![]()
Apple och Google, de två amerikanska multinationella företag som via sina operativsystem IOS respektive Android har duopol över hela den globala mobiltelefonmarknaden, är normalt sett konkurrenter. Men nu går de ihop för att hjälpa hälsomyndigheter världen över att bekämpa coronaviruset – eller det är i alla fall så de själva framställer det.
Apple skrev i april på sin hemsida:
Över hela världen arbetar regeringar och hälsomyndigheter tillsammans för att hitta lösningar på COVID-19-pandemin, för att skydda människor och få samhället igång igen. Programvaruutvecklare bidrar med att skapa tekniska verktyg för att bekämpa viruset och rädda liv. I denna anda av samarbete tillkännager Google och Apple en gemensam ansträngning för att möjliggöra användning av Bluetooth-teknik för att hjälpa regeringar och hälsoorganisationer att minska spridningen av viruset, med användarnas integritet och säkerhet centralt i designen.
Flera stater använder redan i dag appar för kontaktspårning och syftet med det tekniska samarbetet är att lättare kunna knyta ihop systemen. Nya Tider tittar här närmare på vad det egentligen innebär och om vi kan lita på att de kommer skydda vår integritet.
Appen guidar kontaktspårare till sina mål
De två teknikgiganterna Apple och Google släppte nu i maj ett applikationsprogrammeringsgränssnitt (API) för att skapa driftskompatibilitet mellan de två operativsystemen samt öppna upp desamma för utvecklarna av spårningsappar, som är målsättningen för satsningen. API är förkortning för engelskans application programming interface, vilket är en specifikation av hur olika applikationsprogram (appar) kan använda och kommunicera med en specifik programvara.
[caption id="attachment_65628" align="alignright" width="250"]
![]()
KINESISK FAMILJ SLÄPAS IVÄG av polis i hazmat-dräkter medan sjukvårdspersonal i blå förkläden och kontaktspårarna hjälper till. En av dessa ses här titta ner på sin mobiltelefon, huvudverktyget för att spåra upp smittade och de som de har varit i närheten av den senaste tiden. Åtlyds inte de bemyndigade kontaktspårarnas uppmaning att följa med användes som i detta fall våld för att släpa ut familjen ur deras hem. Flera i familjen bars bokstavligen ut skrikandes och sparkandes. Stillbild: ODN News[/caption]
Eftersom Apple och Google äger respektive operativsystem så har de full kontroll över alla API, vilket gör att de kan uppdatera sina operativsystem med dem utan att mobiltelefontillverkarna eller innehavarna godkänner eller ens vet om det. Googles nya APIer för kontaktspårning är kompatibla bakåt till Android 6 och även Apples är bakåtkompatibla.
Ett tjugotal stater använder i dag appar för att i realtid spåra landets invånare och fler är på gång, men än så länge måste mobiltelefoninnehavarna godkänna och själva ladda ner myndigheternas appar. Dessa är dock ofta kamouflerade som viktig hälsoinformation eller nyhetsuppdateringar gällande Covid-19, något många av rädsla för viruset därför väljer att installera.
Det innebär att när de börjar söka information eller till exempel gör en självdiagnos genom att svara på olika frågor, så räknar algoritmer ut en riskfaktor som om den är hög nog kommuniceras med andra i närheten som har appen. Detta kan ske utan att personen som söker info eller svarar på frågor förstår att så är fallet.
I flera länder är det också krav på att de som testar positivt installerar dessa appar, som sedan känner av alla andra mobiltelefoner inom Bluetooth-räckvidd, som är 30-60 meter. Appen varnar sedan alla inom denna räckvidd, men också alla du varit i närheten av de senaste två veckorna. Den mäter också avståndet till andra och gör även en riskbedömning utifrån det.
Kina använde ett liknande system för att kunna skicka sina kontaktspårare att ”intervjua” alla som varit i närheten av en infekterad och vid behov hämta dessa från deras hem – ibland med fysiskt tvång.
Frivilligt... men ändå inte
Storbritanniens folkhälsomyndighet National Health Service (NHS) testar nu en kontaktspårningsapp på ön Island of Wright med drygt 140 000 invånare. Öborna har sedan den 7 maj kunnat ladda ner den, vilket är frivilligt. Mindre undersökningar på ön visar att det finns de som välkomnar appen av rädsla för viruset, då de vill veta var sjuka befinner sig så de kan hålla sig undan från dem.
Många var dock initialt skeptiska till appen, ända tills det att NHS-personal, som skickats till ön som en del av pilotprojektet, gjorde klart att appen är ett måste för att kunna häva nedstängningen av samhället och att öborna kan ”befrias” först om de omfamnar appen. Detta framgår också mycket tydligt i myndigheternas ”information” om appen.
[caption id="attachment_65627" align="alignnone" width="585"]
![]()
KONTAKTSPÅRNING I HÄLSANS NAMN. Kontaktspårning är namnet på processen för identifiering av personer som kan ha kommit i kontakt med en infekterad person och efterföljande insamling av ytterligare information om dessa kontakter. Det görs genom att spåra kontakterna från infekterade individer, testa dem för infektion, behandla de smittade och i nästa steg spåra även deras kontakter. Det innebär ofta att de uppspårade måste sättas i karantän eller isoleras, även från egna familjemedlemmar om till exempel hemmet är för litet eller bara har en toalett. De som motsätter sig att testas, behandlas eller sättas i karantän kan myndigheterna välja att utsätta för tvångsåtgärder eller ge straffrättsliga påföljder. Stillbild: WSJ[/caption]
Tongångarna känns igen från talet om ett framtida vaccin, där Världshälsoorganisationen (WHO) och otaliga regeringar gång på gång upprepat att normalt liv endast kan återkomma efter att alla människor vaccinerats globalt. Många undrar därför hur frivilligt det egentligen är att installera spårningsapparna – eller ta vaccin – om alternativet är att annars förbli i de facto husarrest utan inkomst eller social kontakt, något som flera miljarder människor världen över – inte minst de som bor ensamma – nu tvingats genomleva i varierande omfattning sedan i mars. Det kan här vara värt att minnas att isolering är ett straff för fångar som missköter sig och de kan vittna om hur psykiskt nedbrytande det är efter bara några dygn.
NHS app skiljer sig dock från de i realtid decentraliserade system som Apple och Google påstår sig ha, då Storbritannien har valt att allt ska övervakas och styras från en central server som myndigheten NHS kontrollerar. Alla välkomnar dock inte en sådan app. Inte mindre än 170 brittiska säkerhets- och integritetsexperter har gjort ett gemensamt uttalande där de varnar för riskerna med appen.
NHS svarade med samma mantra som WHO och otaliga regeringar gör, det vill säga att det är för folks bästa och deras säkerhet. Det enda som skiljer detta från utvecklingen efter terrordåden 911 och det efterföljande ”Kriget mot terrorn” är att det nu är WHO och hälsomyndigheter istället för olika länders säkerhetstjänster som påbjuder det och att övervakningen är än mer inkräktande denna gång.
Hitintills använder redan drygt 20 länder liknande appar och många fler har dem under utveckling. Se listan på länder till höger.
Temporärt… tills vidare
Under de kommande månaderna säger teknikgiganterna att systemet ska utvecklas så att ”alla ska kunna medverka” och samtidigt koppla ihop det med andra mobilfunktioner, appar och myndighetssystem. Vilka ”alla” är framkommer inte, men det indikerar att inga begräsningar är planerade för deltagande. All information utanför realtid kommer att lagras av Apple och Google på gigantiska servrar, data som sedan kan säljas till tredje part.
Teknikgiganterna hävdar dock att de inte ska samla in personlig information och att anonymitet kommer att ges. Men även utan att namn eller adress direkt samlas in via just den appen, oftast behöver endast postnumret eller en del av det anges, så är det knappast svårt att med sådan total tillgång på information ur telefonen lista ut vem ägaren är. Detta är något tredje part eller hackers kan utnyttja, vilket också flera säkerhetsexperter påtalat. Dessutom vet ju Apple och Google redan exakt vem personen är via många andra appar.
De multinationella företagen liksom många länders myndigheter försäkrar att detta bara är temporärt så länge pandemin pågår, men det gjorde man även gällande många nya lagar och åtgärder efter terrordådet 911. Dessa finns inte bara kvar i dag, utan har i många fall utvecklats vidare och växt inom nästan alla områden.
Ett exempel är Patriot Act, en samling lagändringar med just långgående ingrepp i privatlivet, som antogs av USA:s kongress till följd av terrordåden den 11 september 2001. Då som nu finns ingen exitstrategi eller något slutdatum för vare sig kriget mot terrorn eller mot viruset. Även om apparna skulle inaktiveras efteråt, vilket få tror kommer att ske, så kvarstår frågan vad som kommer att ske med den insamlade informationen om allas rörelsemönster, handlande och möten med andra.
Experter slår larm
Teknikgiganterna har gång på gång missbrukat sina positioner och brutit mot mängder av lagar i olika länder under åren. Till exempel så överförde Google 1,6 miljoner patientuppgifter från brittiska sjukhus 2015 till databasen DeepMind Health för att skapa hälsoappen Streams.
[caption id="attachment_65630" align="alignright" width="250"]
![]()
ROSS J. ANDERSON, 63, är professor i säkerhetsteknik vid institutionen för datavetenskap och teknik vid University of Cambridge. Han är även författare och branschkonsult i ämnet. Han är en av många som slår larm gällande de nya masspårningssystem som nu tas fram för mobiltelefoner.
Stillbild: University of Cambridge[/caption]
Google lovade då att inte knyta samman dessa patientuppgifter med Googlekonton, som många av de drabbade patienterna hade installerade på sina mobiler och datorer. Tre år senare gjorde dock Google just detta genom att slå ihop databasen från DeepMind Health med sin egen.
Många slår nu larm om vad som är på väg att ske. En av dessa är Ross Anderson, professor i säkerhetsteknik vid institutionen för datavetenskap och teknik vid University of Cambridge. Han förklarar att dessa appar inte kommer att vara anonyma och att kontaktspårare kommer ges tillgång till all möjlig information, som till exempel kortköp eller kollektivtrafiksbiljetter som köps med appar.
Anderson varnar också för att hälsomyndigheter behöver geografisk data för mer än just kontaktspårning. Behöver de till exempel hitta en person för att sätta denne i karantän eller testa så kan de använda apparna.
På sociala medier har många uttryckt stark oro, men också påtalat att Apple och Google inte verkar angelägna att bygga ett liknande system för att underlätta de hårt ansatta distributionskedjorna för mat och medicin, utan fokuserar återigen endast på integritetskränkande övervakning.