![]()
Manifestationen i Göteborg hölls vid anrika Skansen Kronan söndagen den 24 maj. Ett sextiotal svenskar sammanstrålade längs olika vägar uppför kullen där den gamla befästningen från 1600-talet ligger.
Väl uppe på utkiksplatsen, varifrån man kan se ner över stora delar av Göteborg, delades det ut rökfacklor och en banderoll vecklades ut med Tommie Lindhs namn och porträtt, samt livs- och dödsrunor med årtalen då han föddes respektive mördades: 2001 och 2020.
Deltagarna samlades för manifestationen och facklorna tändes. För några sekunder var det svårt att se deltagarna för all rök, men som någon anmärkte syntes det förmodligen över en stor del av staden.
[caption id="attachment_66115" align="alignnone" width="585"]
![]()
Skansen Kronan i Göteborg. Foto: Nya Tider.[/caption]
Ett kort tal hölls av Daniel Frändelöv från föreningen Det fria Sverige, som tackade deltagarna för deras engagemang men samtidigt påminde om situationens allvar.
– Det går bra för oss som rörelse, men sådant här kommer att fortsätta hända, sade Frändelöv.
[caption id="attachment_66116" align="alignnone" width="585"]
![]()
Ett sextiotal svenskar slöt upp vid Skansen Kronan i Göteborg för att hedra Tommie Lindh. Foto: Nya Tider[/caption]
Nya Tider fick en pratstund med Jonas Gustafsson som tagit initiativet till manifestationen. Han förklarade på bred göteborgska att han har varit engagerad nationalist ”hyfsat länge”. I dag är han medlem i Det fria Sverige (DFS) och Asatru Folk Assembly (AFA), en förening för asatroende. Han säger sig vara en vanlig gräsrot utan någon särskild position, men tog initiativet till manifestationen efter att ha läst om mordet på Tommie Lindh och sett hur systemmedia först försökte lägga locket på och sedan bortförklara det inträffade.
– För mig handlar det framför allt om att en ung vit nationalist har blivit mördad av en främling. Min mening är ju att det hade lika gärna kunnat vara någon av grabbarna som står här i dag. Det är en fallen kamrat vi måste hedra, säger Gustafsson.
– Det kommer att åka upp banderoller på några platser i Göteborg också. Förhoppningen är ju att vi ska kunna tränga igenom mediebruset och få folk att åtminstone googla namnet, till-lägger han.
Deltagarna passade på att samtala och knyta kontakter en stund efter manifestationen, och Nya Tider kunde notera att det var en brokig skara både socialt och politiskt – i alla åldrar, av båda könen, och medlemmar i både Det fria Sverige, Sverigedemokraterna, Alternativ för Sverige och Nordiska Motståndsrörelsen, liksom en del som inte var medlemmar någonstans. Tommie Lindhs öde har berört många.
Systemmedia skademinimerar
När Nya Tider skrev om mordet för två veckor sedan hade systemmedia knappt skrivit om det annat än i notisform och i lokala nyheter.
Den 16 maj samlades ett femtiotal medlemmar och sympatisörer till NMR vid landshövdingens residens i Härnösand för att hålla en minnesstund och protestera mot det mångkulturella våldet. Man hade fått avslag på sin ansökan om att samlas på Stora Torget och höll istället manifestationen utan tillstånd.
Minnesstunden fick landshövdingen Berit Högman själv att rasa över att landshövdingeresidensets trappa använts för att föra fram ”röster för ickedemokratiska budskap” och att polisen inte stoppat manifestationen.
– Det som har hänt har hänt, men jag är ohyggligt angelägen att det inte händer igen, sade Berit Högman, och avsåg då alltså minneshögtiden för Tommie Lindh, inte mordet på honom.
[caption id="attachment_66121" align="alignnone" width="585"]
![]()
Vänsterextremister. Strax nedanför platsen där manifestationen skulle hållas stod två korpulenta individer – en skäggig man i sextioårsåldern och en maskerad kvinna med kryckor – och försökte fotografera deltagarna. Det är oklart om de är kopplade till den autonoma våldsvänstern eller till någon vänsterextrem organisation. Två dialogpoliser stod bredvid dem utan att ingripa eller försöka identifiera dem. När deltagarna i manifestationen skulle ta sig hemåt blev Nya Tider däremot vittne till hur polisen åkte förbi deras bilar och fotade registreringsskyltar. Foto: Nya Tider[/caption]
I andra aktioner, arrangerade av personer från NMR, Det fria Sverige och fristående nationalister, hängdes banderoller upp på olika håll, bland annat i Västerås, Eskilstuna och över Fredhällstunneln i Stockholm.
Systemmedia försökte fortfarande lägga locket på. Inte ens nationalisternas manifestationer fick synas. Den 18 maj uppmärksammade tidningen Journalisten att P4 Västernorrland hade avpublicerat en artikel om NMR:s manifestation i Härnösand i det uttryckliga syftet att förhindra uppmärksamhet. Artikeln återpublicerades efter intern kritik.
Bakgrund: Den misstänkte mördaren och hans familj
Abubaker Mohamad föddes 1997 i Sudan, där han fortfarande är medborgare. Sedan 2011 har han även svenskt medborgarskap.
Abubaker kom till Sverige 2005 tillsammans med sin mor, som anhöriginvandrare till hans far Mohamad Awad Mohamad som invandrat 2004.
Mohamad Awad Mohamad är dömd för kvinnomisshandel efter att ha slagit sin hustru i ansiktet och slitit av hennes slöja på Storgatan i centrala Härnösand inför parets fyra barn i oktober 2012. I dag har syskonskaran utökats till fem barn, varav Abubaker är det äldsta.
Båda föräldrarna är arbetslösa och lever på sjukpenning och försörjningsstöd. Deras bidragsärenden har flera gånger hamnat i domstol då de krävt mer pengar.
Abubaker greps för stöld 2014, men åklagaren lade ner åtalet. År 2015 dömdes han till dagsböter för snatteri. I oktober samma år greps han på Härnösands station efter att ha förgripit sig sexuellt på en 13-årig flicka.
– Han slickade över hela mitt ansikte, berättade den unga flickan i polisförhör.
– Han tryckte upp mig mot fönstret, och jag hade kjol, så drog han upp min kjol och tog mig där nere.
Flickan lyckades slita sig loss och springa därifrån. En polispatrull som råkade passera just då blev vittne till händelsen och kunde gripa den upphetsade afrikanen.
När domen föll i juni 2016 tyckte Ångermanlands tingsrätt att skyddstillsyn var det rimligaste straffet för övergreppet på den svenska 13-åringen. ”För att minska risken för återfall i brott och för att hjälpa Abubaker Mohamad Awad att utforska sina värderingar och vägval inför framtiden framstår skyddstillsyn som den lämpligaste påföljden”, skrev domstolen i sitt beslut.
Abubaker Mohamad är nu häktad, misstänkt för mord, våldtäkt, grov våldtäkt, grov misshandel och grovt olaga hot.
...och får hjälp av åklagaren
Efter mer än en vecka, då Tommie Lindhs öde börjat bli känt för allt fler, fattade kammaråklagare Stina Sjöqvist som ansvarar för målet det ovanliga beslutet att bryta mot förundersökningssekretessen och gå ut i media för att dementera att Tommie skulle ha försökt avbryta en våldtäkt då han mördades.
– Den som har blivit mördad har inte ingripit i någon situation för att avbryta någon våldtäkt. Vi har inga sådana uppgifter, sade Stina Sjöqvist till SVT.
I andra medier, bland annat DN och Fria Tider, hävdade hon att våldtäkterna och mordet var ”skilda från varandra i tid” och att Tommie inte hade känt till att det begåtts en våldtäkt då han mördades.
– Det är inte en så kallat svensk kvinna som blir våldtagen av en mörkhyad man där en svensk man tvingas avbryta och blir knivhuggen till döds, sade hon till Fria Tider.
Eftersom Abubaker Mohamad är häktad för två våldtäkter, grov misshandel och grovt hot utöver mordet på Tommie är det många som påpekar att åklagaren endast dementerat att det skulle vara en pågående våldtäkt som Tommie ingripit mot. Många finner det absurt att våldtäkterna inte alls skulle vara kopplade till mordet som skedde samma natt i samma lägenhet.
Redan före åklagarens yttrande ansåg liberala lokaltidningen Allehanda att det var viktigt att berätta för sina läsare att Tommie Lindh var dömd för rattfylla och ringa narkotikabrott samt varit misstänkt, men friats, för att ha klottrat hakkors på en byggnad.
Efter att Stina Sjöqvist gått ut i media och dementerat att Tommie försökt avbryta en våldtäkt blev det plötsligt många artiklar om mordet i systemmedierna – flertalet av dem med fokus på hur ”högerextremister” försöker ”utnyttja” den ”tragiska händelsen”.
SVT-journalisten Fredrik Israelsson kontaktade Tommie Lindhs pappa, förhörde honom om hans och sonens politiska åsikter och förmådde honom att ”ta avstånd” från den manifestation som NMR hållit i Härnösand.
– Det strider mot det jag står för och vi har inget med det där att göra, sade pappan.
Aftonbladets Oisin Cantwell skrev en krönika där han hävdade att Tommie ”ideologiskt rörde sig i ytterlighetsterräng”. Han menade vidare att åklagarens uttalande visade att alternativmedier är ”kloaker som ägnar dagarna åt att försöka ge invandrare skulden för allt mellan himmel och jord”, medan tidningar som Aftonbladet är seriösa.
Samma dag skrev Johanna Rapp på samma tidning en artikel där hon fick Tommies mamma att ta avstånd från sin sons åsikter och hävda att han inte alls varit ”nazist eller rasist”. Det framgick inte huruvida Johanna Rapp tycker att mordet blev mindre allvarligt om Tommie var kritisk mot den förda invandringspolitiken.
”Spelar ingen roll”
Huruvida kammaråklagaren har rätt eller fel i sin inledande bedömning att Tommie inte stoppade någon våldtäkt ska hennes egen utredning nu utröna – vilket är orsaken till att åklagare sällan agerar på det sätt som Stina Sjöqvist gjort. Brott mot förundersökningssekretessen är dock normalt inte straffbart så längre man yttrar sig till en journalist, på grund av meddelarfriheten.
Jonas Gustafsson som arrangerade manifestationen i Göteborg menar att det inte egentligen spelar någon roll om Tommie Lindh varit fullt medveten om vad afrikanen gjort eller inte. Det har uppenbarligen skett något slags konfrontation där Tommie antagligen försökt få ut Abubaker ur lägenheten där han – före eller efter mordet, eller bådadera – våldtagit en av Tommies tjejkompisar.
– Det är ju svårt att säga exakt vad som hänt, men det är en vit nationalist som blivit mördad av en främling. Det tycker jag räcker, svarar Gustafsson när Nya Tider frågar om åklagarens märkliga uttalande.