![]()
Nya Tider fanns på plats på Helgeandsholmen inför riksdagens öppnande den 8 september. Utöver AfS flygplansreklam hade en oberoende, Sverigevänlig demonstration samlats vid Mynttorget för att protestera mot politikerna. Egentillverkade skyltar med budskap som ”Avgå Löfven”, ”Stoppa islamiseringen” och ”Högförräderi” hölls upp av regimkritikerna.
På grund av restriktionerna i samhället hade riksdagens öppnande minskat i omfattning jämfört med tidigare år. Livgardets grenadjärsvakt genomförde sin ceremoni på riksplan i vanlig ordning, men färre ledamöter än vanligt var på väg till riksdagen. Dessutom hade gästinbjudningar reducerats till ett minimum.
Protest mot kungen – vägrade stå under Kungssången
När kungafamiljen anlände till plenisalen stämde riksdagen traditionsenligt upp i Kungssången. Det här året genomfördes dock en protest av Joar Forssell (Liberalerna), som vägrade att ställa sig upp och istället satt i sin stol utan att sjunga. ”Traditionen att sjunga kungssången måste upphöra”, skrev Forssell och tre andra riksdagsledamöter i en debattartikel. Argumentet är att monarkin är ”odemokratisk” eftersom kungen inte är vald av folket. Forssell sade sig inte kunna stå bakom budskapet i Kungssången om att man ska sätta sin tillit till kungen.
Efter sången förklarade kung Carl XVI Gustaf det nya riksdagsåret, riksmötet, öppnat. Därefter presenterade Stefan Löfven sin regeringsförklaring. Han inledde med att säga att Sverige är ett land att vara stolt över, och kom med vitt skilda exempel så som klimatomställningen, föräldraförsäkringen, den vackra naturen och de levande folkrörelserna. Han talade sedan om coronaviruset en längre tid. Därefter gick han över till den globala uppvärmningen, som han menade är ”vår tids ödesfråga”:
– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Vi ska fortsätta vara ledande i arbete med att motverka den globala uppvärmningen och i genomförandet av Agenda 2030.
Agenda 2030 är ett FN-samarbete för att uppfylla 17 globala mål kopplade till ”hållbar utveckling”.
Hyllningstal till EU
Under sommaren var Stefan Löfven med och godkände det omstridda coronapaketet på 750 miljarder euro. Inför beslutet hade EU-minister Hans Dahlgren kritiserat förslaget med orden ”det här är inte bra för Sverige”, men efter att beslutet gått igenom ändrade han åsikt och sade ”det här är bra för Sverige”.
Även Stefan Löfven tycks ha valt samma strategi som Dahlgren, och undvek helt att kritisera EU och det massiva skuldsättningspaketet av framtida generationer. I regeringsförklaringen höll han istället ett hyllningstal till unionen:
– EU är vår viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena. Inget annat samarbete är så avgörande för svensk säkerhet och fred, sade Löfven.
– EU är också centralt för svensk ekonomi, välfärd och vårt klimatarbete. Krisberedskapen ska stärkas och den inre marknaden ska utvecklas för stärkt konkurrenskraft i den globala ekonomin. Sverige ska fullt ut delta i och forma EU-samarbetet på ett sätt som värnar både svenska och europeiska intressen.
[caption id="attachment_70152" align="alignnone" width="585"]
![]()
Många av deltagarna i den partipolitiskt oberoende demonstrationen hade med sig svenska flaggor och egentillverkade plakat. ”Regeringens försvar av islamism är landsförräderi”, löd ett av budskapen. Foto: Exakt24[/caption]
Löfven menade att Sverige ska ta strid mot ”länder som inte respekterar rättsstatens principer”, underförstått Ungern och Polen som ligger i politiskt krig med EU på grund av att länderna styrs av högerregeringar som vill minska invandringen och rensa ut vänsteraktivister från rättsväsende och public service. Dessa länder ska inte få EU-bidrag, sade Löfven.
Feministisk utrikespolitik ligger fast
Löfven förklarade, i likhet med tidigare riksdagsförklaringar, att Sverige står bakom EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Löfven ville också att fler EU-länder ökar sin invandring, med orden att ”fler EU-länder ska ta ansvar” i migrationspolitiken. Statsministern nämnde att alla som har rätt till asyl ska få stanna i Sverige och ”få all hjälp att bli en del av samhället”, medan de som får avslag ska återvända.
Vidare hyllades ”den transatlantiska relationen”, alltså relationen till Nato och USA, som central för Sveriges säkerhet och välstånd.
Löfven deklarerade också att Sverige ska fortsätta vara ”den ledande kraften i världen för en feministisk utrikespolitik”.
Black Lives Matter-rörelsen hyllades indirekt:
– Trots att rasismen och nazismen borde ha lagts på historiens skräphög för länge, länge sedan, frodas de i dag. Under året har exempelvis afrosvenskar höjt sina röster mot den rasism de drabbas av.
Annie Lööf tillbaka efter mammaledighet
Dagen efteråt, onsdag den 9 september, hölls höstens första partiledardebatt. Mest uppmärksammat blev när Annie Lööf, som nu är tillbaka efter mammaledigheten, avkrävde Jimmie Åkesson ett svar på om han föredrar Joe Biden eller Donald Trump i det amerikanska presidentvalet. Åkesson sade att han egentligen inte föredrar någondera.
– Jag behöver inte välja mellan de här båda presidentkandidaterna. Jag röstar ju i svenska allmänna val. Och då röstar jag oftast på mig själv, svarade Åkesson.
Han tillade dock att han ändå föredrar att republikanerna styr USA istället för demokraterna.