![]()
Schweiz regering hade föreslagit att gränsvärden för elektromagnetisk strålning skulle höjas för att underlätta för utbyggnaden av den nya generationens mobilnät, 5G. Förslaget röstades dock ned i parlamentet med knapp marginal, 22 mot 21, och landet behåller därmed de relativt strikta gränsvärdena som gällt sedan år 2000. Anledningen till beslutet är oro över hälsofaror från den höga strålningen, där man befarar högre risk för cancer, sömnstörningar, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, infertilitet och andra åkommor hos befolkningen.
”Den schweiziska regeringen avser inte för närvarande att ändra de värden som syftar till att skydda befolkningen mot icke-joniserande strålning”, meddelade den schweiziska regeringen den 22 april.
Enligt telekombolaget Ericsson blir det ”svårt eller omöjligt” att bygga ut 5G i länder med gränsvärden under 100 000 mikrowatt per kvadratmeter (μW/m2). Enligt uppgifter som den svenska Strålskyddsstiftelsen publicerat ville telekomindustrin att gränsvärdet i stället skulle vara tio gånger högre, 1 061 000 μW/m2.
Gränsvärdena i Schweiz i områden med bostäder, skolor, lekplatser, sjukhus, arbetsplatser och andra platser där människor vistas en längre tid får bestrålas som mest med mellan 42 000 och 95 000 μW/m2, beroende på frekvens.
För övriga platser är det de internationella rekommendationerna på upp till 10 000 000 μW/m2 som gäller, samma gräns som Sverige har överallt, alltså även i skolor, bostäder med mera. Detta gränsvärde är satt utifrån omedelbara uppvärmningseffekter, alltså att strålningen är så intensiv att den värmer upp vävnad inom 30 minuter.
Parlamentet har sedan år 2000 röstat ned två liknande förslag om att lätta på restriktionerna för elektromagnetisk strålning i människors miljö. Det har även förekommit debatt om att skärpa dessa regler, och flera kantoner, bland andra Genève, har infört temporära stopp för all 5G-utbyggnad tills hälsoriskerna är utredda.
Regeringen kommer nu i stället att införa ett övervakningssystem för att möta oron över hälsoeffekterna av 5G och underlätta utbyggnaden på det sättet. Den federala miljömyndigheten får i uppdrag att mäta denna strålning och utvärdera riskerna samt regelbundet delge allmänheten resultaten. Man kommer även att titta på så kallade adaptiva antenner som kan rikta strålningen mot sina användare. Genom att fokusera strålningen dit den behövs kan man minska den totala strålningen i omgivningen, och man hoppas att sådana antenner därför får användas med högre effekt.
5G-teknologin använder frekvenser som fångas upp mer av hinder, till exempel människokroppar, än dagens mobilstrålning. Därför vill man öka sändningsstyrkan i de befintliga masterna. Ett alternativ är att bygga fler master tätare, men det är dels dyrare och dels finns det mycket motstånd bland befolkningen mot att bygga fler master. Systemet håller nu ändå på att installeras där det går och de första enheterna ska kunna kopplas upp mot det nya 5G-nätet i Schweiz innan årets slut, rapporterar bland andra nättidningen Le News.