ta några aktuella exempel.

Industrin flyttar utomlands på grund av elbrist

Industrins reaktioner på utvecklingen i det svenska elnätet har inte heller låtit vänta på sig. Det senaste i raden är en av Malmös största arbetsgivare, bageriföretaget Pågen, vars vd Anders Carlsson, säger i en intervju med Svenska Dagbladet den 4 juni att Pågen överväger att etablera sig på en annan plats på grund av att Eon inte kan garantera en stabil elleverans till en stor nyinvestering som företaget planerat att göra i Malmöregionen. – Jag hade aldrig väntat mig att få ett sådant besked i ett välutvecklat i-land. Strömbrist är något man hör talas om i u-länder. Det är inget som ska hindra ett företag från att expandera i ett i-land, kommenterar han utvecklingen i samma artikel. Ett annat företag som valt att investera och expandera utanför Sverige är Lindab. Företaget som med innovativ teknik och framåtanda vuxit sig stora inom byggbranschen med lättbalkar och ventilationssystem, har de senaste åren investerat i Tyskland, Danmark och Estland i­stället för i Sverige. Orsaken till att investeringarna inte placeras i Sverige är inte kommersiella, utan beror, enligt företagets koncernchef Ola Ringdahl, på allvarliga brister i elleveranserna. I en artikel i SvD den 4 juni säger han: – Man vågar inte bygga ut produktion i ett land som inte kan garantera elförsörjningen. Sverige blir allt för riskfyllt. Han menar också att de höga elpriserna i södra Sverige är ett problem, men osäkerheten i elleveranserna blir droppen som får bägaren att rinna över. Redan 2018 kom en rad rapporter om att elbrist hotar att stoppa viktiga industrietableringar. Ett exempel på det är det amerikanska E-handelsföretaget Amazons etablering i Västerås, som P4 Sörmland rapporterade om i oktober förra året. Den energislukande investeringen innebar att andra energikrävande industrietableringar i Mälardalsområdet inte kan genomföras på grund av elbrist. Elnätschef på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö, Kjell Andersson, säger i intervjun: – I värsta fall väljer företagen att etablera sig utomlands istället.

Energiministern talar om ”tomma hot”

Samtidigt säger energiministern Anders Ygeman (S), enligt en artikel i Dagens Industri , att larmen från energijättarna om att det kan bli elbrist i landet bara är tomma hot. Ministern menar, enligt tidningen, att ”Sverige har stora överskott av el”. Företagens åsikter om att det är distributionen som fallerar har uppenbarligen inte nått ända fram till energiministern. [caption id="attachment_51790" align="alignright" width="250"] Anders Ygeman (S), energiminister, viftar bort varningarna. Foto: Olaf Kosinsky/Wikipedia[/caption] Tillsammans med andra delar av samhällsutvecklingen, kostnaden för den fortsatt omfattande migrationen, den enorma skulduppbyggnad som pågår på bostadsmarknaden och de snabbt eskalerande sociala problemen, riskerar elkrisen att skynda på den negativa utvecklingen i Sverige. Om utvecklingen tillåts fortsätta i samma riktning, kommer vi att se ännu fler utlandsinvesteringar och sjunkande industriproduktion i landet. Sverige har en negativ investeringsbalans med EU-länderna, det vill säga svenska företag investerar mer utomlands än utländska i Sverige. Problemen med elförsörjningen riskerar att medföra en kraftig ökning av utförsel av kapital från Sverige, samtidigt som vår import måste öka ännu mer. Utvecklingen riskerar därmed att bidra till en stagnerande eller negativ tillväxt med ökad arbetslöshet och en mycket långvarig och svår lågkonjunktur i Sverige som följd.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3187

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>