![Märklig märkning. På Sularpsfarmen säljs många olika sorters varor, men kunder och myndigheter ifrågasätter varornas märkning och om det utlovat ekologiska verkligen är ekologiskt. Mannen med ryggen åt kameran är Nabil Fakhro.
Foto: Nya Tider]()
Sularpsfarmen lockar med ”Välkommen till en annorlunda upplevelse” på sin hemsida. På farmens Facebooksida visar Nabil Fakhro stolt upp årets julgranar, pumpor och äpplen som finns till försäljning. Han har i systemmedia hyllats som invandraren från Rosengård som lyckats.
[caption id="attachment_20789" align="alignleft" width="400"]
![sularp2_400x400]()
Nabil Fakhro, ansiktet utåt för familjen bakom Sularpsfarmen, har fått mycket uppmärksamhet i media. Foto: Facebook[/caption]
I synnerhet prisades han för att ha startat boende åt ”ensamkommande flyktingbarn”. Nabil har bjudits in som föredragshållare och fått debattartiklar publicerade i stora tidningar. ”Nabil Fakhro och hans familj kom hit som flyktingar. Nu vill de tacka det svenska samhället genom att skänka majs till alla skolbarn i Skåne”, skrev till exempel tidningen Metro den 9 september i år.
En ”annorlunda upplevelse” fick dock de grannar som klagade över att verksamheten med alla djur och besökare – mitt i ett vanligt villaområde – var störande. De har mordhotats och våldtäktshotats på värsta invandrarsvenska på Sularpsfarmens Facebooksida av medlemmar av Nabils klan. Nabil vägrar ta bort kommentarerna, trots att de polisanmälts.
Även andra medier har med tiden uppmärksammat mångmiljonskulderna till Skatteverket, misskötsel av djuren och grannarnas klagomål, men endast Nya Tider kan redogöra för den våldsamma klan som Sularpsfamiljen är en del av.
Nabil vägrar radera dödshot
Nabil Fakhro talar om kärlek och förståelse, men när någon är kritisk till familjens verksamhet hängs denne ut på Sularpsfarmens Facebooksida. Snart flödar kommentarerna av svordomar blandat med mordhot av grövsta sort. ”Svenskar era horungar ja ska knulla era mammor era döda ska lägga mina fötter hoppas en lastbil kör över era systrar”, lyder budskapet från en person som också kallar sig Fakhro i efternamn. Åtskilliga andra med detta efternamn har deltagit i de grova angreppen mot ”svenskarna”. Vissa av dödshoten kompletteras med publicering av adress och personnummer på de utpekade.
[caption id="attachment_20787" align="alignleft" width="400"]
![untitled-1_400x367]()
Hotfullt på nätet. På företagets Facebooksida haglar hoten och hatet mot de som har negativa synpunkter på verksamheten.[/caption]
Någon undrade i en kommentar: ”Och detta hjälper företaget på vilket sätt? Hade detta varit ett seriöst företag hade ni tagit bort sådana här kommentarer med det samma.”
Nabil, som enligt egen utsago är den ende som administrerar sidan, vägrar dock att radera hoten, trots att minst två av inläggen polisanmälts.
Sularpsfarmens supportrar gick också mer direkt tillväga. Telefonen ringde oavbrutet hos dem som hängts ut på Facebooksidan. Ibland var det tyst i telefonen, ibland framfördes hot, enligt dem Nya Tider talat med.
En av de värst drabbade är Anna Sheridan, som förutom grova påhopp och hot på Facebook också trakasseras genom ett bluffkonto som startats i hennes sons namn. Hon får meddelandet ”hej mamma” från kontot och blir därefter blockad. Den som står bakom kontot har också skickat så kallade vänförfrågningar till många av Annas facebookvänner.
Det finns också konkurrerande företag i området som hävdar att de utsatts för hot av familjen Fakhro. Likaså leverantörer som hotas när de klagar på att de inte fått betalt. Minst en av dem har polisanmält hoten. Skriver de på facebooksidan att Fakhro inte betalar tar Nabil omgående bort kommentaren. Nya Tider har varit i kontakt med ett av dessa företag som bekräftar bilden men vill av säkerhetsskäl inte medverka öppet.
Grannarna störda
Många av dem som haft synpunkter på verksamheten är grannar i det villaområde där Sularpsfarmen ligger. I en skrivelse till Lunds kommun i augusti 2015 protesterade de mot olägenheter som uppstod när gårdsbutiken och evenemangsverksamheten drog igång.
Ola Larsson berättar för Kvällsposten:
– De hade inte fixat med parkering, butikens kunder stod på grannarnas tomter, det var kaotiskt. De skaffade sjuttio får, lamor och alpackor. Det var bisarrt, för det är ju ingen farm eller gård. Djur kunde också stå på grannarnas tomter, säger han.
Även arbetet blev lidande. Flera gånger kom paret Larsson, som har sin delikatessbutik i ett köpcentrum, för sent till jobbet för att Sularpsfarmens medarbetare ställt bilen så att paret inte kom ut.
– Jag förstår att de vill bli hörda. Vi tänker bjuda in alla på middag inom kort och visa upp verksamheten, så får alla ställa de frågor de vill, hade Nabil svarat i Sydsvenskan, men det var ingen av grannarna som vågade träffa honom. Inte ens när kommunens miljöförvaltning kallade till ett möte ville de ställa upp.
– En del grannar har hört av sig och sagt att de känner sig hotade. Därför vill de inte delta i mötet, förklarade miljöinspektör Elin Rånlund.
Kunder känner sig lurade
n kund som vill vara anonym berättar för Nya Tider att han och hans fru vid ett tillfälle besökte Sularpsfarmen för att köpa jord. De lastade jorden på sin släpkärra och mannen gick in i butiken för att betala. När han kom ut igen upptäckte han att han betalat för fem säckar, men att paret lastat sju säckar på sitt släp. Han gick in igen för att betala återstoden. Medan han gick mot butiken upptäckte även Nabil och en av farmens personal detta och började uppträda hotfullt.
De blockerade parets bil och ringde polisen som skickade inte mindre än två patruller till platsen. Efter en stunds palaver lyckades mannen betala för de sista säckarna och de kunde åka därifrån. När de kom hem kunde de dock konstatera att det gjorts försök att dra totalt 19 000 kronor från deras konto, men att man endast hade lyckats få ut cirka 1 000 kronor. Det påstods vara betalning för skärbrädor och olivträd, något som polisens fotodokumentation inte ger stöd för att paret skulle ha köpt.
Mannen polisanmälde händelsen, men nu var polisen inte lika villig att gripa in. Banken såg dock till att han fick behålla sina pengar.
Överdebitering med mindre belopp förefaller vara satt i system på Sularpsfarmen, menar vittnen. En kund berättar att hon efter ett besök i butiken upptäckte att hon betalat för mycket och gick därför tillbaka till kassan. Då stod det redan en kvinna där som också betalat för mycket och snart dök ytterligare en överdebiterad kund upp. Det kan lätt hända att ovan personal slår in fel belopp för en vara, men i det här fallet handlade det också om att de slagit in poster som kunderna inte hade köpt.
Djur far illa
Sularpsfarmen har fått påhälsning av djurinspektörer som till slut hotade med vite om missförhållanden inte åtgärdas. Redan 2014 berättade en av hyresgästerna som bor på farmen att djuren far illa. Inte förrän en av hyresgästerna själv tog ansvar för utfordringen blev förhållandena drägliga för djuren. Uppenbarligen hade bröderna Fakhro inte räknat med det faktum att när snön ligger på marken har djuren inga möjligheter att själva hitta mat.
Våren 2015 började det dock strömma in anmälningar om djurhållningen, så Länsstyrelsens inspektör gjorde ett oanmält besök. Vid det tillfället upptäcktes inga större problem med djurens hälsa, förutom att ankorna saknade badvatten och att fågelburarna var för små. Vid en förnyad inspektion kvarstod dessa problem. Det stora problemet var emellertid att man saknade tillstånd för att förevisa djur för allmänheten.
Trots löften om att ordna förhållandena och att ansöka om erforderliga tillstånd hände inte mycket och i november 2015 upptäcktes nya brister och den här gången handlade det bland annat om undernärda får. Djuren visades fortfarande, trots att man inte ordnat tillståndet. Länsstyrelsen utfärdade då ett föreläggande med vite. I februari i år gjordes en ny inspektion av Länsstyrelsens Petra Hultgren:
– Djuren har minskat i antal och vi bedömde att farmen inte har öppet för allmänheten. Därför går vi inte vidare med vitesföreläggandet. Sedan kan ju vi inte veta vad de gjort de senaste månaderna, om de visat djuren i alla fall någon gång, säger hon till Sydsvenskan.
Skatteverket gör razzia
Nabil har inte deklarerat någon omsättning för verksamheten, varken 2014 eller 2015. I början av oktober gjorde därför Skatteverket en razzia på Sularpsfarmen, för att säkra bevis. Det var den 28 september som Förvaltningsrätten i Malmö på Skatteverkets begäran fattade beslut om bevissäkring i Nabils verksamhetslokaler, och om nödvändigt även i hans bostad. Beslutet gällde med omedelbar verkan och skulle meddelas Nabil vid förrättningen. Detta är ett vanligt förfarande när man har att göra med personer som kan förväntas inte vilja medverka i en skatterevision.
[caption id="attachment_20791" align="alignleft" width="400"]
![jimmie åkesson kramas om av Nabil Fakhro. Det var i februari som SD:s partiledare besökte Sularpsfarmen, efter att Nabil skrivit ett brev till Åkesson. ”Vi vill visa att bara för att man är invandrare eller muslim är man inte en mindre bra människa för det”, sade Nabil Fakhro till sajten Nyheter Idag. ”Kulturutbyte kan berika istället för att vi lever segregerade”, intygade Jimmie Åkesson till Skånska Dagbladet. I samband med detta pratade Nabil också om sina planer på att ge sig in i politiken för att en dag bli statsminister. Stillbild: Sydsvenskan]()
Jimmie Åkesson kramas om av Nabil Fakhro. Det var i februari som SD:s partiledare besökte Sularpsfarmen, efter att Nabil skrivit ett brev till Åkesson. ”Vi vill visa att bara för att man är invandrare eller muslim är man inte en mindre bra människa för det”, sade Nabil Fakhro till sajten Nyheter Idag. ”Kulturutbyte kan berika istället för att vi lever segregerade”, intygade Jimmie Åkesson till Skånska Dagbladet. I samband med detta pratade Nabil också om sina planer på att ge sig in i politiken för att en dag bli statsminister. Stillbild: Sydsvenskan[/caption]
Resultatet av revisionen blev att Nabil var skyldig 696 458 kronor för 2014. För 2015 tillkom då icke förfallna skulder med cirka 1,6 miljoner kronor.
När tillslaget blev offentligt gav en av Lunds tyngsta politiker, Sven-Bertil Persson (V), som också är ordförande i socialnämnden, sitt stöd till Nabil. ”Fortsätt kämpa! Sådana som ni behövs”, skrev han i en kommentar på Sularpsfarmens Facebook. Många ifrågasatte genast hur lämpligt det var av en politiker att stödja en företagare som utreds för skattefusk.
Den 14 november bekräftade Skatteverket att Nabil betalat in 415 000 kronor av skulderna. Är det inte betalat i januari överlämnas skulden till Kronofogden. Till media säger Nabil att han kommer att betala och skyller på att han är ”ostrukturerad” och ”slarvig”.
Prisas för ensamkommande
När Nabil Fakhro anmälde intresse av att låta kommunen hyra plats för migranter på farmen, prisades han av myndigheterna.
– Vi är mycket glada över att bröderna Fakhro gett oss möjligheten att skapa ett boende för ensamkommande barn här på gården, sade Maria Berséus, enhetschef på flyktingenheten, i februari i år.
Nabil framställdes närmast som en idealist, trots att han kunde förvänta sig att få bra betalt för arrangemanget, närmare bestämt 1,3 miljoner kronor per år. Avtalet löper till 2020. Kommunen skrev vidare att bland andra 21-åriga ”barn” skulle bo på farmen:
”Sularpsfarmen har precis i dagarna skrivit kontrakt med Lunds kommun. Upprustningen av de två husen är i full gång för att uppfylla de krav som verksamheten ställer för ett HVB-hem som från den 1 oktober ska ta emot ensamkommande barn i åldern 14 till 21 år.”
Husen var fram till dess studentbostäder, men standarden för studenter dög tydligen inte för migranter. Det blev dock grus i maskineriet efter att bland andra den lokala SD-avdelningen uppmärksammade att det saknades bygglov för ombyggnaden.
”Svaret som alla fick var ett avfärdande, där de fastslog att det inte behövdes”, skriver Ted Ekeroth i en interpellation, och anmärker även på att uppgörelsen borde lyda under lagen om offentlig upphandling, då hela kontraktsvärdet är cirka 6,5 miljoner kronor.
När bygget stoppades beklagade sig kommunen.
– Det är jätteolyckligt, sade Berséus till Sydsvenskan den 6 oktober.
Tillsammans med de obetalda skatteskulderna fick detta, enligt Sydsvenskan, kommunen att överväga att häva avtalet. Till Nya Tider uppger dock Marie Olsson, verksamhetschef för Socialförvaltningen, att de ungdomar med uppehållstillstånd som sedan tidigare bor i en annan del av fastigheten inte påverkas, då denna verksamhet helt drivs av kommunen. I dagsläget utnyttjas tolv av de 14 platserna.
Nabil Fakhro har även fortsatt skicka fakturor på 95 000 kronor per kvartal, även sedan överenskommen summa var slutbetald.
– Det är inga små belopp det handlar om och vi vet vad vi ska betala och inte betala. Om det har hänt av misstag eller något annat vet vi inte än, men skickar man felaktiga fakturor på hundratals tusen så har man i alla fall inte helt ordning på sin bokföring, sade kommunalrådet i Lund, Anders Almgren (S), i en intervju med Sydsvenskan.
Konkurser och förgreningar
Exakt i vilken form Sularpsfarmen drivs och av vem är inte helt givet av den dokumentation som finns tillgänglig. Flera företagsnamn figurerar, men utåt är Nabil Fakhro huvudmannen och nu verkar den vita delen av verksamheten drivas i huvudsak av bolaget Sandbygård Holding AB, tidigare Sularpsfarmen AB. På adressen finns också Nabils enskilda firma Sandbygård och Miljö. Nabils fästmö, som är skriven i samma lägenhet i Malmö som resten av familjen Fakhro, har också en enskild firma T F S Trädgård och Fastighetsservice.
Fram till konkursen i oktober 2015 drev också två av de andra bröderna Malmö Trädgård och Fastighetsskötsel AB. Genomgående när man tittar på klanens affärsverksamheter förekommer många konkurser, men liknande verksamheter med någon besläktad huvudman dyker snart upp och tar det konkursade bolagets plats.
Våldsam klan
Fakhro är uppvuxen i problemområdet Rosengård i Malmö. Familjen är en del av en vittförgrenad klan av araber från Mardin i Turkiet, vars medlemmar dyker upp i rättsfall i hela södra Sverige. Klanen är kraftigt överrepresenterad både som entreprenörer och kriminella, ibland båda delarna.
[caption id="attachment_20793" align="alignleft" width="399"]
![Gladlynt farmare. Men kanske inte länge till. Skatteverket har Nabil Fakhro och hans verksamhet under lupp. Priserna är ofta mycket förmånliga, så förmånliga att även branschfolk undrar hur det är möjligt. Stillbild: Facebook]()
Gladlynt farmare. Men kanske inte länge till. Skatteverket har Nabil Fakhro och hans verksamhet under lupp. Priserna är ofta mycket förmånliga, så förmånliga att även branschfolk undrar hur det är möjligt. Stillbild: Facebook[/caption]
Fram till att Sularpsfarmen startade figurerade klanen i media mestadels i samband med en fejd som pågått från och till i många år. Exakt varför de bråkar med varandra är svårt att reda ut, men en del av konflikten grundar sig i stridigheter i samband med giftermål mellan klanens olika grenar. Pappan, Iz El Din Fakhro, har vid åtminstone ett tillfälle fungerat som medlare mellan grenarna, något som dock inte gått särskilt bra. Vid ett ”försoningsmöte” där han var med misshandlades flera personer med tillhyggen, vilket slutade i tingsrätten för åtta medlemmar av klanen. Försoningsmötet kom till stånd efter en annan incident i Rosengårds centrum 2011, där ett åttiotal personer var inblandade i ett tumult som började med att den ena grenen misshandlade två personer ur den andra. En klanmedlem, beväpnad med basebollträ, blev vid det tillfället skjuten i benet av polisen.
Klanen består, beroende på hur man räknar det, av mellan 500 och ett par tusen personer och är besläktad med andra liknande klaner i Sverige. Som exempel på hur de opererar kan nämnas den gren i Göteborg som har drivit Göteborgs Flyttbyrå, som satt i system att lura kunder, vilket varit föremål för granskning av bland annat Göteborgs-Posten.
Företaget är nu försatt i konkurs men verksamheten har fortsatt under det oregistrerade namnet Hansaflytt. Huruvida det framkommit brottsmisstankar i konkursen är ännu inte offentligt. Hos Allmänna Reklamationsnämnden finns totalt 33 anmälningar mot företaget. Numera driver ytterligare en person ur klanen flyttverksamhet i enskild firma i Göteborgstrakten.
Tveksam kvinnosyn
Den 29 augusti skrev Nyheter24 att ”Bröderna är väldigt engagerade i integrations- och rättvisefrågor” och berättade om ett fall där de tog ställning för en kvinna som fått utskällning av en annan kund för att hon ammade sitt barn offentligt. Bröderna Fakhro anordnade till och med en speciell dag där de bjöd in mammor och barn. Många övriga i klanen verkar dock ha en minst sagt tveksam kvinnosyn. Enligt material som Nya Tider har fått ta del av har Nabils storebror Ali och även deras mamma misshandlat storebroderns ex-fru. En polisanmälan upprättades, men drogs senare tillbaka.
Kvinnan uppger till Nya Tider att hon inte vill uttala sig eftersom hon inte vill ha mer problem med familjen än hon redan har. Av de uppgifter vi har fått tillgång till framgår det att kvinnan, som är från Turkiet, gifte sig med storebrodern under 2006 och därefter hölls mer eller mindre som fånge i en lägenhet. Hon fick enligt uppgifterna inte heller ha några vänner eller ens kontakt med människor utanför familjen. Inte heller fick hon lära sig svenska eller gå ut och handla. Enligt en källa handlade pappan till hela familjen så att inga kvinnor skulle behöva vistas ute.
En av Nya Tiders källor med god insyn i familjens verksamhet berättar att Nabils mamma bedriver en omfattande cateringverksamhet från hemmet. På farmens hemsida berättar man också om sina picknickkorgar med ”mammas hembakta piroger”, en uppgift som troligen är bokstavligt sann. Enligt Miljöförvaltningen i Malmö finns dock inget tillstånd att bedriva cateringverksamhet i lägenheten. Det är osannolikt att någon skulle få ett sådant tillstånd för en privatbostad.
Livsmedelshanteringen på själva Sularpsfarmen har fått kritik vid de inspektioner som gjorts, men det mesta har rättats till vid kommande inspektioner. Det är svårt att veta hur allvarliga bristerna har varit, eftersom protokollen är knapphändiga, men det har enligt kommunen inte varit hälsovådligt. Det framkommer dock att man avseende cateringverksamheten vid tillställningar inte har kontrollerat Nabils uppgifter om var maten kommer ifrån. Det är mycket sannolikt att den tillagats av mamma i köket hemma i lägenheten.