![]()
En orsak till det ansträngda läget är den befolkningsexplosion som ägt rum under de senaste 5-7 åren. I ett uttalande som måste anses som unikt gör en högt uppsatt chef vid Norrvatten ett indirekt medgivande till Nya Tider och medger att befolkningsökningen som i det närmaste bara har bestått av en grasserande massinvandring inte alls är oproblematisk för vattenförbrukningen och att detta helt klart tär på miljön och vattenkapaciteten idag. När Naturskyddsföreningens länsordförande i Stockholm konfronteras med uppgifterna vägrar hon att erkänna massinvandringens negativa verkningar på miljön lokalt, och tar därmed avstånd från en av föreningens egna stadgar, den andra paragrafen, där man uttryckligen slår fast att föreningen finns till för att verka för att människan och samhället anpassas efter naturens förutsättningar.
I StockholmDirekt publicerades den 15 juni en nyhet från kommunalförbundet Norrvatten, den leverantör som garanterar i stort sett hela norra Storstockholms dricksvattenförsörjning. Precis som Stockholms stad och andra kommuner i länet söder om stan tas dricksvattnet för Norrvattens medlemskommuner från Mälaren. Mälaren är som bekant en av Sveriges största sjöar, och torde alltså ha gott om vatten till törstiga invånare och samhällsviktiga verksamheter, men nu höjer alltså Norrvatten varningsflagg.
Kapaciteten på väg att slå i taket
[caption id="attachment_51990" align="alignright" width="355"]
![]()
Görvälnverket 1937. Foto: Wikipedia[/caption]
I StockholmDirekt meddelas alltså att kapaciteten för hur mycket Norrvattens vattenverk, Görvälnverket i Järfälla kommun, kan leverera utan att fullständigt tömma reservoarerna är nära att nå kritiska nivåer.
Norrvattens VD, Johanna Lindgren, säger till StockholmDirekt att vattenförbrukningen i stort sett har legat stadigt på en nivå på cirka 1600--1700 liter per sekund till nu drygt 600 000 invånare i de fjorton medlemskommunerna i norra Stockholmsregionen sedan början av 1970-talet. Detta har kunnat ske trots att vattenverket i Järfälla kapacitetsutbyggdes så tidigt som 1965.
Miljövänligare vattenanvändning och naturlig demografi bakom stabila kurvor
Två av de faktorer som har kunnat garantera att vattenförbrukningen, trots en stadig inflyttning från landsorten till Storstockholm, har kunnat hållas på stabila nivåer är främst att invånarna å ena sidan efterhand har börjat använda sig av vattensnål teknik i sin vardag, något som även har varit fallet för näringsliv och samhällsinfrastrukturen i stort. Dessutom har en efter omständigheterna naturlig demografi legat bakom att resursförbrukningen av vårt gemensamma vatten inte har ökat lavinartat. Men trenden bröts för ungefär 7 år sedan.
Massinvandring som tär
Det var alltså för cirka 7 år sedan som Norrvatten började se ett trendbrott, och år 2018 visade sig den nya verkligheten i full styrka då nästan alla tillgängliga reservoarer ansträngdes till det yttersta under förra sommaren och resten av året. Då nosade förbrukningen vid flera tillfällen på närmare 1850 liter per sekund, vilket är smärtgränsen för Norrvattens kapacitet av idag. Det var helt enkelt den snabba befolkningsökningen i form av massinvandring och MENA-invandrarnas enorma födslotal som nu började tära hårt på Norrvattens dricksvattenkapacitet. Till Stockholm direkt säger Norrvattens VD Johanna Lindgren att de blev tagna på sängen förra året då verkligheten hann ikapp.
Konsekvenser som hakar i varandra
Det var för omkring 7 år sedan som den dåvarande borgerliga regeringen under statsminister Fredrik Reinfeldt (M), började driva en ohämmad massinvandringspolitik med stöd av Miljöpartiet. År 2014 ombads det svenska folket av denne Reinfeldt att öppna sina hjärtan för all världens lycksökare som ville till Sverige, detta utan att tänka på vad detta skulle få för konsekvenser för vare sig välfärd eller miljötärande resursförbrukning. Kort därefter tog som bekant socialdemokraten Stefan Löfven över som statsminister tillsammans med Miljöpartiet, och massinvandringen blev än mer okontrollerad. Konsekvenserna kan vi alltså bevisligen se idag när dricksvattenresurserna blir alltmer ansträngda, liksom de välfärdsmässiga följderna. Allt hör alltså ihop, och de partier som säger sig stå för hållbarhet har utan tvekan tvärtom drivit på för ohållbarhet.
Halvt medgivande om massinvandringens betydelse
Andreas Hagelin är chef för dricksvattendistributionen vid Norrvatten. I en kommentar, som i sammanhanget måste anses som unik, medger Andreas Hagelin, om inte helhjärtat så ändå högst motvilligt, för Nya Tider att den stora förbrukningen av dricksvatten från Norrvatten beror på den snabba massinvandringen. Uttalandet är unikt eftersom det sannolikt inte har förekommit något liknande tidigare i svenska massmedier.
– Det är känsligt att peka ut invandringen som orsak, men en snabb befolkningsökning är inte alls oproblematisk för vattenförbrukningen. Därför håller vi just nu på att påbörja en ny kapacitetsutbyggnad.
NyT: En kapacitetsutbyggnad för att tära ytterligare på våra vattenresurser, menar du?
– Tja, om man vill beskriva det så…
NyT: Har inte ni på Norrvatten något budskap till politikerna om den här eskalerande utvecklingen när det gäller hur vi tär på naturkapitalet?
– Alltså, vi är ju ett politiskt drivet kommunförbund. Skulle det komma åtgärder från högre ort som skulle dämpa befolkningsökningen skulle vi ju också få prioritera om vi skall bygga ut kapaciteten för vårt vattenverk.
Naturskyddsföreningen vågar inte kritisera massinvandringen
När Nya Tider når Beatrice Sundberg, styrelseordförande för Naturskyddsföreningen i Stockholms län, värjer hon sig genast för att koppla samman det bevisliga sambandet mellan massinvandring och dess påverkan på miljön och därmed resursförbrukningen i stort, i detta fall dricksvattenresurserna.
– Det känns obekvämt att göra kopplingen mellan invandring och miljöpåverkan, säger Beatrice Sundberg.
NyT: Varför?
– Därför att jag som ordförande för länsförbundet inte vill sända ut politiska signaler som inte är åsiktsmässigt korrekta.
Motsätter sig sin förenings stadgar
Genom att inte oreserverat ta parti för vad som är bäst för naturen och ett samhälle i harmoni med naturens förutsättningar tar Beatrice Sundberg avstånd från sin egen förenings stadgar. Enligt den andra paragrafens andra stycke står det nämligen klart och tydligt att Naturskyddsföreningens syfte är att verka för att människan och samhället i stort skall anpassas till naturens givna förutsättningar. Detta står utan reservationer för något annat.
NyT: Du tar uppenbart avstånd från din förenings egna stadgar genom att inte oreserverat sätta naturen först. Är inte det ett underbetyg?
– Oj, du verkar ha läst på. Men jag vill fortfarande inte säga något negativt om invandring. Det skulle kunna äventyra vår förenings trovärdighet, tycker jag.
Fosterländsk bakgrund
Värt att påpeka är att Naturskyddsföreningen från början inte alls stod i motsats till fosterländska idéer, tvärtom. Ett värnande om fosterlandet och dess naturvård gick alldeles uppenbart hand i hand. Detta är även kontentan av den andra paragrafen i stadgan, eftersom inga andra reservationer står skrivna i stadgarna när det gäller föreningens verksamhet.
Slutsats
Stockholms länsförbund inom Naturskyddsföreningen visar sig ha en ordförande som i rädsla för att motsätta sig massinvandringens negativa påverkan på miljön i Sverige väljer att ta avstånd från sina egna stadgar, bara för att vara politiskt korrekt, samtidigt som en chef inom ett kommunalt dricksvattenförbund faktiskt halvt om halvt medger att den massinvandring vi sett under den senaste perioden är högst skadlig för dricksvattenresursernas kapacitet.