![]()
Samtliga som stått åtalade för hets mot folkgrupp friades. Detta stod klart när dom meddelades den 1 november efter en flera veckor lång rättegång. Endast de som åtalats för våldsamt upplopp, fem personer, dömdes. Straffet för dessa varierade mellan villkorlig dom och två månaders fängelse.
Målet om hets mot folkgrupp var principiellt mycket viktigt eftersom det vid en fällande dom skulle leda till kraftiga inskränkningar i mötes- och demonstrationsfriheten, enligt vänner av yttrandefrihet. Detta faktum har inte uppmärksammats i någon högre grad av systemmedia, som istället lagt sitt fokus på de åtalades politiska åsikter. Den snäva tolkning som åklagaren ville göra till en princip hade dock drabbat alla, oberoende av politisk åskådning.
De 16 deltagarna åtalades för hets mot folkgrupp, inte för vad de sagt – eftersom ingen sagt något olagligt. Inte heller för att de burit tyrrunan, vilket är Nordiska motståndsrörelsens symbol och en uråldrig symbol i norra Europa, då den trots försök att göra den olaglig fortfarande är laglig. Istället ville åklagaren pröva om det skulle gå att angripa NMR genom en diffus ”sammantagen bild”. Åklagaren Jonas Martinsson ville helt enkelt göra det olagligt att klä sig i samma sorts kläder, gå i takt, samt att ha fanor eller sköldar med samma logotyp.
Åklagaren nöjde sig dock inte där, utan åtalade även personer som inte hade likadana kläder som de andra eller bar några symboler, men ”befunnit sig i deras [demonstranternas] närhet under hela dagen”.
En som är kritisk till en så märklig definition av brott är professorn i etnologi, Karl-Olov Arnstberg, som gjort sig känd som politiskt inkorrekt författare och samhällsdebattör:
– Sverige är i dag ett genompolitiserat land. Den politiska makten går hand i hand med media och myndigheter. Makteliten vill också erövra juridiken, som på sätt och vis är den sista oberoende instansen. Striden står i synnerhet kring gummiparagrafen ”Hets mot folkgrupp”. Domen är en seger för demokratin i den meningen att den inte viker ner sig för politiken, säger han till Nya Tider.
NyT: Hur ska vi tolka åklagarens försök att fälla personer för HMF med en ny, kreativ tolkning – är det ett sätt som kommer att bli alltmer vanligt när man vill komma åt politiska motståndare och hindra dem från att till exempel demonstrera?
– Ja! Skam över de åklagare och andra jurister som använder lagen HMF för politiska syften. Detta i synnerhet därför att vi vet vad de bärande begreppen hets och folkgrupp syftar på. Att man exempelvis tycker illa om att människor från helt andra länder och kulturer befinner sig i Sverige är politisk kritik, inte hets. Och exempelvis är muslimer inte en folkgrupp utan världens näst största religion. Den som ser muslimer som en förtryckt minoritet bör betänka att det går en svensk på 800 muslimer i världen, säger Arnstberg.
Yttrandefrihetsexpert: Den friande domen är välmotiverad
Den friande domen har hyllats av bland andra yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, som beskriver den som ”välmotiverad”.
– Hur mycket man än avskyr en organisation eller politiskt parti måste man sätta yttrande-, åsikts- och föreningsfriheten högre än den avskyn, kommenterar han till SVT.
Han kritiserar även polisens försök att stoppa demonstrationen i förväg och menar att det inte är polisen som skall bestämma vem som får demonstrera eller inte.
– Då får vi en politisk polis och det vill vi inte ha. Polisen skall skydda alla demonstranter – veganer, anarkister och nazister, säger han vidare.
”Politiserat rättsväsende vore en spik i kistan för demokratin”
NyT: Nils Funcke yttrade sitt stöd för domen och sade att den är korrekt, eftersom vi har demonstrationsfrihet i Sverige – även för NMR. Men i allmänhet verkar det politiska och mediala etablissemanget vara besvikna. Varför tror du att de är det?
– Deras mål är att också politisera rättsväsendet, vilket vore den sista spiken i kistan för demokratins praktik i Sverige.
Med stor sannolikhet kommer domen att överklagas eftersom syftet med åtalet är att skapa en praxis där man kan angripa missbehagliga politiska grupper. Åklagaren Jonas Martinsson sade till Expressen att de med ”stor sannolikhet” kommer att överklaga domen till hovrätten.
Karl-Olov Arnstberg hoppas att den friande domen står sig, men säger att målet kan komma hela vägen till Högsta domstolen.
NyT: Vad hade en fällande dom kunnat innebära för yttrande- och mötesfriheten i Sverige? Skulle det ha gjort att man inte längre får demonstrera i Sverige om man tillhör NMR?
– Ja, men inte bara NMR. Också andra grupperingar som är makteliten misshagliga skulle få sin demonstrationsrätt begränsad.
Samtliga åtalade, inklusive de friade, hängdes ut av Expressen med namn och bild. Tidningen dolde samtidigt identiteterna på de vänsterextremister som kastat sten mot demonstrationen och som också åtalats.