![]()
En omfattande asylinvandring har länge varit en kärnfråga för Miljöpartiet, och gruppen ”ensamkommande” har varit särskilt viktig för många av partiets sympatisörer. Då dessa huvudsakligen afghanska vuxna män saknar asylskäl, kom en del av dem så småningom att börja få avslag, vilket mötte högljudda protester från de aktivister som engagerat sig för just denna grupp.
För att tillmötesgå dem enades Socialdemokraterna och Miljöpartiet 2018 om den så kallade ”gymnasielagen”, där runt 9 000 av de afghanska männen skulle få stanna enligt kriterier för ålder, ankomstdatum och plats på gymnasium.
Corona dyker upp som det senaste argumentet
Speciallagen inte bara åsidosatte normal asylrätt, utan visade sig snart bli problematisk i praktiken. Bland annat skulle de berörda personerna ha en permanent anställning senast sex månader efter avslutade studier, något som visade sig vara svårt för de allra flesta.
I detta läge började aktivister och debattörer att kräva amnesti för hela gruppen. Motionen ”Uppehållstillstånd till ensamkommande som rotat sig i Sverige” lämnades in i september förra året och undertecknades av de miljöpartistiska riksdagsledamöterna Gustav Fridolin, Emma Hult och Jonas Eriksson.
MP kritiserades redan vid regeringsbildningen med Socialdemokraterna för att de vek sig i miljöfrågor som Förbifart Stockholm, Bromma flygplats och försäljning av brunkol, men för många miljöpartister är migrationsfrågan minst lika viktig.
Dagen efter omröstningen, den 30 april, gick MP:s migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling ut på Facebook för att förklara varför man inte stött en motion från det egna partiet:
”Många har hört av sig till mig både inför och efter debatten igår, för att höra hur vi skulle rösta. Svaret är att vi inte röstar för motioner i riksdagen, sedan vi blev ett regeringsparti 2014. Vi arbetar för att samla majoritet för förslag, så att det kan bli förändring i verkligheten. Det är rådande praxis sedan länge i riksdagen. Men ibland uppstår missförstånd från journalister, som inte är insatta i praxis och ibland använder oppositionspartier detta för att skapa debatt.”
Han uttrycker sedan stolthet över den hårt kritiserade gymnasielagen, och använder den nuvarande coronasmittan som ett nytt argument för gruppen:
”Miljöpartiet fick igenom gymnasielagen, som har inneburit att omkring 8 000 ensamkommande fått möjlighet att stanna i Sverige. Lagen har sina brister, och nu har coronakrisen helt ändrat förutsättningarna för dessa ungdomar. Därför arbetar vi hårt för att få till förändringar, och göra så att regelverket blir mer rimligt.”
Enligt Ling ska man snarare se en sådan motion som ett utspel:
”Det är ett sätt att driva opinion på, visa vad som är viktigt för partiet, eller ledamoten i olika frågor, gentemot valkretsen etc. Anledningen att man inte vill ha hoppande majoriteter, är att om alla parter i en koalition börjar agera så, så får man inget samlat styre, ingen möjlighet att förhandla och göra kompromisser. Jag skulle befara att exempelvis S och M då skulle hitta varandra i frågor där jag inte tycker att det vore bra.”
Uppvaktade av grupper
När Nya Tider kontaktar undertecknaren Jonas Eriksson, som nu lämnat riksdagen, visar det sig att inte heller han räknade med att motionen skulle få bifall:
− Man använder motionsinstrumentet för att uttrycka en viss riktning, vad man vill, och sedan jobbar man rent konkret inom och mellan regeringspartierna för att hitta kompromisser som är genomförbara.
NyT: Då kan man se denna motion mer som ett rent debattinlägg?
− Ja, precis. Ett debattinlägg och ett tydliggörande av vad vi som enskilt parti har för position i en eller flera frågor.
NyT: Detta förefaller ändå vara en hjärtefråga för MP. Varför strider man inte för den inom regeringen?
− Jo, men det gör mina tidigare kollegor. De pratade nyligen i Kvart i fem-ekot om den utredning som finns, hur olika partier vill så olika. Miljöpartiet och kanske Vänsterpartiet, till viss del, har ju helt andra ingångar än vad Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna har. Det pågår en väldig diskussion både i kammaren och i regeringskansliet.
NyT: Det har ju ofta sagts att MP släpper för mycket och gör allt för att sitta i regeringsställning. Att man sviker i kärnfrågor.
− Nja, det vet jag inte. Det håller jag inte med om. Jag tror att vi gör mer i regeringen än som en skrikande, hes röst i kammaren.
På frågan om hur partiet ska gå vidare med frågan, när det varken verkar finnas folkligt eller parlamentariskt stöd, hävdar Eriksson att det nog finns ett folkligt stöd för de personer som bedömdes vara minderåriga när de anlände till Sverige. När Nya Tider ifrågasätter om det verkligen skulle finnas en folklig majoritet för en amnesti, svarar han:
− Det verkar ju inte finnas en majoritet i riksdagen i alla fall för att... justera gymnasielagen ytterligare. Nu ställer ju corona också till det för de här ungdomarna och deras möjligheter att uppfylla de krav som ställs. Det folkliga är svårt för mig att avgöra, men jag vet i alla fall att vi har blivit väldigt uppvaktade av flera grupper som har engagerat sig i de här människorna.
NyT: Nu hänvisar du till corona, men detta är ju en hållning som ni har haft hela tiden. Är inte det lite av en efterhandskonstruktion, eller kanske snarare ett halmstrå ni griper efter?
− Tja, vår ingång har ju varit att de som kom som barn, och inte fick sin ansökan hanterad när de kom som barn, också skulle behandlas som barn. Sedan fick vi också gymnasielagen släppt igenom under resan, då vi inte fick igenom något annat av våra krav.
Bara under 2015 kom 35 369 ”ensamkommande” till Sverige. Totalt har 11 745 personer ansökt om uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Enligt en granskning av personerna som omfattades av gymnasielagen, genomförd av Expressen 2018, var 99,4 procent män, 78 procent hade fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket och hälften uppgav själva att de bott i Iran i minst ett år innan de kom till Sverige. Många har vuxit upp i Iran och aldrig ens besökt Afghanistan.