![]()
Det var den 4 oktober som 26-åriga Linn och en grupp med tjejkompisar åkte från Borås in till Göteborg för en utekväll. Efter att ha varit på en bar beslutade man sig för att avrunda vid 03-tiden genom att gå och äta nattmat på Burger King vid Avenyn. Men när tjejerna beställt mat kände Linn att hon mådde illa. Hennes kompis följde henne till toaletten innan hon gick tillbaka för att ta emot maten.
– Men sedan hörde jag att det bankade hårt på dörren och jag trodde att någon kanske behövde komma in snabbt. Jag mådde lite bättre och tänkte att jag går väl ut till min kompis igen med det var då våldtäkten skedde, säger Linn till Efterlyst.
Våldtogs av afrikan
När Linn öppnade toalettdörren möttes hon av en afrikansk man som stått utan för och som våldsamt knuffade in henne igen samtidigt som han trängde sig in på toaletten. Sedan låste han dörren. Trots att hon bad honom att sluta så tryckte han istället upp henne mot väggen, drog av hennes byxor och sade till henne att vara tyst – sedan våldtog han henne. Efter våldtäkten gick han lugnt ut från toaletten.
– Jag blev helt paralyserad, jag har aldrig känt något liknande, det var helt sjukt. Folk frågar varför jag inte skrek, men jag kunde inte.
[caption id="attachment_58463" align="alignnone" width="585"]
![]()
Våldtäktsmannen tränger sig in på toaletten. Foto: Stillbild TV3-Efterlyst[/caption]
Paralyserades vid våldtäkten – vanlig reaktion
Det är en mycket vanlig reaktion vid våldtäkter är att offret paralyseras och hamnar i ett chocktillstånd. Det finns teorier om att detta kan vara ett beteende som ökar chansen för överlevnad och mindre mängd skador för offret. Detta då det passiva tillståndet skall minimera riskerna för att den som våldtar skall bruka mer våld för att kunna genomföra våldtäkten.
Enligt studien ”Tonic immobility during rape” som baseras på intervjuer med 298 patienter på Akutmottagningen för våldtagna vid Södersjukhuset i Stockholm kunde man se att 70 procent av offren vid våldtäkter hade fått en ”frysreaktion” – de hade blivit orörliga och oförmögna att göra motstånd när de utsattes för en våldtäkt. Nästan 50 procent hade upplevt frysreaktionen som ”extrem”.
– Det överraskade mig att de var så många. Vi har pratat med kvinnor i många år och vi har märkt att det är så här de reagerar när de blir utsatta för ett så stort hot som en våldtäkt är. De ”stänger av”, blir som paralyserade. Vår kliniska erfarenhet sade oss alltså att det är vanlig reaktion att inte göra motstånd vid en våldtäkt, men när vi fick det på pränt, när vi såg att det faktiskt var 70 procent som fick en ”frysreaktion”, då blev vi ändå förvånade över att det var så pass höga siffror, säger Anna Tiihonen Möller, som är biträdande överläkare vid Akutmottagningen för våldtagna till SVT.
Polisanmälan och signalement ger resultat
Bara några meter från toaletten som Linn slutligen lämnade stod det en polisman och den fortfarande chockade Linn gjorde en polisanmälan på plats.
– Det är helt sjukt att han var där, jag och min vän gick fram och berättade vad som hänt, säger Linn.
Polisen tog signalement och i efterhand har man kunnat hitta mannen på övervakningsfilmer från restaurangen. Bilder som man spritt via Efterlyst och som redan resulterat i stora mängder tips.
– Vi har haft ett väldigt stort inflöde med namn, och har nu ett positivt utredningsläge. Men sedan skall alla detaljer stämma och falla på plats, och därför måste förundersökningsledare och utredare få tid att jobba vidare med underlaget, säger polisens tipssamordnare Petra Adler till Aftonbladet.
Vill uppmana andra att anmäla
Efter flera timmar med förhör och en lång väntan på gynmottagningen för att ta prover, både för att kontrollera efter sexuellt överförbara sjukdomar, vilket afrikaner har i högre grad än etniska svenskar, och för att kunna säkerställa bevis så som DNA, kunde Linn slutligen åka hem. Våldtäkten satte sina givna spår rent mentalt. Efter våldtäkten har hon mått väldigt dåligt och har svårt att sova.
– Jag känner mig äcklad, ledsen och jag hade ganska ont i början. Jag får flashbacks hela tiden men jag försöker att komma ihåg så mycket som möjligt för att kunna hjälpa utredningen.
Linn vill varna andra tjejer för våldtäktsmannen och hon hoppas att fler vågar anmäla övergrepp och våldtäkter.
– Jag förstår att det är svårt att anmäla, kanske var det lättare för mig eftersom jag aldrig sett honom tidigare. Men jag tror att det är viktigt att jag visar mig och vågar säga som det är. Det är han som skall skämmas, inte jag.