![]()
En grupp föräldrar vände sig till lokaltidningen Sydsvenskan för att slå larm om situationen vid Johannesskolan. Ett inspelat samtal visar att flera idrottslektioner ställts in därför att skolpersonalen inte kunnat garantera barnens säkerhet och inte heller själva känt sig trygga.
Situationen uppges vara likartad vid flera andra skolor i Malmö, med en studiemiljö som nästan trotsar beskrivning. ”Kaos och stök” uppges prägla både lektioner och raster. Slagsmål filmas ofta av andra elever som hejar på, ”rasistiska och homofobiska kommentarer” är vardagsmat och flera föräldrar vittnar också om sexuella trakasserier.
En av föräldrarna som larmar om situationen på Johannesskolan, Arber Baqaj, säger att hans dotter blir misshandlad med knytnävsslag dagligen. En annan förälder visar bilder på sin sexårige son som har synliga blåmärken, och förklarar att sonen inte vågade rapportera misshandeln till personalen eftersom den andre pojken hotade att döda honom.
En pappa som vill förbli anonym för att skydda sin dotter, berättar att hon i flera års tid blivit misshandlad på skolan. Familjen är muslimer, men dotterns plågoandar tycker inte att hon är muslimsk nog, säger han.
Johannesskolan är en grundskola som brukat skryta med sin mångkulturella prägel, trots att den ända sedan år 2002 fått extra anslag från kommunstyrelsen därför att den ansetts ”utsatt” och problemfylld. Redan före invandringskrisen förra året var det mindre än 25 procent av eleverna som hade svenska som modersmål, och 30 olika språk talades på skolan.
Situationen är även i detta avseende densamma på andra Malmöskolor, bland andra Rörsjöskolan-Zenith och Augustenborgsskolan. Efter invandringskrisen fick skolorna 120 miljoner kronor i ytterligare extra anslag för att hjälpa dem att hantera situationen. Tydligen utan större framgång eftersom de nu hotas av miljonböter från Skolinspektionen.
Nadja Kvist, en annan av föräldrarna som slagit larm, förklarar att hon flyttat sin dotter till en annan skola efter att ”pojkar” har misshandlat hennes dotter och dragit ner hennes byxor och trosor.
– Hon ska inte gå kvar på Johannesskolan mer. Jag har pratat med rektorn på en skola i Löberöd. Där finns plats direkt, så hon ska börja där. Men det innebär att min mamma får lämna och hämta henne fem dagar i veckan, säger Nadja Kvist till Sydsvenskan.
Johannesskolans rektor Maria Berben Lidén säger att hon ”definitivt inte” delar föräldrarnas bild av skolan men att det ”förekommer konflikter” som personalen ”jobbar systematiskt med”. När Sydsvenskan frågar om det är ett problem att en elev hotats med våldtäkt för att hon inte anses tillräckligt muslimsk, svarar hon:
– Det känner jag inte heller igen. Vi ber ju barn och föräldrar att kontakta lärarna om det finns problem. Personalen ska hantera konflikterna. Självklart tillrättavisar jag också elever om jag ser att det händer något.
Utbildningsminister Gustav Fridolin, som varit en stark förkämpe för massiv invandring, förklarade i en intervju i Aftonbladet i april att staten ska satsa miljarder på att bygga över 20 nya skolor i Malmö under de närmaste åren och anställa 4 000 personer för att hantera de många nyanlända invandrarna. Han vill även låta nyanlända gå före svenskar i köerna till ”populära friskolor” och att de ska bussas till skolor som han anser har för få invandrare.