![]()
Efter ett nytt rättsligt ställningstagande angående asylsökande från Syrien, där man bedömer att säkerhetsläget i vissa regioner har blivit bättre, kan Migrationsverket komma att ändra på sin praxis vad gäller syriska migranter. Det är ett beslut som kan få långsiktiga konsekvenser för Sverige, inte bara för att det leder till färre godkända asylansökningar med medföljande uppehållstillstånd, utan även för att det kan öppna upp för att Sverige skall kunna börja utvisa människor till Syrien. Något som innebär att till exempel utvisningsdömda våldtäktsmän nu kan börja utvisas. Samtidigt välkomnar Syrien återvändare för att hjälpa till att bygga upp landet igen.
Nya riktlinjer kan ge färre asylansökningar och fler utvisningar
Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer säger till Ekot att Sverige nu kan bli ett av de första länderna i Europa som utarbetar en praxis för utvisningar till Syrien. Det är ett beslut som kan få mycket stor inverkan inte bara på Sverige framöver, utan i hela Europa, då syrierna varit en stor grupp migranter under senare år.
– Vi är nog bland de första i linjen här. Eftersom vi inte är politiskt påverkade så går ofta våra beslutsgångar lite snabbare. Så jag tror att Sveriges bedömningar kommer att vara något som många andra länder kommer att titta på.
I nuläget får praktiskt taget alla som söker asyl och hävdar att de är från Syrien uppehållstillstånd i Sverige och tillgång till vårt sociala skyddsnät samt välfärd. Men med en ny praxis för ett allt säkrare Syrien i följderna av att islamisterna närmast helt besegrats av regeringsstyrkorna kan det komma att ändras. Fokuset blir i första hand att bli av med brottslingar med utvisningsbeslut. Därefter kommer sannolikt andelen accepterade asylansökningar att minska i stor omfattning då grunderna man tidigare använt helt enkelt inte längre är applicerbara.
Utvisa brottslingarna tillbaka till Syrien
I ett första skede kommer man att undersöka om man kan verkställa utvisningar av personer dömda till utvisning på grund av brott. Det är något som beror på hur de syriska myndigheterna agerar och hur Sverige kan samarbeta med dessa om att ta emot sina medborgare.
Trots att Sverige flera gånger fördömt den syriska regimen, så är det inte kontroversiellt att inleda myndighetskontakter, säger Said Mahmoudi, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet till Ekot.
– Utgångspunkten är att oavsett vad man tycker om den politik som det andra landet för, så måste man ändå ha en slags fungerande relation mellan de två länderna, säger Said Mahmoudi.
En del av utvisningarna kommer att bli att man i viss grad kommer behöva skicka de utvisade genom den syriska huvudstaden Damaskus, som genom hela konflikten i Syrien varit en säker region, för att sedan kunna få ut dem till deras hemregioner.
– Vi har bedömt det som så att om man är en resursstark person, har ekonomiska resurser utöver det vanliga, och har någon form av koppling till Damaskus, så kan man i undantagsfall förväntas ta skydd i Damaskus, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.
Syrien välkomnar återvändare
Syriens utrikesminister Walid al-Muallim höll ett tal inför FN:s generalförsamling i New York redan under september 2018 där han klargjorde att Syrien nu var redo att ta emot alla syrier som ville återvända.
– Vi välkomnar all hjälp med rekonstruktionen från de länder som inte var en del av aggressionen mot Syrien. De länder som bara erbjuder villkorad hjälp eller som fortsätter att stödja terrorism är varken inbjudna eller välkomna att hjälpa till, sade Walid al-Muallim under talet.
Nya Tider kunde som enda svenska tidning även
delta på möten mellan representanter från det svenska partiet Alternativ för Sverige och den syriska regeringen där man talade om just återvandringspolitik gällande de många syrier som nu lever i andra länder i Europa. Det viktigaste budskapet från både politiska företrädare och religiösa ledare i Syrien var att flyktingarna behövs i sitt hemland för att hjälpa till att bygga upp det igen.
Migrationsverkets kommande praxis kan komma att lägga grunden för det.