![]()
Under dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten, vilken numera hålls två gånger i veckan, tisdagar och torsdagar, berättade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten om det nuvarande läget gällande coronapandemin i Sverige.
– I Sverige har vi sett en brant ökning av antalet fall, det beror helt och hållet på att vi kommit in i en ny period av testning där vi testar väldigt många fler än tidigare. Det här är lindriga fall. De allvarliga fallen som läggs in eller hanteras i sjukvården ligger kvar på en jämn nivå som möjligen går något nedåt.
– Tyvärr har det tolkats i internationell media som en ny peak, det är helt fel. Vi har nått peaken och det går neråt, sade Tegnell.
[caption id="attachment_66842" align="alignnone" width="585"]
![]()
Källa: FHM[/caption]
Den branta ökningen som ses med dagens siffror med hela 940 nya fall menas helt och hållet bero på den utökade testningen som nu genomförs. Samtidigt pekar Tegnell på att det till största del är unga människor som smittas i allt högre grad – vilket stämmer väl in med de mönster som skådats på senare tid med stora massdemonstrationer för Black Lives Matter-rörelsen samt studentfiranden och fester, vilket internationellt lett till större smittspridningsmönster bland yngre.
– Det är i de yngre åldersgrupperna vi hittar fler fall, de som normalt sett inte har en allvarlig sjukdom.
Antalet döda per dag fortsätter sjunka
Antalet döda per dag fortsätter dock att sjunka långsamt, och är nere på ett medelvärde på 38 döda om dagen. Den stora eftersläpningen vid inrapportering av döda på cirka 10 dagar kvarstår dock vilket gör att plötsliga ökningar inte rapporteras in till fullo. Att färre i riskgrupperna smittas i förhållande till yngre är något som även visas bland antalet personer som läggs in på intensivvården.
– Antalet inneliggande patienter på intensivvården med anledning av Covid-19 går sakta och successivt åt rätt håll. I dag vårdas 510 patienter på landets intensivvårdsplatser, 244 av dem har Covid-19, sade Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
[caption id="attachment_66841" align="alignnone" width="585"]
![]()
Källa: FHM[/caption]
– Andelen patienter med intensivvårdsbehov överskriver nu de som har vårdbehovet på grund av Covid-19. Det här är en trend som måste hålla i sig, men måste öka i hastighet. Vi måste börja se en liknande trend i patienter med Covid-19 på andra sjukvårdsavdelningar. Det är 130 färre patienter än som vårdades för en vecka sedan. Men det är långa vårdtider, det finns risk att man blir sämre.
Oro inför sommaren – ny topp kan nås
Även om det just nu ser ut att finnas en ljusning i och med att antalet döda successivt sjunker tillsammans med antalet inlagda på IVA-avdelningar så är experterna oroliga inför sommaren. Allt fler människor hyser en optimism som kan resultera i att de tar mer risker, till exempel rapporterar en Kantar/Sifoundersökning att bara 37 procent ser det som sannolikt att de själva kommer att smittas.
Risken finns alltså att allt färre tar aktiva steg för att undvika att smittas, eller smitta andra.
– Som ni ser är det fler som säger att de följer rekommendationerna i mindre utsträckning nu, än de som säger att de följer rekommendationerna i större utsträckning. Möjligen är det här en successiv rörelse mot minskad följsamhet, sade Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Anders Tegnell visade även med ett exempel på Dalarnas län att man kunde se en massiv andra topp av smittofall under sensommaren, baserat på att människor inte skulle följa rekommendationerna, resa mer och umgås under midsommar och framåt.
– Om vi fortsätter att träffas och umgås som vi gjort tidigare kommer kurvan gå nedåt och ebba ut, men om vi börjar resa mycket och dubblerar våra kontakter – då kommer det fortsätta gå ner men sedan kommer en topp igen under sensommaren, sade Tegnell.
Tegnell visade två kurvor. En som planar ut och en som fick ytterligare en ökning i augusti.
– Det är ett scenario som vi absolut vill undvika, sade statsepidemiologen.
[caption id="attachment_66840" align="alignnone" width="585"]
![]()
Källa: FHM[/caption]
TT frågade under konferensen: ”Apropå resandet och att smittspridningen kan öka, som Anders Tegnell visade ett exempel på med Region Dalarna. Är det inte bättre att ta det säkra före det osäkra om risken finns att smittspridningen ökar?”
– Det är en bedömningsfråga, alltid. Kan vi fortsätta hålla restriktionerna blir inte det ett problem. Då är det bättre att göra det öppet på ett bra sätt än att det ändå blir ett resande, som vi ser i dag, trots rekommendationerna. Det är bättre att vi gör det öppet, och att det finns förstärkningsresurser till regionerna, med en beredskap på plats. Det är en mer framgångsrik hantering än ett smygande resande och ett smygande antal fall, svarade Tegnell.