![]()
En så kallad aktuell debatt genomfördes i riksdagen den 10 juni på initiativ av Sverigedemokraterna gällande Försvarsberedningens rapport och arbete. Under debatten var det märkbart irriterade inlägg, i synnerhet då Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson Roger Richtoff ifrågasatte att Alliansen lämnat Försvarsberedningen och menade att de därför inte längre förbinder sig att stärka försvaret.
– Nuvarande vägran från den splittrade Alliansen att skriva under Försvarsberedningens rapport har skapat en viss osäkerhet, i alla fall i Försvarsmakten och bland de officerare jag känner.
[...] Kommer man att satsa de medel som föreslås? Den osäkerheten finns hos Försvarsmakten, andra myndigheter och även utanför Sveriges gränser, inledde Roger Richtoff (SD) den särskilda debatten.
[caption id="attachment_51910" align="alignnone" width="585"]
![]()
Roger Richtoff, Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson. Skärmavbild: Riksdagen.[/caption]
Richtoff skrädde inte med orden och anklagade partierna i den tidigare borgerliga Alliansen för att försöka smita från att förbinda sig till reella förstärkningar, som de tillsammans hade arbetat fram och varit överens om under arbetet i Försvarsberedningen. Bland annat hade man kommit överens om att införskaffa två nya korvetter och en ny u-båt, att armén skulle ha tre brigader i stället för två, att JAS 39 C/D inte skrotas när de modernare versionerna E/F levereras, en stridsgrupp på Gotland med mera.
Richtoff menar att Allianspartiernas beslut att hoppa av allt detta med motiveringen att Socialdemokraterna inte ville binda upp sig för att finansiera förstärkningen inte håller. Han pekade på det faktum att det under Alliansens tid vid makten genomfördes flera allvarliga nedskärningar och organisationsförändringar som förstörde den lilla försvarsförmåga Sverige hade kvar. Han menade att anledningen till att de borgerliga partierna lämnade Försvarsberedningen enbart handlar om ett politiskt spel för att maskera att de inte vill satsa pengar på Sveriges försvar.
Allianspartierna å sin sida gjorde vad de kunde för att medvetet misstolka det Richtoff (SD) sade från talarstolen. De försökte istället göra gällande att SD hade skrivit under Försvarsberedningens rapport med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det är en märklig anklagelse då Allianspartierna hade tänkt göra detsamma. Richtoff (SD) pekade då ut att deras argumentation haltar eftersom både Miljöpartiet och Vänsterpartiet i särskilda yttranden valt att ställa sig utanför finansieringsramarna.
Alliansen kunde tillsammans med SD ha drivit igenom finansieringen ändå. I stället var det nu endast SD som förbundit sig till att satsa minst 1,5 procent av BNP till år 2025 för att stärka försvarsförmågan i och med att de skrev under rapporten utan invändningar.
Utöver de märkbart irriterade debattinläggen mellan SD och de tidigare Allianspartierna var tonläget även högt mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark försökte få försvarsminister Peter Hultqvist (S) att lova att S skulle efterleva de satsningar som Wallmark påstår att Moderaterna står bakom. Försvarsministern vill istället avvakta till dess att Försvarsmakten, Försvarets Materielverk samt övriga remissinstanser har yttrat sig innan han vill förbinda sig till specifika satsningar. Vidare menade försvarsministern att han omöjligt kan lova något innan budgeten förhandlats.
Eftersom två av tre stödpartier till regeringen är Centerpartiet och Liberalerna är det möjligt att de kan ställa ultimatum i frågan om resurstilldelning till Försvarsmakten. Därför blir det upp till bevis i kommande budgetförhandlingar om de verkligen står för en upprustning av försvaret, som de påstår.
Frågan om röran kring Försvarsberedningen har blivit så omfattande och infekterad att den till och med letade sig in under onsdagens partiledardebatt, där partiledarna Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) drabbade samman. Kristersson tyckte att SD borde låta bli att skriva under Försvarsberedningens rapport och menar att det krävs pengar för att de satsningar som är uppspaltade i rapporten ska kunna genomföras.
Åkesson menade att Kristersson och övriga borgerliga partiledare var välkomna att förhandla om en budget i höst, om de verkligen menar allvar med sina satsningar. I övrigt ansåg han att de borgerliga partiernas utspel bara var politisk teater och att Försvarsberedningens rapport i sin utformning var något som fler partier borde ha skrivit under på.