![]()
– Det här är inte en generell åtgärd, det är inte lösningen. Visir eller munskydd är ett tillägg, sade Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Ytterligare 99 personer har bekräftats avlidna i Covid-19, vilket får Sveriges siffror att passera 3 000 döda med totalt 3 040 dödsfall. Räknat med eftersläpningen av döda dör i genomsnitt 70 personer varje dag enligt Folkhälsomyndigheten under torsdagens presskonferens. Samtidigt har 705 nya bekräftade fall av smittade konstaterats vilket gör att det totala antalet smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige nu nått 24 623.
Med ett genomsnittligt dödstal på 70 om dagen hamnar Sverige kring 2 100 döda – varje månad. Något som innebär att Sverige kommer passera 5 000 döda innan maj är slut. Vårdbelastningen till följd av coronapandemin är fortsatt stort, men en viss nedgång till följd av det stora antalet döda, främst vad gäller intensivvårdsavdelningarna, kan nu skönjas meddelar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
– I intensivvården har vi en successiv nedgång, det betyder inte att trycket minskat, eftersom man har väldigt långa vårdtider. Det går nedåt, framförallt i Stockholm men i andra delar av landet också. Det är bra, sade Tegnell.
Allt fler av vårdpersonalen smittas
Dock har antalet smittade inom sjukvården ökat kraftigt och en allt större del av de smittade finns numera enligt Folkhälsomyndigheten hos vårdpersonalen, något som på sikt kan leda till en mer ansträngd situation i sjukvården som helhet. Sedan den 24 april har nästan hälften av de nya dagliga fallen, mellan 200 och 350 fall, varit vård- och omsorgspersonal.
[caption id="attachment_65151" align="alignnone" width="534"]
![]()
Smittad vårdpersonal. Källa: Folkhälsomyndigheten[/caption]
– Sverige har fortsatt denna kurva, som verkar varit uppe och svängt men ligger på fortsatt hög nivå. Det tar lång tid innan det svänger i sjukvården även om det ser lite bättre ut, sade Tegnell.
Risken att smittad vårdpersonal, trots skyddsåtgärder och skyddsutrustning, sedan smittar patienter har visat sig vara stor världen över, med ett stort antal exempel på just detta händelseförlopp. När smittad personal sprider coronaviruset vidare bland högriskgrupper, som på äldreboenden, uppstår den kritiska situation som vi sett i framförallt Stockholm där många dött efter att ha fått smittan på sina boenden. Men trots de initiala beskeden från både Folkhälsomyndigheten och statsminister Stefan Löfven (S) om vikten av att skydda de svagaste i samhället ser åtgärderna för att uppnå detta väldigt skrala ut.
Inga krav på munskydd i äldrevården
Trots att det är bland äldreboendena som en oproportionerligt stor andel av dödsfallen konstateras efter att coronaviruset spritts bland anställda och boende så vill man från Folkhälsomyndigheten inte komma med några krav på munskydd eller andningsskydd. Istället ger man rekommendationen att äldreboendena kan ”överväga att lägga till det som en extra åtgärd” vid vårdsituationer där man kommer väldigt nära patienterna.
– Till det kommer att det finns farhågor om man lägger till moment, om inte följsamhet i basala hygienrutiner fungerar väl så finns det en ökad risk för smittspridning. Det finns farhågor om känslan av falsk trygghet, att man börjar slarva med andra basala delar, sade Malin Grape, enhetschef på Enheten för antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten.
Istället tycker man att det räcker med att vårdgivarna håller avstånd till varandra och att man som sjuk stannar hemma. Däremot säger Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg, Sveriges kommuner och regioner (SKR) att man i Värmlands län börjat använda visir i allt patientnära arbete i äldreomsorgen, ett beslut som hon menar kommer att införas på nationell nivå.
– Nu när FHM har uppdaterat sina rekommendationer med senaste kunskapen om coronaviruset, så är frågan om utrustning diskuterad mycket och har varit mycket i media. Det är positivt att det kommer en rekommendation så att socialchefer, medicinskt ansvariga sjuksköterskor har något att luta sig mot när de skall tänka ut hur de på bästa möjliga sätt skall minska smittspridningen.
– Vi ser att i Värmlands län har man gått före med beslut i veckan om att använda visir i allt patientnära arbete i äldreomsorgen. Därför är det tydligt att det kommer på nationell nivå nu.
Skyddsvisir utan medföljande munskydd, eller ännu bättre ett andningsskydd med en godkänd skyddsklassning ger dock väldigt lite skydd mot coronaviruset som sprids primärt via droppsmitta men även via aerosoler, det vill säga mycket små luftburna partiklar. Det är oklart varför man väljer ett klart undermåligt skydd i äldrevården men samtidigt inte vill komma med krav på att uppnå en skyddsnivå likt i sjukvården.
Folkhälsomyndighetens brist på tydlighet, där man istället överlåter ansvaret till enskilda enhetschefer att fatta beslut om skyddsutrustning på sina boenden, är något som ger kritiska frågor från journalister på presskonferensen. Men Folkhälsomyndigheten tvår sina händer från ansvar.
– Det här är inte en generell åtgärd, det är inte lösningen. Visir eller munskydd är ett tillägg. Att gå genvägen och säga alla skall ha det är inte rättvist för de som skall förbättra basala hygienrutiner. Det är en avvägning som måste göras lokalt. Vi är inte där ute, sade Malin Grape, enhetschef på Enheten för antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten.