![]()
Expressens ansvarige utgivare och chefredaktör Thomas Mattsson, som tidigare dömts för vapenbrott, frias av Stockholms tingsrätt gällande tryckfrihetsbrott. Han stod åtalad för grovt förtal efter att ha hängt ut pensionerade kemidocenten Jim Olsson med namn och bild. Vid rättegången, som Nya Tider bevistade, framkom också tydligt att Expressen tillskrivit Olsson falska citat och även utmålat honom som potentiell terrorist.
Juryn i tingsrätten, som består av före detta nämndemän utsedda av de politiska partierna, anser dock inte att förfarandet är brottsligt. Därmed lades åtalet ned innan den juridiska delen om grovt förtal mellan Mattsson och Olsson ens kunde inledas. Tingsrättens dom kan inte överklagas och motiveringen är hemlig. Skälen till att domen inte får offentliggöras är att jurybeslut i tryckfrihetsmål kringgärdas av sekretess i Sverige.
– Det är rättsröta med stora bokstäver, en större rättsröta än den som Wilhelm Moberg angrep på sin tid. Det är uppenbart att medborgare som inte ansluter sig till den politiskt korrekta religionen inte skyddas av rättsväsendet, säger Jim Olsson till Nya Tider.
– Jag har i många år debatterat om att medborgarna i Sverige är rättslösa mot medierna. Jag lovar att fortsätta den kampen tills jag stupar!, säger Olssons advokat Sargon De Basso.
[caption id="attachment_22185" align="alignnone" width="585"]
![]()
Expressens reporter David Baas vittnade. Han hade svårt att svara på Sargon De Bassos frågor. På detta foto ses David Baas eskorteras av två livvakter. Foto: Peter Andersson[/caption]
De Basso efterskänker arvodet
Olsson döms att betala Expressens rättegångskostnader på drygt 650 000 kronor, plus sina egna kostnader på runt en halv miljon. För att möjliggöra en stämningsansökan mot Thomas Mattsson anordnades en insamling bland privatpersoner på nättidningen Fria Tider, och man fick ihop över en halv miljon kronor. Trots det generösa stödet från det svenska folket måste nu pensionären stå för merparten av kostnaderna själv.
När Nya Tider tar kontakt med advokaten Sargon De Basso, som fört Olssons talan, framkommer att han ämnar efterskänka större delen av arvodet. Han hänvisar till advokatfirmans sida på facebook, där han förklarar det storsinta beslutet utifrån en moralisk princip som nästan liknar ett upprop mot korruption:
”Jag har beslutat att efterskänka lejonparten av vårt arvode. Jag har inte hjärta att begära en krona till av Olsson när hela rättssamhället och tredje statsmakten fullkomligt kört över honom.”
[caption id="attachment_22186" align="alignnone" width="585"]
![]()
Sargon De Basso företrädde Jim Olsson i detta principiellt viktiga mål. Foto: Peter Andersso[/caption]
De Basso har varit öppen med sin syn på Mattssons kvällspublikation. År 2015, då stämningsansökan lämnades in, menade han i en krönika i juristtidningen Paragraf, att personangrepp och smutskastning tillhör Expressens affärsidé. Som exempel tog advokaten ett inlägg Mattsson gjort på Expressens ledarblogg, där han utmålade även advokaterna som nazistsympatisörer:
”Mattsson skrev att advokatfirman som företräder Olsson har en advokat, alltså jag, som i ett eget blogginlägg har tagit parti för en nazist. På detta sätt antyder Mattsson att jag är nazistsympatisör.”
Mattsson raderade snabbt inlägget, men samma teori lade han strax fram i en intervju i branschtidningen Medievärlden – en publikation han inte har något juridiskt ansvar för.
[caption id="attachment_22178" align="alignnone" width="585"]
![Personen i blå mössa gick några sekunder efter att detta foto tagits till attack mot en frilansfotograf och försökte förhindra honom att ta bilder och till och med att gå in i rättssalen. Det bisarra var att han inte var involverad i målet, inte ens som åhörare. Känner du igen mannen i blå mössa? Hör av dig till oss. Mejla redaktion@nyatider.nu Foto: Peter Andersson]()
Personen i blå mössa gick några sekunder efter att detta foto tagits till attack mot en frilansfotograf och försökte förhindra honom att ta bilder och till och med att gå in i rättssalen. Det bisarra var att han inte var involverad i målet, inte ens som åhörare. Känner du igen mannen i blå mössa? Hör av dig till oss. Mejla redaktion@nyatider.nu Foto: Peter Andersson[/caption]
Expressen i öppet samarbete med våldsbejakande extremister
Det var i december 2013 som Expressen med hjälp av vänsterkollektivet Researchgruppen, en grupp frilansare med kopplingar till terrororganisationen AFA, hackade kommentarsfält och forum på internet där vanliga svenskar klagade på kostnader och brott kopplade till massinvandringen. Dessa hängdes sedan ut under krigsrubriken ”Näthatare” i Expressen.
Pensionären Jim Olsson i Västra Frölunda var en av de uthängda, han fick se sitt namn och bild tillsammans med citat som han aldrig skrivit. Expressen gjorde även oanmälda hembesök hos de som kritiserat invandringspolitiken och lade ut filmer om detta på nätet. Olsson blev på grund av detta riksbekant när han på tröskeln till sitt hem högljutt bad Expressens filmteam ”dra åt helvete”.
Olsson, som utmålats som ”näthatare” och potentiell terrorist av kvällstidningen på grund av de falska citat man tillskrivit honom, beslöt sig för att stämma Thomas Mattsson för förtal. När det kom till Thomas Mattssons kännedom att pensionären avsåg att dra honom inför rätta, gick han ut på ledarplats i Expressen i hotfull ton och försökte skrämma Olsson. Men den pensionerade docenten gav sig inte.
[caption id="attachment_22177" align="alignnone" width="585"]
![Presidiet med den politiskt tillsatta juryn. Foto: Peter Andersson]()
Presidiet med den politiskt tillsatta juryn. Foto: Peter Andersson[/caption]
Mattsson – ”återfallsförbrytare”
Det är värt att notera att de som vittnade för Expressens räkning var journalisterna David Baas och Christian Holmén – båda delaktiga i uthängningsarbetet tillsammans med vänsterextremisterna på Researchgruppen.
Advokaten De Basso gjorde en enligt många lysande slutplädering, där han tog ställning för den vanlige medborgaren mot de stora tidningsdrakarna:
– Jag träffar de människor som blir utsatta för pressetiska övergrepp och lagbrott. Jag ser vad som händer med en människa som blir utsatt för ett drev, som blir utsatt för ett förtal i det offentliga rummet. Jag tror det var vår förra statsminister som beskrev mediedrevet som vårt sista dödsstraff – och att det dödar någonting i själen. Och jag tycker den beskrivningen är bra.
Sargon De Basso har tidigare framgångsrikt företrätt skådespelaren Mikael Persbrandt mot Expressen, den gången handlade det om påståenden om alkoholförgiftning. Nu pekade De Basso på det graverande i att Expressens nätupplaga med förtalande uppgifter riktade mot Olsson, funnits kvar i två år utan att de raderats av Expressen och att förtalet till skillnad från det som den officiella personen Persbrandt utsattes för var riktat mot en privatperson.
– Men jag är en vän av tanken att bara för att man har kostym och kravatt så innebär inte det att man är fredad från straff i den här världen, påpekade De Basso och beskrev Mattsson som en återfallsförbrytare med hänsyn till det vapenbrott chefredaktören fälldes för 2012.
[caption id="attachment_22175" align="alignnone" width="585"]
![Thomas Mattsson och Jim Olsson på samma bild. Mattsson försökte till varje pris undvika Jim Olsson. Vi maskar mannen i mitten på bilden eftersom han inte är involverad i målet. Foto: Peter Andersson]()
Thomas Mattsson och Jim Olsson på samma bild. Mattsson försökte till varje pris undvika Jim Olsson. Vi maskar mannen i mitten på bilden eftersom han inte är involverad i målet. Foto: Peter Andersson[/caption]
Mattsson fortsätter att håna Olsson
Expressen rättade alltså inte de falska påståendena om Olsson – de fick stå kvar i den ursprungliga artikeln – däremot publicerades en liten notis på annan plats i tidningen att de var felaktiga. Man hanterade det alltså på snarlikt sätt som Mattsson gjort i sitt naziangrepp på Olssons advokat.
Samma dag som Mattsson friades i tingsrätten fortsatte chefredaktören att på sin ledarblogg smutskasta Olsson. I inlägget med den triumferande rubriken ”Expressen-Jim Olsson 60-0 i förtalsmålet där Expressen frias helt”, en rubrik som anspelar på de många frågor som juryn hade att ta ställning till, hyllade han tingsrättens beslut att inte tillmötesgå några krav på att pensionärens rättegångskostnader ska kvittas – detta för att Olsson ”ska kunna göra rätt för sig”. I texten hävdade han även att Expressen genom sin värdegrund hårt arbetade för ”demokrati och det öppna samhället” mot ”hatsajter”.
Expressen försvarar hackare från AFA
Vid de tillfällen Mattsson konfronterats för sitt samarbete med kriminella hackare som har kopplingar till en organisation som ligger på SÄPO:s lista över hot mot Rikets säkerhet, har han konsekvent försvarat dem. Chefredaktören har förtydligat att som publicist i kampen mot ondskan – den han menar pensionären Jim Olsson är en av företrädarna för – måste man välja konfrontation.
Vilka man samarbetar med verkar inte då ha någon större betydelse. Det gäller i synnerhet Researchgruppen, en grupp bestående av tidigare medlemmar i den militanta vänsterextrema gruppen AFA. Frontfigurerna Martin Fredriksson, Mathias Wåg och Carl Tullgren är samtliga kriminellt belastade extremister.
– Jag har inga problem med att de här människorna tar avstånd från dem som är rasister, förklarade Mattssson för reportern Martin Wicklin i Sveriges Radio P1.
I en intervju med SVT har han även jämfört Researchgruppen med Reuters och Tidningarnas Telegrambyrå. Den nästan militanta retoriken i det man ser som sitt opinionsbildande uppdrag brukas även av andra personer på Expressen. Den före detta chefen för tidningens ledarredaktion PM Nilsson, såg uthängningarna som moraliskt försvarbara.
– Expressen är inte en rättsvårdande myndighet utan en liberal tidning som bekämpar sina fiender, var hans kommentar till uthängningarna.
Expressen har en historia av att hylla vänsterextremister, bland annat skriva förskönande om just AFA, och sopa deras illdåd under mattan. Våren 2009 berättade Expressen-journalisten Niklas Svensson i Axess TV om att en granskning av våldsvänstern hade stoppats därför att det framkommit att det fanns ”obehagliga kopplingar” mellan de granskade vänsterextremisterna och anställda på Expressens redaktion. Expressens dåvarande chefredaktör Joachim Berner stoppade publiceringen bara timmar innan artikeln skulle gå i tryck.
– Det fanns personer som sympatiserade med till exempel AFA på vår redaktion. Vi upptäckte när vi sökte igenom artikelarkiv att man mer eller mindre vid olika tillfällen hade hyllat grupperingar som AFA på Expressens kultursida. Vi hittade också andra kopplingar.
Vi såg frilansskribenter som arbetade för Expressen som hade deltagit själva vid aktioner där människor hade dömts, berättade Svensson i inslaget på Axess TV. Flera av aktionerna var sådana som AFA tagit på sig.
Även om domen i sig inte går att överklaga på grund av Sveriges speciella regler för tryckfrihetsmål, tänker Jim Olsson däremot överklaga de rättegångskostnader han dömts att betala.
– Jag överväger också att ta ärendet till Europadomstolen. Den här korrumperade rättsordningen måste angripas tills man förändrar den, säger Jim Olsson till Nya Tider.