![]()
Avgiftsökningen beror på att Sverige och några andra länder tvingas betala för den stora avgift som inte längre kommer in från Storbritannien. Som Nya Tider tidigare berättat har Sveriges regering utåt starkt motsatt sig en höjning av EU-avgiften, men via lägre företrädare släppt försöksballonger i form av utspel och krönikor om att ändå gå med på en höjning.
Samtliga EU-länder har rätten att lägga in veto mot långtidsbudgeten. När finansminister Magdalena Andersson förhandlar med EU om långtidsbudgeten är hon förpliktigad att följa de mandat som partierna i Sveriges riksdag ger henne.
I slutet av november lades ett förslag i finansutskottet om att Magdalena Andersson ska blockera chockhöjningen av EU-avgiften genom att lägga in veto. Bakom förslaget stod Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Förslaget förväntades även få stöd av Sverigedemokraterna, vilket innebar att det fanns en knapp majoritet i finansutskottet för att tvinga Magdalena Andersson att lägga in veto mot avgiftshöjningen.
Andersson menade dock att förslaget om veto var en ”värdelös förhandlingsstrategi”. Nu, bara några dagar senare, meddelas att förslaget har dragits tillbaka efter diskussioner i finansutskottet. Finansutskottet kräver inte att Andersson ska lägga in sitt veto, utan bara att hon ska göra sitt bästa för att försöka hålla avgiften nere.
Magdalena Andersson välkomnar att förslaget om veto nu skrotas.
”Jag är glad över att vi nu har ett starkt mandat förankrat i svensk riksdag för att på ett så ändamålsenligt sätt som möjligt kunna hålla nere EU-avgiften. Långtgående samsyn i EU-frågor är en styrka för Sverige”, skriver hon till TT.
Tidigare drev Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna frågan om ett EU-utträde. Numera har de ändrat sig, vilket innebär att samtliga riksdagspartier är för det svenska EU-medlemskapet.