![]()
Det är Aftonbladet som avslöjar ett fall av grovt bidragsfusk från en invandrare som i flera år lurat de svenska skattebetalarna på pengar genom att fortsätta vara skriven i Sverige och få ut bidrag, men som samtidigt sedan flera år tillbaka bott och arbetat heltid i sitt hemland Afghanistan. Ärendet rör Fazel Fazly som arbetade som läkare i flera år i Sverige, och som fått svenskt medborgarskap, men som enligt sin egen Facebooksida den 30 juni 2018 har ett nytt jobb i Afghanistan – som chefsrådgivare till presidenten Ashraf Ghani. Vidare så har det visat sig att det redan i december 2017 börjat publiceras nyhetsnotiser på presidentens officiella hemsida där Fazly nämns. På sociala medier har Fazel Fazly hundratusentals följare och på bilder han lägger upp från sitt arbete skildras bland annat hur han möter ambassadörer, bland dem den svenska. Men samtidigt har han passat på att lura till sig svenska bidrag, senast i november 2018 då han tog emot föräldrapenning.
[caption id="attachment_69590" align="alignnone" width="585"]
![]()
Fazel Fazly på ett möte i Kabul i somras med nordiska ambassadörer inklusive Sveriges ambassadör i Afghanistan Caroline Vicini längst till höger. Foto: Privat[/caption]
Utreds av skatteverket
Fallet rörande bidragsfusk utreds nu av skatteverket. En anmälan kom in mot afghanen i mars i år. Anmälan har ännu inte börjat handläggas men kommer att utredas av Skatteverkets avdelning för bosättningsutredningar, den avdelning som undersöker om personer verkligen bor på den adress de uppgett.
– Det har kommit in en anmälan om bosättningskontroll den 6 mars i år gällande den här personen, sade Ingela Larsson på Skatteverket till Aftonbladet.
Enligt Skatteverket har Fazly bott i Sverige sedan 2009 och är svensk medborgare. Han är skriven på en villa söder om Stockholm där han skall bo tillsammans med fem andra vuxna personer.
[caption id="attachment_69591" align="alignnone" width="585"]
![]()
Fazel Fazly. Foto: Twitter[/caption]
Skatteverket ser det som ett allvarligt problem med bidragsfuskande invandrare som skriver sig i Sverige men sedan flyttar hem till sina hemländer för att där kunna leva gott på bidrag från kassakon Sverige.
– Det är ett allvarligt problem när personer är folkbokförda trots att man inte längre är del av den officiella befolkningen i Sverige. Socialförsäkringen och förmånerna där bygger ju exempelvis väldigt mycket på var man är bosatt. Men det handlar också om pensioner och försäkringar, säger Tobias Wijk, verksamhetsexpert på Skatteverket till Aftonbladet.