![]()
Efter en tre timmar lång budgetdebatt vidtog en minst sagt snårig och dramatisk voteringsrunda då det skulle avgöras vilken budget som skulle komma att reglera vardagen för kommuninvånarna i Munkedal. Det fanns inte mindre än fyra budgetförslag plus fem tilläggsförslag att ta ställning till för fullmäktigeledamöterna, men när alla voteringar slutligen var över stod det klart att det var Sverigedemokraterna som med sitt budgetförslag hade gått segrande ur striden. SD är Munkedals fullmäktiges största parti med 24,7 procent bakom sig sedan valet 2018, och eftersom inget annat förslag kunde samla en alternativ och tillräckligt stark majoritet kunde SD lätt dribbla bort motståndarna och slutligen rösta på sitt eget förslag. Situationen inför själva fullmäktigedebatten var inte mindre komplicerad eftersom ett minoritetsstyre baserat på M och L var tvungna att luta sig mot ett kommunstyrelseförslag till budget som hade socialdemokrater samt centerpartister som avsändare.
Minoritetskoalition vägrar avgå
När Nya Tider når Christoffer Wallin, gruppledare för SD i Munkedal, är han nöjd men mycket trött.
– Jag är inte riktigt hundra i huvudet ännu, konstaterar han.
NyT: Vad kommer att hända nu efter att er budget vann i fullmäktige? Kommer moderaternas och liberalernas minoritetsstyre att kasta in handduken?
– Nej, de sade ju igår att de inte kommer avgå.
NyT: Så ett moderat kommunalråd väljer alltså att behålla makten men ändå styra kommunen med en budget som inte alls är i linje med hans minoritetsstyres alternativ?
– Japp, så är det.
NyT: Men ni är beredda att ta över om ni skulle få den möjligheten?
– Vi är beredda att ta över, ja.
Det svaret från Christoffer Wallin stämmer väl överens med vad Munkedals kommunfullmäktigeordförande Heikki Klaavuniemi, även han Sverigedemokrat, sade i en kommentar till tidningen Bohuslänningen samt nättidningen Samtiden precis efter att budgetdebatten avslutades.
”Dags att visa att det finns andra kommundelar än bara centrum”
Hur kommer då invånarna i Munkedal att märka av skillnaderna med en SD-budget som ram för den kommunala servicen? Främst, menar Christoffer Wallin, kommer folk att märka det på hur SD i sitt budgetförslag prioriterar investeringarna.
– Vi vill ju investera mer i skolan och äldreomsorgen, och då vill vi visa att det finns andra kommundelar än bara centrum, om man säger så.
NyT: Ni vill alltså ge mer kommunal service till kommunens yttre delar än vad som är fallet idag, helt enkelt att de delar av kommunen som kanske har upplevt sig som lite i periferin får en större del av kakan?
– De kommer att få betydligt mer ja.
NyT: Är det någon annan, typisk hjärtefråga för SD som du vill lyfta fram i er budget så här dagen efter?
– Nja, det är det här med dagbarnvårdare. Den verksamheten vill vi ju utveckla. Moderaterna och Liberalerna ville ju dra ner på det, konstigt nog. Och så vill vi spara på administrationen också istället för att dra ner i äldreomsorgen.
NyT: På vilket sätt tycker du att dagbarnvårdarna kompletterar vanlig förskola?
– Alla barn mår inte bra av att vara i stora grupper, så det vill vi ju utveckla då.
NyT: Ni vill ta större hänsyn till barnens individuella behov och utveckla barnomsorgens mångfald. Tolkar jag dig rätt?
– Ja, precis.