![]()
Nya Tider har talat med Helena Johansson, departementssekreterare på Kulturdepartementet, som bekräftar saken.
– Det var regeringen som beslutade om att fördela särskilda medel till de politiska partierna för att genomföra informationsinsatser i syfte att öka valdeltagandet. Regeringen har inför samtliga allmänna val sedan 1994 fördelat ett sådant stöd. Med medlen ges partierna ökade möjligheter att nå ut till grupper av röstberättigade med lågt valdeltagande i tidigare allmänna val såsom unga, utrikes födda och personer med funktionsnedsättning, skriver Helena Johansson, departementssekreterare på Kulturdepartementet, till Nya Tider.
Hon berättar också att bara partier med mandat i Europaparlamentet fått stödet.
– Medlen fördelas utefter mandatfördelningen i Europaparlamentet från föregående val.
Nya Tider har begärt ut redovisningarna, och finner vid granskningen att stödet i praktiken fungerat som extra klirr i kampanjkassan för partierna inför EU-valet 2019.
Så mycket fick partierna, och så användes bidraget:
Socialdemokraterna: 3,5 miljoner
Skickade bland annat ut en halv miljon sms på valdagen.
Miljöpartiet: 2,6 miljoner
Använde bland annat medel till att delta i mångkulturella Järvaveckan, trots att Järvaveckan äger rum i juni, alltså månaden efter EU-valet.
Moderaterna: 2,5 miljoner
Redovisar sina totala kampanjkostnader på över 10 miljoner, varför det är omöjligt att få reda på hur det specifika bidraget använts.
Liberalerna: 2,1 miljoner
Redovisningen är så rudimentär att det inte framgår vad medlen används till. ”Riktad informationskampanj/annonsering” ska ha kostat 1,5 miljoner, och ”Trycksaker” nästan 600 000 kronor.
Sverigedemokraterna: 2,1 miljoner
Använde bidraget huvudsakligen till att både Ungsvenskarna och Jimmie Åkesson skulle kunna genomföra valturné. Dessutom användes det för att genomföra postutskick:
”Vi kunde med bidraget genomföra postutskick med våra valsedlar till samtliga hushåll i Sverige”, skriver partiet i sin redovisning.
Centerpartiet: 1,7 miljoner
Gav stora delar av bidraget till CUF och Centerstudenter. Köpte även webbannonser för nästan en miljon.
Vänsterpartiet: 1,7 miljoner
Spenderade 450 000 kronor på att anställa personer som kunde sitta och ringa väljare. De köpte in telefonlistor för över 200 000 kronor. Dessutom lade man över en miljon på marknadsföring på sociala medier.
Kristdemokraterna: 1,7 miljoner
Partiet har så bristfällig redovisning att det är omöjligt att veta vad pengarna gått till. ”Annonsering och aktiviteter mot målgrupper” bokförs med 1,7 miljoner kronor utan vidare specificering.
Feministiskt initiativ: 1,6 miljoner
Anordnade bland annat ett ”särskilt latinamerikanskt homeparty i Solna med en av våra kandidater till EU-valet Jaime Gomez”. Anordnade dessutom ”Ecofeminism-parader på tre orter på sista fredagen innan valet”. Medlen användes också till att simultantolka ett homeparty med Soraya Post till arabiska och dari.