![]()
Det var historieprofessorn Gunlög Fur vid Linnéuniversitetet i Växjö som i en intervju i SVT den 19 juli menade att Kumla-klubbens namn ”kan uppfattas som respektlöst”:
– Det är brist på respekt och omtanke om de som betecknas med det här namnet, sade hon.
Vi ändrar inte namnet
När Nya Tider når Indianernas ordförande Markus Engman säger han att den svenska allmänhetens stöd har varit stort efter rasistanklagelserna, och att många uppfattar utfallen som en häxjakt. Klubbens företagsnamn kommer inte att ändras, meddelar han.
– Vi har fått jättemycket mail och telefonsamtal till oss på kansliet och till styrelsen.
NyT: Några verkar tycka att ert namn ”Indianerna” spär på vad som brukar kallas stereotypa föreställningar om indianer. Vad säger du om det?
– Att det absolut inte stämmer. För oss handlar det om att lyfta fram positiva och ädla egenskaper som mod och kämpaglöd. Det har alltid varit våra motton.
Det är efter att det amerikanska fotbollslaget Washington Redskins och baseballlaget Cleveland Indians i USA lovat att göra om sina anrika logotyper och byta namn efter protester från BLM som trenden har nått Sverige. Förutom nämnda speedwayklubb gäller det bland annat hockeylaget HC Frölunda Indians.
När statstelevisionen konfronterade ”Indianernas” ordförande med frågan om det i denna förändrade tidsanda inte är dags att ändra företagsnamnet, svarar Engman att man kommer att inleda en analys för att se över vad konsekvenserna skulle bli om man ändrar namnet.
Kan inte peka på någon som blivit kränkt
Gunlög Fur hävdar att namnet ”får människor att känna sig sårade och kränkta”, men kan inte ge några exempel på någon som faktiskt skulle ha känt sig kränkt av ”Indianerna” under klubbens 70-åriga historia.
– Det har väl funnits några få som har tyckt att namnet inte känns bekvämt, säger Gunlög Fur när Nya Tider når henne.
NyT: Men du kan inte visa det svart på vitt?
– Nej, det kan jag inte, men jag är väl insatt i frågan och vet hur ursprungsbefolkningsstammarna i USA resonerar kring namn på idrottsklubbar och liknande.
Klubbens ordförande Markus Engman har inte heller hört något.
– Vi har hittills inte fått någon enda person på tråden som vill att vi ska byta namn. Tvärtom verkar det finnas ett starkare stöd än någonsin bland folk att vi ska behålla vårt namn som det är.
NyT: Hade du eller någon annan i klubbens ledning fått några signaler innan SVT:s reportage att det fanns många som ogillade ert namn eller tyckte att det skulle vara kränkande på något sätt?
– Nej, inte alls. Det som istället har hänt är att folk faktiskt undrar vad det är för häxjakt som pågår nu.
Miljöpartistisk professor
Gunlög Fur är professor vid Institutionen för kulturvetenskaper på Linnéuniversitetet i Växjö. Hon disputerade 1993 med en avhandling om svenskarnas relationer till lenape-indianerna i kolonin Nya Sverige under mitten av 1600-talet. Viktiga intresseområden är kulturmöten, genus och postkoloniala perspektiv.
Om man går in på hennes Facebook-profil framgår det att hon gillar organisationer som står för gränslöshet, massinvandring och asylaktivism. Hon kandiderade för Miljöpartiet i kommunalvalet i småländska Älmhult i senaste valet 2018.
Vill inte byta namn på Linnéuniversitetet
[caption id="attachment_68198" align="alignright" width="225"]
![]()
Gunlög Fur, historieprofessor, anser att Indianerna bör byta namn, men inte Linnéuniversitetet. Foto: Linnéuniversitetet[/caption]
Medan ingen klagat på namnet Indianerna, har den världsberömde botanisten och vetenskapsmannen Carl von Linné kommit att bli ett av den vänsterradikala BLM-rörelsens hatobjekt i Sverige, eftersom han påstås ha lagt grunden till ”rasbiologi”. Gunlög Fur anser dock inte att hennes eget universitet, som är uppkallat efter den berömde svensken, behöver byta namn.
– Nej, det tycker jag kunde bli kontraproduktivt. Däremot är det viktigt att bland annat universitetet belyser hela Linnés verksamhet, att han inte bara var den nyfikne vetenskapsmannen utan att hans kunskaper också måste problematiseras eftersom inte all kunskap kan anses som bra.
När hon får reda på att stödet för att behålla namnet Indianerna är starkare än någonsin efter SVT:s reportage kräver Fur att klubben ger något slags kompensation.
– Om man nödvändigtvis vill behålla namnet tycker åtminstone jag att man måste kompensera på något sätt, kanske genom att satsa på någon college-fond eller bidra till idrottsevenemang som kommer Nordamerikas ursprungsfolk till del.
I SVT:s inslag nämnde Markus Engman att man kommer att analysera ett eventuellt namnbyte. Nya Tider frågar därför om man står fast vid sitt beslut att behålla namnet, speciellt med tanke på allt stöd man fått.
– Absolut! Jag kan överhuvudtaget inte se något behov av att ändra vårt namn. Det är i och för sig inte jag ensam som bestämmer det, utan det gör ju styrelsen, men jag vågar säga att stödet för vårt namn är väldigt, väldigt starkt nu, ja starkare än någonsin faktiskt.