![]()
På grund av de nya reglerna väntas 8 000 fler anhöriginvandrare till Sverige från och med den 20 juli då lagen träder i kraft, och fram till slutet av 2021. Något försörjningskrav åläggs inte de ”alternativt skyddsbehövande” som tar hit sina släktingar. Bakom förslaget står KD, V, S, MP, C och L.
Enligt Henrik Emilsson, doktor i internationell migration på Malmö högskola, kommer de nya reglerna även leda till ökad asylinvandring.
– Informationen om vilka länder som har vilka regler sprider sig snabbt och påverkar vart man vill söka sig.
Lagen har fått hård kritik från oppositionen, det vill säga Sverigedemokraterna och Moderaterna.
– Det är en ogenomtänkt och skadlig politik. Det kommer att få konsekvenser. Det kommer att påverka migrationsmönstret, säger Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, till Expressen.
Även Kristdemokraternas ungdomsförbund är starkt kritiska till lagen och till sitt eget moderpartis stöd för den.
”Det är oansvarigt att öppna upp för en mer generös migrationspolitik i detta läge”, skriver KDU:s ordförande Martin Hallander i en debattartikel i Expressen, och tillägger att han är besviken på sitt moderparti.
Under januari till maj i år delade Sverige ut 46 492 uppehållstillstånd, vilket motsvarar 112 000 på årsbasis. År 2018 delades 133 000 uppehållstillstånd ut och de senaste tio åren har 1,2 miljoner invandrare fått uppehållstillstånd i Sverige.