![]()
– Jag tror inte jag lämnar någon kommentar till dig, tror jag faktiskt, säger Kenneth Bodin när Nya Tider frågar hur föreningen ska ta sig vidare efter att ha gått miste om 1,3 miljoner i statliga bidrag, enligt beslut från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, den 28 maj.
NyT: Hur kommer det sig?
– Nej, därför att jag inte talar med eran tidning.
NyT: Nähä. Hur kommer det sig?
– Ja, det vill jag inte heller kommentera, säger Kenneth Bodin.
Näthatsgranskaren hade sökt statliga bidrag på 770 000 respektive 610 000 kronor, alltså över 1,3 miljoner, till sin verksamhet. Den ena summan gällde ”insatser som motverkar hot och hat i det offentliga samtalet”, den andra ”verksamheter mot rasism och intolerans”. I båda fallen gör MUCF bedömningen att ansökningarna inte håller tillräckligt hög kvalitet i förhållande till övriga ansökningar och är dåligt avgränsade.
MUCF anser bland annat att eftersom Thomas Åberg, föreningens förgrundsfigur, redan påbörjat sina föreläsningar innan han fått de sökta projektpengarna kan de inte se en ”tydlig avgränsning mellan aktiviteter som ingår i er ordinarie verksamhet och aktiviteter som ska genomföras inom ramen för projektet”. Det kan tilläggas att Åberg fakturerat 12 000 kronor av ABF för fyra föreläsningar när han besökt bibliotek för att prata om ”näthat” och relaterade ämnen.
Thomas Åberg vill inte heller säga så mycket till Nya Tider om föreningens fortsatta verksamhet, men svarar åtminstone efter att först ha ironiserat över att det är fint att Nya Tider är ”oroliga för föreningens framtid”.
– Det är något vi diskuterar inom föreningen, men vi är inte så oroliga, hävdar Åberg.
NyT: Ni tror inte att ni blir tvungna att lägga ner verksamheten?
– Nej, absolut inte. Det tror jag inte.
Kritiska frågor från MUCF
Det är dock uppenbarligen ett hårt slag för Näthatsgranskaren att inte längre kunna kvittera ut miljonbidrag av skattebetalarnas pengar.
– De har inget stöd från stiftelser och fonder längre, så vitt jag vet. De som tidigare har stött deras verksamhet har dragit sig ur, säger frilansjournalisten Kjell Böhlin som granskat Näthatsgranskaren under en längre tid.
[caption id="attachment_66470" align="alignright" width="225"]
![]()
Kjell Böhlin. Foto: Privat[/caption]
Böhlin förklarar att Näthatsgranskaren fått mer kritiska frågor av MUCF den här gången än vid tidigare ansökningar, och inte kunnat motivera vad pengarna faktiskt ska gå till.
– Jag har granskat de texter som Tomas Åberg har skickat in till MUCF och det är en massa frågetecken, ”vad menar han här?”, ”kan ni utveckla det mer?” och så vidare. Det är alltså motfrågor som de har fått, och som Åberg inte kunnat besvara på ett tillfredsställande sätt. Han har kört samma spår som de tidigare åren, han har ”svamlat” som jag ser det, och den här gången gick det inte igenom.
NyT: Tror du att dina granskningar av Näthatsgranskaren har haft någon inverkan på beslutet?
– Ja, det tror jag. Skattemyndigheten gör ju i sin tur en granskning av exakta utgifter och så vidare, och det har blivit jobbigt för MUCF att motivera anslagen när jag sitter och skriver till dem och ifrågasätter.
Märkliga formuleringar
Tomas Åberg och Näthatsgranskaren har under de senaste åren blivit känd för att ha ”dammsugit” sociala medier efter formuleringar där vanligt folk uttryckt sin ilska över den förda invandringspolitiken och anmält hundratals inlägg för ”hets mot folkgrupp”. Kritiker menar att denna verksamhet är ägnad att kväva folkliga protester.
Några exempel:
En 42-årig kvinna skrev ”Neger djävlar försvinn” efter att ha läst om en gruppvåldtäkt där en 13-årig flicka fick underlivet söndertrasat. Hon anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.
En 78-årig fattigpensionär kallade muslimer ”skäggubbar” och ”spöken” och krävde att de ska utvisas ur landet, efter att ha läst om hur invandrare inte utvisas trots att de gjort sig skyldiga till grov brottslighet. Hon anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.
En 53-årig man skrev ”arabkräk” efter att två invandrare publicerat en film där de sade: ”Vi araber är här för att ta över ditt fucking land så gå ner på dina fucking knän och sug min k*k din svenska lilla hora.” Han – inte araberna – anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.
Av denna orsak ter det sig märkligt att MUCF, trots att de avslår ansökningarna av andra skäl, i båda motiveringarna skriver att ”MUCF bedömer att projektet skulle kunna ha positiva effekter för barn och unga när det kommer till att barn har rätt till yttrandefrihet”. Formuleringen tycks också öppna för eventuellt förnyade bidrag senare.
Nya Tider har skrivit till Kenneth Condrup, avdelningschef för avdelningen för statsbidrag, som fattade beslutet och Jenny Borgarp, handläggare, som stod för föredragningen. I brevet redogör vi kortfattat för hur Näthatsgranskaren kväver yttrandefriheten och frågar: ”Hur kan ni tro, anse eller hävda att denna angiveriverksamhet skulle ’ha positiva effekter för barn och unga när det kommer till att barn har rätt till yttrandefrihet’?”
Jenny Borgarp ger oss till sist ett helt intetsägande svar: ”Myndigheten lägger ingen värdering i skrivelsen utan konstaterar utifrån ett barnperspektiv att beslutet kan ha negativa effekter.”
Kjell Böhlin säger att han kommer att fortsätta sina granskningar av Tomas Åberg och Näthatsgranskaren.
– Han gör ju fortfarande polisanmälningar åt Näthatsgranskaren. Han har bevisligen ljugit för rättsväsendet ett flertal gånger. Hur långt är då steget till att ljuga i polisanmälningar om ”hets mot folkgrupp”?