Quantcast
Channel: Inrikes - NyaTider.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3187

Nytt landstingspalats invigt

$
0
0

I Regionens Hus, i folkmun ”Vita Huset”, får 1 500 byråkrater nya centrala lokaler alldeles vid Göteborgs Centralstation. Det har bekostats genom en miljard lånade kronor. Nu slipper landstingsbyråkraterna att åka till de gamla kontoren som låg på det natursköna Lillhagen några kilometer norrut på Hisingen eller någon av de andra 46 adresserna runt om i centrala Göteborg. Regionledningen flyttas de facto från Vänersborg där dess säte föreskrevs ligga när staten bestämde att bilda Västra Götalandsregionen för 20 år sedan av tre landsting samt sjukvårdsverksamheten från Göteborgs Stad. Ungefär samtidigt som inflyttningen till det nya landstingspalatset avslöjade dock Sveriges Television att det nya barnsjukhuskomplexet, som uppförs på Östra Sjukhusets område i Göteborg, drabbats av märkliga kostnadsökningar och att ingen kontroll funnits på godtyckliga tillägg från byggentreprenören. En obehörig regiontjänsteman har dessutom tecknat huvudavtalen med NCC vilka redan de löper på flera hundra miljoner kronor. Skandalen har bara börjat och det kan bli dubbelt så dyrt som budgeterat, men Vita Huset kom i hamn utan att medborgarna ens protesterade. De har fullt upp med att fokusera på Västlänken, som Trafikverket i maskopi med Göteborgs stad försöker genomföra med risk för stora permanenta skador i stadsmiljön.

Lillhagen dög inte åt slitna politiker

För att kunna genomföra förverkligandet av politikerdrömmen om det nya centrala regionkansliet Regionens Hus, och ersätta de 46 hyrda lokalerna, varav merparten var utspridda i dyra ”city-lägen” behövde man alltså först köpa en tomt av Göteborgs Stad. Detta skedde i början av detta årtionde. En lokal, och endast en, den till mängden arbetsplatser sett största låg på Lillhagsparken. Lillhagen var länge ett område som var känt för sina stora mentalsjukhus och psykiatrivårdsanläggningar, där hade VGR enorma kontorsytor med bland annat ekonomiavdelningen. Vissa andra kanslier hade hänvisats dit när de önskat hyra i centrum. Alternativet att centralisera de 46 adresserna till Lillhagen istället utreddes inte, trots att det fanns gott om lediga lokaler och att det fanns byggbar mark att komplettera med saknade kvadratmeter. Nybyggt och centralt läge var kravet från byråkraterna, gångavstånd från tågen var ett viktigt argument trots att det hade gått att upprätta direkta busslinjer från centralstationen eller anlägga en hållplats på Bohusbanan i Lillhagen. Åldriga tjänstemän på regionstyrelsens kansli hade skrockande sagt om vansinnesprojektet ”Det kommer aldrig att bli av” för det var inte ekonomiskt rimligt i en tid där sjukhusmoderniseringar var svårt att finansiera. Socialdemokraterna var också emot. Politiker i borgliga partier ville däremot ha nära hem eller hinna till Systemet, och efter sammanträdena i Vänersborg kände det ofta tungt att sätta sig på tåget hem. – Att vi lånat pengar till bygget innebär att det inte ingår i vår investeringsplan för sjukhus och andra vårdbyggnader. Det betyder att ingen annan verksamhet har fått stå tillbaka för den nya administrationsbyggnaden, påstod regiondirektör Ann-Sofi Lodin. Lånet på en dryg miljard skall betalas tillbaka på 31 år.

Miljöpartiet och borgarna fann varandra i kulturmordets namn

Men sedan ägnades en tid åt politiskt spel och utmanövrerande av motsträviga tjänstemän och ekonomers förnuft, andra gick i pension och nya kvastar kom in. Till sist skedde ett maktövertagande 2014 där Miljöpartiet bytte över till den borgliga sidan efter valet och Moderaternas ledare blev regionstyrelsens ordförande. Tillsammans såg whiskeymoderaten Johnny Magnusson och den extremistiska kötthatar-miljöpartisten Birgitta Losman till att bygga sitt fina slott medan Sverigedemokraterna knappt protesterade. Projektet bar namnet Vita huset, efter SJ:s namn på den gamla privatbanestationen för Bergslagernas Järnvägar AB. Den ståtliga, kritvita stationsbyggnaden i tysk nyrenässans (arkitekter var bröderna Kumlien) utgjorde för 100 år sedan Göteborgs välkomstport för värmlänningar och norrmän som kom med tåg till hamn- och krämarstaden. Byggnaden var länge en symbol för Sveriges största privata järnvägsbolag, Bergslagernas Jernvägar (BJ) som tillkom mellan åren 1872-1879. År 1930 flyttades dock persontågstrafiken till Centralstationen och efter förstatligandet 1948 försjönk BJ-stationen i allmänhetens glömska men utgjorde en trivsam arbetsplats för SJ:s godstrafiksadministration. År 2000 styckades SJ genom bolagisering och överflödiga statliga marktillgångar hamnade raskt i händerna på Göteborgs Stad som ville få bort järnvägen så att de kunde cityutveckla området. Det statliga Jernhusen AB hade ju även ett krav på att tjäna så mycket pengar som möjligt, antingen försäljningar eller upparbetningar av tillgångar.

Svarta höghus med restaurang döljer kulturminnesmärkt vitt hus

Vita Huset, som är kulturminnesskyddat på pappret men inte i verkligheten, blev genast efter VGR:s köp dödsdömt. Runt omkring dess nord- och västsidor byggdes de nya kontorshöghusen som bär en färgsättning med kolsvart i bottenplanen övergående till ljusgrått mot himlen. Kontorshusens placeringar på den gamla bangården gör att man aldrig kan återställa funktionen som järnvägstation någonsin. Det hade kunnat vara en bra lösning då Göteborgs Central inte kan ta mot tillräckligt långa persontåg längre. Det nyinvigda landstingspalatset består av två sammanhängande svarta femvåningshus vilka mot E45 döljer det befintliga kulturminnesmärkta före detta Bergslagsbanans stationshus, ”Vita huset”, samt en skyskrapedel innefattande 15 våningar. Det vita ärevördiga stationshuset ser sorgligt litet ut jämte de stora, svarta hotfulla klossarna. Utöver arbetsytor har det även byggts konferensutrymmen och lokaler för representation.

Göteborgs bästa restaurangläge i svarta huset?

I entréplan etableras en bättre restaurang som skall vara öppen för allmänheten. På VGR:s hemsida framgår dock att Pocket by Pontus har vunnit en fyraårig upphandling att få bedriva restaurangverksamheten. Till det ligger också ett cateringmonopol till VGR i Vita Huset under två år med två års ytterligare option. Pocket by Pontus är utvecklat av kocken och krögaren Pontus Frithiof tillsammans med Nordrest Regionens hus i Göteborg (alltså Vita Huset, BJ-stationen). Detta blir deras första etablering i Göteborg. Den allmänna restaurangen får ett bistrokoncept med lunch, hämtmat  och catering och öppnar i mitten av augusti 2019. Då många av de nyrekryterade yngre tjänstemännen i VGR är etniskt och religiöst inkvotererade genom mångfaldsivrandet som tog fart när de borgliga kunde utpressas av Miljöpartiet för att få makten 2014, följer därmed frågan om Pocket by Pontus kan stå emot trycket, eller om det efter hand blir något mer värdegrundsbetonat, exotiskt och halal-veganskt koncept än de har i Stockholm, Solna och på Lidingö. De VGR-verksamheter som uppges flytta in på den nya lyxadressen är Film i Väst, Folktandvården, Habilitering & hälsa, Hälsan och Stressmedicin, Koncernkontoret inklusive delar av VGR IT, Kultur i Väst, Naturbruksförvaltningen, Närhälsan, Patientnämndernas kansli, Regionservice, Revisionsenheten, Turistrådet i Västsverige, Västfastigheter och Västtrafik.

Miljöbyggnad och inga garage eller parkeringar åt de anställda

Västra Götalandsregionen är glada över att huskomplexet är nominerat till certifieringen Miljöbyggnad guld som innebär låg energiförbrukning, en sund innemiljö och giftfria material. VGR understryker att deras egna krav på energianvändningen satts avsevärt högre än certifieringens minimikrav. I miljöprofilen ingår dessutom att uppmuntra till kollektivt resande. Det finns inga parkeringsplatser och i garaget under höghusen, finns enbart ett fåtal bilplatser för en pool med miljöbilar och parkering för cyklar och elcyklar. Rimligen för de mest välbetalda direktörerna. Men sanningen är att bara ett par hundra meter bort så ligger det gigantiska Nordstans parkeringshus som visserligen tar marknadspriser på biljetterna och det hyrs ut parkeringar . Taket på låga delen av det svarta huset har solpaneler för egen produktion av el. 60 procent av alla möbler är återvunna från andra verksamheter och det får man hoppas stämmer åtminstone det första halvåret. Regionen uppger i sina olika pressmeddelanden att de under 2019 bedriver åtskilliga byggprojekt till ett värde av sammanlagt 2,5 miljarder kronor och bjuder på en färdig sammanställning. Där tiger de helt om det skandaliserade barnsjukhusprojektet som kommer att ältas juridiskt en lång tid framöver. Istället önskar man sätta fokus på de lyckosammare byggena.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3187

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>