![]()
Kommunens olika nämnder har fått kraftiga sparbeting. För exempelvis den tekniska nämnden, som beräknas överskrida årets budget med fyra miljoner kronor, innebär det att snöröjning inte kommer att utföras om snötäcket är lägre än sju centimeter, att grusning av gång- och cykelvägar inte ska ske, samt att en tjänst avskaffas efter att personen som nu innehar den går i pension.
Prognosen visar också att socialnämnden kommer att spendera 15 miljoner mer än budgeterat belopp, och ska genomföra besparingar som rör bland annat individ-, familj- och funktionshinderomsorgen. För att få ned kostnaderna för äldreomsorg ska antalet ”brukare” minskas genom att i högre grad övergå till hemtjänst och korttidsboende.
[caption id="attachment_58861" align="alignnone" width="585"]
![]()
Mullsjö kommunhus. Foto: Nya Tider.[/caption]
Två anställda för varje ensamkommande
Till Nya Tider säger Christian Wall, Sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige, om utvecklingen i den S-styrda kommunen:
− Det är en mängd felaktigt fattade beslut, under en längre tid, som har gjort att vi har hamnat här. Det här är ingen nyhet på något sätt, utan har funnits hela tiden framför näsan på de styrande i Mullsjö. Man blir bestört när de står med pannan i djupa veck och inte förstår vad som har hänt.
[caption id="attachment_58867" align="alignright" width="250"]
![]()
CHRISTIAN WALL (SD) menar att asylmottagandet är en viktig orsak till dagens ekonomiska problem.
Foto: Privat[/caption]
Om asylmottagandets påverkan säger Wall:
− Vi tog ju emot en hel del ensamkommande 2015, och det gjordes flera mer eller mindre klantiga inköp, som garanterat är en av de stora bidragande orsakerna till underskotten.
I Mullsjö hanteras frågor som rör nytillkomna asylanter av den så kallade ”integrationsenheten”, som nu ligger direkt under kommunstyrelsen, men tidigare fallit under socialnämnden. Christian Wall har vid flera tillfällen försökt få olika typer av information från denna enhet, men uppger att de rentav har varit svåra att få kontakt med. Den tidigare enhetschefen har ”försvunnit”, och frågor om hur och varför denne lämnat besvaras med att det hela är sekretessbelagt. Enligt Wall sysselsatte HVB-hemmen för ensamkommande fler anställda än äldreomsorgen:
− Jag tror att siffran var 32. Det gick nästan två anställda per ensamkommande. Det var ju tvunget att vara dubbelt bemannat, med helger och kvällar. Det förklarar varför de var så många anställda. Där har vi också en av orsakerna till underskottet.
Inköpt villa kommer att ha kostat miljoner
Kommunen köpte bland annat in en villa, efter att ha blivit tilldelad ett antal ensamkommande:
− Men som så ofta fanns det ingen plats att placera dessa. Det var fullt i kommunens lägenheter och kampanjen med att försöka förmå kommuninvånarna att ta emot dessa i sina hem hade inte slagit så väl ut som kommunledningen önskat. Man bestämde sig för att helt sonika köpa in ett hus från den privata bostadsmarknaden för att placera dessa i.
Kommunfullmäktige gav kommunstyrelsen mandat att köpa in ett hus för maximalt 1,8 miljoner kronor. Enligt Wall hade det kunnat bli betydligt billigare om man placerat dessa ensamkommande i exempelvis samhället Sandhem, fyra mil från centralorten, men där ville de inte bo och integrationsenheten menade att det var ”av yttersta vikt” att dessa placerades centralt med närhet till affärer och kommunikationer. Till slut köpte man i oktober 2015 ett hus i själva Mullsjö, men då med prislappen 2,3 miljoner.
Wall berättar vidare:
− Men det slutade inte där. Sedan skulle det tvådelade bostadshuset verksamhetsanpassas, vilket då innebar att omfattande renovering måste göras och tillbyggnad invändigt måste ske. I svallvågorna av antalet bränder på flyktingboenden, som med facit i hand startades inifrån av de boende själva, menade man att det var nödvändigt att installera ett avancerat och heltäckande sprinklersystem.
Sedan något år bor ingen ensamkommande där, och i dag hyr en skola ena halvan av huset och ett centrum för e-sport den andra halvan. Wall uppskattar att de totala kostnaderna för huset hittills blivit runt sex miljoner, pengar som kommunen inte kommer att få tillbaka vid en försäljning på den privata marknaden:
− Vanliga villapriser i Mullsjö vid den här tiden låg runt 1 till 2,5 miljoner. Dessutom måste villan nu ställas i ordning efter verksamhetsanpassningen, så slutnotan är nog inte klar ännu.
Mullsjö styrs av en koalition ledd av Socialdemokraterna, tillsammans med L, C och KD. Under förra mandatperioden, då bland annat villan för ensamkommande köptes, styrdes kommunen av S, V och MP.
Åtta av tio kommuner tvingas till besparingar
Enligt en kartläggning genomförd av SVT planerar nu åtta av landets tio kommuner besparingar inom sina kärnverksamheter, särskilt genom att skära ned bland personal. Ett stort slag drabbar många kommuner när statens etableringsstöd för asylinvandrare upphör efter två år och kommunen själv får stå för kostnaderna.
I augusti i år skrev Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, ett brev till regeringen där han förklarar att kommunen kan komma att gå i konkurs. I samband med det sade han bland annat:
– Ett tydligt exempel är att staten svarar för etableringsstöd i två år, samtidigt som vi vet att det i snitt tar sju år för en nyanländ att komma i arbete.