![]()
När regeringens så kallade ”gymnasielag” godkändes av riksdagen med hjälp av Vänsterpartiet och Centerpartiet i juni 2018 hade den redan mött kraftig kritik från bland annat Lagrådet, som skrev att ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”. Att man skapar ett undantag och en speciallag för just afghanska män utan asylskäl har också kritiserats.
Motion om amnesti för hela gruppen
I en motion med rubriken ”Uppehållstillstånd till ensamkommande som rotat sig i Sverige” kräver de miljöpartistiska riksdagsledamöterna Gustav Fridolin, Emma Hult och Jonas Eriksson permanenta uppehållstillstånd för personer som kom som ensamkommande asylsökande och varit i Sverige i minst tre år, vilket skulle omfatta så gott som samtliga. Dessutom vill man har ett moratorium för avvisningar till Afghanistan, så att även de som ändå inte skulle omfattas i den första kategorin ändå inte skulle utvisas.
Skrivningarna liknar de som ofta anförs av aktivister i frågan, och likt dessa vill miljöpartisterna se lång handläggningstid som ett asylskäl i sig:
”Många av de som är eller varit asylsökande med bakgrund i Afghanistan kom till Sverige i ett läge där handläggningstiderna i asylärenden blev väldigt långa. Det har inneburit att unga människor har rotat sig och fått starkare anknytning till Sverige än något annat land. Även detta är det nu dags att ta fullt ansvar för.”
Texten hänvisar också till arbetsmarknaden:
”Sverige är ganska hårt drabbat av arbetskraftsbrist. För att kunna bibehålla en välfärd där vi tar hand om varandra behöver fler anställas, i omsorgen, vården, förskola och skola. Industrins olika grenar skriker efter människor som kan jobba. Stora och små företag uppger att deras största hinder är svårigheten att hitta arbetskraft. Sverige går miste om affärer och företag tackar nej till order för att arbetskraftsbristen hindrar dem från att växa.”
[caption id="attachment_57506" align="alignnone" width="585"]
![Många ensamkommande fick stanna i Sverige temporärt, trots att de fick avslag på sina asylansökningar. Nu vill MP att de stannar permanent. Foto: Ensamkommandes riksförbund]()
Många ensamkommande fick stanna i Sverige temporärt, trots att de fick avslag på sina asylansökningar. Nu vill MP att de stannar permanent. Foto: Ensamkommandes riksförbund[/caption]
Afghanrörelsens intressen nämns:
”Runt dessa unga människor finns många fler som engagerat sig, som gjort det vi politiker en gång bad om, öppnat sitt hem, jobbat hårt som lärare eller socialsekreterare och som nu går sönder för att den människa man lärde känna som vän misshandlas i det svenska asylsystemet.”
Vill ha fler skyddsskäl och ge fler uppehållstillstånd
Så sent som den 17 oktober i år gick Sveriges kommuner och landsting (SKL) ut och fördömde konsekvenserna av lagen. På Dagens Samhälle uppmanade SKL:s ordförande Anders Knape regeringen att se över lagen, bland annat med hänvisning till att den är komplicerad och riskerar att skapa ett parallellsamhälle för de som inte uppfyller kraven men ändå stannar kvar i landet. Till SVT sade han:
– Gång på gång har vi pekat på risker med lagen. Nu upplever vi att våra medlemmar inte mäktar med det här längre. Den här lagen har kortslutit sig själv. Nu måste man på nationell nivå bestämma sig för hur man vill göra.
När Nya Tider kontaktar Jonas Eriksson, en av den miljöpartistiska motionens undertecknare, påpekar han att det inte skett någon formell process inom MP bakom motionen, men att den har stöd av partiet i stort. På frågan om denna typ av undantag inte urholkar asylrätten, eftersom personerna fått nej enligt den gällande lagstiftningen, svarar Eriksson:
[caption id="attachment_57508" align="alignright" width="236"]
![Jonas Eriksson (MP). Foto: Riksdagen]()
Jonas Eriksson (MP). Foto: Riksdagen[/caption]
– Nej, det tycker jag inte det behöver göra, eftersom det här handlar om människor som har varit i Sverige ganska länge. Det påverkar ju inte asylprövningen för de som söker nu, utan det är mer av humanitära skäl, att när man har fått en anknytning till landet finns det viss rimlighet också att de kan få möjlighet att få amnesti.
NyT: Skälet är att det här är personer som fått avslag. Även Miljöpartiet vill väl egentligen se reglerad invandring där ja är ja och nej är nej?
– Ja, det är grundförutsättningen, men fortfarande finns det någon sorts gräns, där man har varit länge i landet och barnen har vuxit upp i landet och man har fått en anknytning.
NyT: Finns det då inte fler grupper, som fått avslag men varit här länge, som borde få undantag?
– Vi vill ju ha en generösare asyllagstiftning. Den här tillfälliga lagen vi slöt var en kompromiss mellan flera partier. Vi skulle vilja att man inför fler skyddsgrunder i svensk lagstiftning, att fler ska få möjlighet att stanna. Homosexuella, till exempel.
NyT: Motionen, och även den så kallade ”gymnasielagen”, gäller ju en väldigt specifik grupp. Vad är det som gör att just den ska få en specialfil?
– Man måste ju ändå göra någon form av avgränsning, om man vill ha reglerad invandring.
NyT: I motionen hänvisar ni till arbetskraftsbrist, men det finns ju hundratusentals arbetslösa, inte minst bland utrikes födda. Behövs verkligen även dessa för arbetsmarknadens skull?
– Ja, om man tittar på prognoserna. Plus att vi får en åldrande befolkning och en jättestor barnkull som är på väg in. Och alla signaler visar att vi kommer få stor brist på arbetskraft och att kommuner och landsting kommer få svårt att rekrytera.
NyT: Ni hänvisar också till att det runt dessa människor finns många som har engagerat sig. Ska verkligen högljudda aktivistgrupper, som finns runt just afghanerna, avgöra denna fråga?
– Jag tycker att det är fantastiskt att det finns människor som engagerar sig för andra människors säkerhet. Det borde fler göra, generellt.
NyT: Det finns också problematik kring den här gruppen, med bostadsbrist, parallellsamhällen, droger och brott. Hur ser du på det?
– Jag kopplar kanske inte ihop det på samma sätt du väljer att beskriva det. Men den absolut viktigaste åtgärden är att hjälpa människorna in i samhället, och inte skära ner på arbetsmarknadsinsatser, SFI och undervisning för människor som kommer från andra länder.
Bara under 2015 kom 35 369 ”ensamkommande” till Sverige. Totalt har 11 745 personer ansökt om uppehållstillstånd enligt ”gymnasielagen”, och i dag har 5 960 fått ansökan beviljad, 2 640 har fått avslag och 3 031 ärenden pågår fortfarande då de överklagats.