![]()
Det var många stockholmare som hade tagit sig till polisens avspärrade brottsplats på Östermalm, morgonen den 13 januari, för att beskåda hur de mer välbeställda delarna av Stockholm nu skakats av en kraftig bomb. Området liknade enligt vissa av de besökande en krigszon, med glassplitter och resterna av sprängda bilar på gatan utanför en totalt utsprängd port.
Den kände programledaren Martin Timell var en av de oroade stockholmarna som kommit för att beskåda förödelsen.
– Jag har en god vän som bodde på fjärde våningen, och så har jag själv bott här i trettio år och ville se om lägenheten har klarat sig, det har den gjort. Jag bor längre bort på Östermalm och sa till hustrun att vi har varit förskonade. De spränger och skjuter i förorterna men ikväll så kom det hit inpå knuten, det är oerhört läskigt tycker jag. Gudskelov att ingen blev skadad, vad f-n är det som håller på att hända? säger han till Nya Tider.
Några av dem som vi pratar med är förvånade över att det sker, andra är luttrade och menar att det bara har varit en fråga om tid innan sprängningarna når huvudstadens centrala delar.
– Det sämsta är ju inte att det drabbar storstäderna som Stockholm, Göteborg och Malmö, utan att det nästan ser likadant ut ute i småstäderna i landet; Linköping, Norrköping, Trollhättan, vad som helst. Vi kommer självklart att få se mer av de här sprängningarna med tanke på den politik som förs. Det här är bara början, säger en man utanför polisens avspärrningar.
Samma natt detonerade även en bomb i centrala Uppsala. Ingen människa rapporteras ha blivit skadad, men liksom på Östermalm orsakades materiella skador på både fastighet och intill stående fordon.
En man i 35-årsåldern har gripits för sprängdådet på Östermalm och är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Mannen har i förhör förnekat brott.
Två bombdåd i Kista
En dryg vecka efter Östermalmsbomben var det dags igen. Vid halv tre-tiden på natten den 21 januari detonerade två kraftiga bomber nästan samtidigt i Stockholmsförorterna Husby och Kista, bara några hundra meter från varandra. Precis som vid explosionen på Östermalm var det två flerfamiljshus som drabbades av omfattande skador.
Ett femtiotal personer fick evakueras från Sorögatan i Kista sedan balkonger slitits sönder, fönster krossats och dörrar slungats flera meter in i lägenheter av tryckvågen. En person fick föras till sjukhus med lindriga skador. Ambulanspersonal uppges ha gett vård till tio personer i det sprängda flerfamiljshuset.
Aftonbladet skriver att man fått uppgifter om att de två bomberna ska vara ett svar på bombdådet på Östermalm, en uppgift som polisen inte vill kommentera. Explosionerna var så kraftiga att de hördes hela vägen till Lidingö, över en mil bort.
Sprängdåd i Norrköping
Nio dagar efter explosion på Östermalm fick mannen vi talat med där rätt angående orter som drabbas. Då briserade ytterligare en bomb i ett flerfamiljshus i Hageby, Norrköping. Enligt Polisen var sprängladdningen placerad inne i lägenhetshuset och flera boende skadades lindrigt. En teori är att bombdådet riktades mot en högt uppsatt medlem i det kriminella MC- gänget ”No Surrender” som uppges bo i huset.
Mannen vi pratade med på Östermalm menar att Sverige har förändrats de senaste fyrtio-femtio åren och litar inte på regeringen när de hävdar att Sverige aldrig varit tryggare.
– Det är ju lögn! De bygger hela sin verksamhet på lögner.
Inte heller Martin Timell är övertygad om sanningshalten från makthavarna och visar istället en skeptisk min när han tillfrågas om han tror på regeringens ord om att Sverige aldrig har varit tryggare.
– Tror du på dem? Jag gör det inte, säger han.
Inrikesministern ”förbannad”
Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till Aftonbladet att han är ”förbannad” och att de kriminella saknar respekt för andra människor. Han utlovar hårdare straff. I en intervju med Aftonbladet berättar ministern vidare att han gett uppdrag till sex myndigheter, bland andra Polisen, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, att tillsammans kartlägga hur kriminella får tag i sprängmedel.
Den 23 januari meddelade Nationella bombskyddet att ett nytt nationellt bombdatacenter ska upprättas. Där kommer polisen, Säpo och Försvarsmakten att arbeta tillsammans för att få en lägesbild över hela Sverige, något man menar saknas i dag. Centret ska koncentrera kompetens inom sprängteknik för att polisen lättare ska kunna utreda om sprängningar inom vissa regioner hör ihop. Verksamheten beräknas komma igång under våren.
Statsminister Stefan Löfven hyllar sin regering i en debattartikel i Aftonbladet den 21 januari och menar att man tack vare januariavtalet tar ansvar för Sverige och på så vis kan ”knäcka gängkriminaliteten”.