![]()
En rad allvarliga bedrägerier mot bostadsrättsföreningar har uppdagats under lång tid. I ett uppmärksammat fall i Malmö svindlades brf Ida på uppemot 250 miljoner kronor. Flera personer är dömda för inblandning i det fallet, men föreningen får dras med stora ekonomiska problem under många år framöver.
Mörkertalet anses vara stort, vilket har bidragit till att en omfattande utredning av hur det egentligen ser ut genomförts av Sweco på uppdrag av Fastighetsägarna, en samverkansorganisation för enskilda fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Resultatet av utredningen presenterades den 1 oktober och resultatet är skrämmande.
Hela tolv procent av bostadsrättsföreningarna uppger att de utsatts för ekonomisk brottslighet och 25 procent av föreningarna vet inte om det skett. Enligt Sweco är därför mörkertalet sannolikt stort. Allvaret i att bostadsrättsföreningar utsätts av grov ekonomisk brottslighet kan inte underskattas. 1,7 miljoner människor bor i bostadsrättslägenheter och om många stora föreningar skulle drabbas, kan det påverka samhällets stabilitet.
Bostadsrättsföreningarna omsatte 2016 cirka 60 miljarder kronor. Säkra uppgifter saknas för senare år, men man kan utgå från att det har stigit kraftigt sedan dess. Mellan raderna i utredningen kan man dessutom se att föreningarna anses vara tämligen lätta att lura på stora belopp.
Bedrägeribrotten ökar dessutom snabbt i Sverige. Det gör att risken för att utsättas för sådan brottslighet ökar generellt. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, redovisar att antalet anmälda bedrägeribrott ökade från cirka 51 000 till cirka 252 000 under perioden 2004 till 2018, det vill säga antalet sådana brott har femdubblats på bara 15 år. Samtidigt minskar andelen uppklarade bedrägeribrott snabbt. Från 2009 till 2018 minskade andelen av de anmälda bedrägeribrotten som klarades upp från 16 procent till bara 4 procent, enligt BRÅ.
Bostadsrättens dilemma
En innehavare av en bostadsrättslägenhet äger inte sin bostad, utan en andel i en förening som i sin tur äger hela den aktuella fastigheten. Föreningen leds av en styrelse som väljs av bostadsrättsinnehavarna. Styrelsen hanterar driften av föreningens fastighet och ansvarar för alla kostnader för låneskulder, drift och underhåll. Dessa kostnader betalas av medlemmarna genom den månatliga avgiften till föreningen.
Om föreningen utsätts för bedrägerier, som till exempel brf Ida i Malmö som förlorade cirka 250 miljoner kronor, hamnar eventuellt underskott till slut i knäet på medlemmarna. Kan de inte betala, så kan det leda till att föreningen sätts i konkurs och man tvingas sälja fastigheten.
Medlemmar skulle då både förlora sin bostad och den insats man betalat för den. En sådan situation skulle få mycket allvarliga konsekvenser med privata miljonförluster och restlån som saknar säkerhet. I enklare fall kan föreningen tvingas ta nya dyra lån, som medlemmarna måste finansiera genom avgifterna till föreningen.
Bristande engagemang
Enligt Swecos utredning brottas bostadsrättsföreningarna generellt med stora brister i engagemang från medlemmarna. Man har dåligt med kunskap om ekonomisk förvaltning, dåliga rutiner för attestering och administration i allmänhet. Tillsammans med de stora belopp som hanteras blir detta en högriskbransch för att utsättas för bedrägligt beteende. Exempel redovisas där anställda i föreningen lägger rejält saltade kontrakt till närståendes företag, ibland utan att få något arbete utfört. Risken att bedrägerierna uppdagas är också små på grund av det svala intresset från föreningarnas delägare.
Man menar också att bostadsrättsföreningar både exponeras för bedrägliga förfaranden i stor utsträckning och har dålig motståndskraft, vilket anses innebära att riskerna ökar kraftigt.
Bättre styrning och kontroll
Lösningen på problemet är, enligt Sweco, att genom information till bostadsrättsinnehavare, politiska beslut och bättre verktyg för kontroll och uppföljning av föreningarnas verksamhet, stärka deras möjligheter att förhindra att bedragare får möjlighet att agera relativt fritt i en bostadsrättsförening.
Det yttersta ansvaret ligger dock på medlemmarna i en bostadsrättsförening att se till att det finns tillräcklig kompetens i styrelsen och att man arbetar aktivt med att styra och kontrollera verksamheten. Det är ju de som, till slut, drabbas av en ekonomisk förlust.