![]()
Det var i mars i år som åttondeklassaren Ludvig på Björknässkolan i Stockholm blev angripen av den 16-årige flyktinginvandraren Ali från Syrien. Enligt rättshandlingar flög han på Ludvig oprovocerat, knuffade in honom i väggen tre gånger och frågade om han ville slåss. När han svarade nej knuffade Ali omkull honom så att han slog bakhuvudet i stengolvet och satte sig sedan över honom och tog struptag.
– Jag får ingen luft, jag känner jag måste få luft, berättar Ludvig i polisförhör.
Ludvig kämpade för att ta sig loss och fick in en örfil på Ali, som då for upp och gav honom en spark i tinningen medan han låg på golvet.
– Jag hade ju kunnat bli jätteallvarligt skadad, alltså just i tinningen. Det kan väl hända rätt mycket om man blir sparkad där känner jag, säger Ludvig.
Under tumultet har andra elever larmat en lärare som kommer springande och avbryter misshandeln.
Skolan ville inte anmäla
I ”Veckans brott” berättar Ludvig att skolan inte ville göra någon polisanmälan. Dessutom verkade skolsystern inte vilja hjälpa honom. Hon ville inte ens prata med Ludvigs mamma när hon ringde upp henne.
– Hon ville inte ta telefonen när mamma bad att få prata med henne, berättar Ludvig.
Ludvigs pappa åkte till skolan för att hämta sin son, men inte ens då ville skolpersonalen informera honom om vad som hänt. Skolan verkade snarast vilja tysta ner hela händelsen.
– De tyckte att vi skulle vänta och låta våra känslor sjunka ned lite, säger Ludvig.
Senare under kvällen gjorde Ludvig och hans föräldrar istället själva en polisanmälan.
När Björknässkolans rektor Monika Neuman förevisas en film där Ludvig berättar om hur han behandlats av skolan, slår hon ifrån sig:
– Det är ju Ludvigs upplevelse. Jag kan bara säga att vi har rutiner, vi har fantastiska pedagoger som tar hand om eleverna, de finns där varje dag för dem. Vårt uppdrag är ju att fostra demokratiska medborgare och ett fantastiskt arbete görs ute på skolorna, säger hon till Veckans brott.
I studion för att diskutera inslaget finns bland annat utbildningsminister Anna Ekström, som säger att det är ett viktigt ansvar för rektorn och den som driver skolan att se till att förebygga våld och att det finns rutiner för att hantera sådant ifall det ändå uppstår.
Hon slår samtidigt fast att hennes allra viktigaste uppgift som utbildningsminister är att se till att det inte får finnas några etniskt svenska skolor kvar.
– Den bristande likvärdigheten och den ökande segregationen, att barn från olika bakgrund mer och mer går i olika skolor, det är mitt viktigaste jobb att se till att vi kan bryta den utvecklingen. För att jag ska klara det måste jag få ett större stöd i riksdagen än jag lyckats med hittills. Det är vad jag jobbar med från morgon till kväll, förklarar utbildningsministern.
SVT-chef: ”Min lille Ali”
Efter att programmet sänts kunde Samhällsnytt avslöja att den som misshandlade Ludvig heter Ali och kommer från Syrien – och att han är fosterbarn till Eva Hamilton som var SVT:s vd 2006-2014.
I en intervju med lokaltidningen Nacka Värmdö Posten liknar hon sig vid en mamma för araben och kallar honom för ”min lille Ali”.
Ali folkbokfördes i Sverige den 8 februari 2017 och fick svenskt medborgarskap redan den 29 december året därpå. Sedan dess har han enligt Samhällsnytt tagits om hand i Hamiltons 1800-talsvilla på exklusiva Värmdö i Stockholms innerskärgård.
I rättshandlingar framgår vidare att Eva Hamilton tycker att Ali är ”snäll och smart” men att han tyvärr blir utsatt för rasism av elaka vita barn. Hon beskriver honom som ”en socialt begåvad kille som har lätt att få vänner” men hävdar att han ”under många (sic) år blivit utsatt för provokationer från andra jämnåriga utifrån hans utseende och ursprung”.
Mot detta talar vittnesuppgifter om att Ali är en stökig elev som ”uppför sig illa mot lärare, röker under skoltid och dricker sig berusad på helger”.
20 timmars ungdomstjänst
Ali dömdes den 23 september i Nacka tingsrätt till 20 timmars ungdomstjänst för sparken i Ludvigs tinning. Tingsrätten menar att brottet för en vuxen person hade motsvarat ett kortare fängelsestraff. Han döms även att betala 7 000 kronor i skadestånd till Ludvig för kränkning och ytterligare 650 kronor för sveda och värk.
Den misshandel som föregick sparken räknas inte som ett brott eftersom Ludvig försökte sätta sig till motvärn genom att dra tag i Alis kläder och försöka knäa honom efter att ha blivit inknuffad i väggen, innan han blev omkullsliten på golvet.
Eftersom Ali har svenskt medborgarskap kan han aldrig utvisas med nuvarande lagstiftning.