![]()
Redan flera månader före valet hade republikaner, inte minst president Trump själv, varnat för att poströstning skulle möjliggöra valfusk i stor skala. Demokraterna har å sin sida gjort allt för att öka poströstandet. Båda sidorna kan sägas ha talat i egen sak – en opinionsundersökning från Pew Research i mitten av augusti visade att den stora majoriteten av Trumps väljare (80 procent) föredrar att lägga sin röst i en vallokal medan en majoritet av Bidens väljare (58 procent) föredrar poströstning.
Det upprepas om och om igen att republikanska anklagelser om valfusk är ”grundlösa”, ett ord som inte bara går igen i nästan varje artikel i vänstermedia, utan även i en kommentar från FN-kontrollerade OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).
– Grundlösa anklagelser om systematiska brister, särskilt av en sittande president på valnatten, skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner, sade Michael Georg Link, ledare för en delegation med uppdrag att observera det amerikanska presidentvalet, i ett uttalande.
Republikanerna anklagas vidare för att sprida ”desinformation” och ”falska uppgifter” som kan ”undergräva tron på USA:s demokrati”. De uppmanas att acceptera det officiella valresultatet som till sist visade på seger för Biden.
[caption id="attachment_72313" align="alignnone" width="585"]
![]()
Rösterna i Georgia ska räknas om, förklarade Brad Raffensperger, delstatens Secretary of State, den 11 november efter klagomål från republikanskt håll. Stillbild: NTD/Youtube[/caption]
Flera konservativa kommentatorer menar att demokraterna själva har undergrävt tron på den amerikanska demokratin under de senaste åren genom narrativet om ”rysk påverkan” på valet 2016. ”Vi gick från fyra år då media, vänstern och de neokonservativa bluffmakarna insisterade på att Ryssland, på ett mystiskt och ockult sätt som man ännu inte förklarat, manipulerade röstandet 2016 och stal valet från Hillary. Nu insisterar samma opportunister, lika bergsäkert, på att det är omöjligt att manipulera presidentvalen och att bara tokiga konspirationsteoretiker kan tro något sådant”, skriver exempelvis statistikern och författaren William M Briggs på sin blogg.
Den kända Trumpanhängaren och författaren Ann Coulter pekar i en krönika på hur demokraterna vägrade att erkänna George Bushs valseger år 2000 ända tills Högsta domstolen till slut, den 12 december, satte stopp för de upprepade omräkningarna av rösterna i Florida. Flera veckor senare utmanade en förening för svarta kongressledamöter Bushs utnämning till president; en utredning betald av flera stora vänstermedier pågick i ytterligare ett år; och än idag påstår demokrater ibland att Bush ”stal valet”.
Många påståenden i omlopp
Uppenbarligen sprids många lösa påståenden och rykten om valfusk på bloggar och i sociala medier. En del saker visar sig ha naturliga förklaringar, andra förblir obevisade påståenden som kan tolkas på olika sätt.
De sociala medieplattformarna och systemmedierna censurerar hårt mot den republikanska sidan och ursäktar sig med att man vill stoppa spridningen av ”desinformation”. Som flera konservativa kommentatorer påpekat, gör censuren det tvärtom svårare att skilja falska och ogrundade påståenden från anklagelser som har mer substans.
Ett exempel på sådant som fått en oskyldig förklaring är åtminstone vissa av fallen där döda människor ska ha röstat. New York Times spårade några sådana fall och det visade sig, enligt tidningen, handla om rena slarvfel med födelsedatum. New York Times är å andra sidan känd för sin vänsterliberala slagsida och betraktas inte som en trovärdig källa av många republikaner.
Andra saker har inte fått någon rimlig förklaring, och i vissa fall tycks systemmedierna ljuga rakt ut för att bortförklara dem.
Visselblåsare smutskastad
om vi nämnde i förra numret hade konservativa medieprojektet Project Veritas före valet fått kontakt med en anonym visselblåsare på amerikanska postverket USPS, som berättade att han och hans kollegor fått order om att bakdatera valsedlar – i det förmodade syftet att kunna föra in falska valsedlar i systemet efter att valet var över.
Visselblåsaren har sedan dess identifierats som Richard Hopkins, 32. Han har undertecknat ett edsvuret vittnesmål om vad han sett och hört, vilket sedan offentliggjorts av senator Lindsey Graham (Rep.).
Den 10 november hävdade demokraterna i representanthusets så kallade Oversight Committee att Hopkins helt tog tillbaka sina påståenden då han förhördes av postverkets internutredning. Detta upprepades sedan av Washington Post.
[caption id="attachment_72315" align="alignnone" width="585"]
![]()
Demonstrationer över hela landet – här i Madison, Wisconsin – kräver att valet ska granskas under parollen ”stoppa stölden”. Stillbild: NTD/Youtube[/caption]
Dagen efter gick Richard Hopkins själv ut med att han inte alls hade tagit tillbaka sitt vittnesmål, trots att han varit under stark press att göra det. Hopkins publicerade en inspelning han gjort i smyg när han förhördes av internutredaren Russel Strasser. Istället för att fråga honom om valfusket säger Strasser på inspelningen att han kallats in för att försöka ”tygla stormen innan det blir helt galet”, att det är folk på hög nivå inblandade, och att Hopkins om han hamnar under ”lite stress” säkert kommer att förstå att han bara inbillat sig vad han sett och hört.
– Jag skrämmer dig inte. Men jag skrämmer dig, säger Strasser bland annat i det mycket märkliga förhöret.
Det ska påpekas att det alltså finns ett undertecknat vittnesmål från Hopkins gällande valfusket, medan hans påstådda avbön inte har belagts med dokumentation – ändå är det den påstådda avbönen som rapporteras i systemmedierna. Hopkins är avstängd från sitt jobb utan lön tills vidare.
Röstningsapparater kopplade till Clinton
En av de märkligaste omständigheterna är de rösträkningsapparater som användes i minst 30 delstater, bland annat omstridda Michigan och Georgia. Under valdagen kom rapporter om att en ”teknisk bugg” hade orsakat problem, detta till följd av en ”uppdatering av mjukvaran” som skett kvällen före valdagen. Republikaner blev genast misstänksamma.
I Antrim county, Michigan, ska ”buggen” ha fått effekten att tusentals röster på Trump istället gick till Biden, innan felet åtgärdades. I Oakland County, Michigan, trodde den republikanska representanten Adam Kochenderfer att han förlorat efter att hans motståndare vunnit med 104 rösters marginal, tills det visade sig att systemet räknat fel och gett honom drygt 1 200 röster för lite tills det rättades.
Buggarna i dessa system tycks konsekvent ha varit till republikanernas nackdel. Tillverkaren, Dominion Voting Systems, har donerat pengar till makarna Clintons stiftelse Clinton Global Initiative. Det har också spridits rykten om att framträdande demokratiska politiker äger bolaget, men det har inte kunnat bekräftas.
Matematik visar på troligt valfusk
Val som tar längre tid att räkna samman eller en kraftig inhämtning för en viss kandidat utgör inte i sig något belägg för valfusk. Donald Trump hämtade exempelvis in en åttaprocentig ledning för Biden i Arizona till att i skrivande stund bara ligga under med 0,3 procent, med två procent av rösterna kvar att räkna. Men när röster för den ena kandidaten ökar väldigt plötsligt eller andra märkligheter inträffar, kan man åtminstone misstänka fusk och kräva en närmare undersökning.
Flera konservativa debattörer har pekat på olika anomalier i röstningsdatan för att påvisa troligt fusk. En anonym dataforskare har lagt ut ett antal grafer på Twitter (under kontot @APhilosophae) som sägs visa röstningsdata som ”trotsar all logik”. Så när som på ett undantag, Virginia, syns dessa anomalier just i de omtvistade delstaterna där demokraterna anklagas för valfusk: Pennsylvania, Wisconsin, Michigan och Georgia – inte i andra. Med vissa variationer handlar det om plötsliga ”hopp” till förmån för Biden som inte alls är vad man kan förvänta sig statistiskt.
Den ovannämnde statistikern William M Briggs har granskat några av anomalierna och avslöjat vissa som resultatet av rena slarvfel eller liknande som aldrig riskerade att påverka slutresultatet, medan andra kvarstår som märkliga och ännu oförklarade, exempelvis en plötslig ökning på 27 396 röster för Biden i Pennsylvania mitt i natten.
Många Trumpanhängare har också citerat Benfords lag, en matematisk lag som regelmässigt används av försäkringsbolag och brottsutredare för att avslöja fusk i bokföring och liknande, och även har använts för att avslöja valfusk i Iran. Den kallas även ”lagen om anomala siffror” och bygger på att i en naturlig datamängd är det vanligast att tal börjar på siffran 1, nästa vanligast med siffran 2 och så vidare enligt ett tydligt mönster. Om mönstret inte följs kan man misstänka att datan manipulerats.
Analyser av valresultatet på vissa håll visar att Bidens röstningsdata bryter mot Benfords lag, medan Trumps och andra kandidaters data följer den. Det är dock oklart hur tillämpbar Benfords lag är på det amerikanska valet. William M Briggs pekar på att den bara är användbar i tillräckligt stora sammanhang, exempelvis hela delstater – inte på lägre nivåer där utrymmet för slumpmässiga avvikelser är större. Han påpekar vidare att Benfords lag bara kan upptäcka fusk ifall det är omfattande och under en längre period, och att han själv snarare tror – med ledning av andra anomalier – att det skett ett fåtal större tillägg av Biden-röster.
Vissa andra statistiker, exempelvis Jen Golbeck, hävdar bestämt att Benfords lag inte går att applicera på valresultat över huvud taget.
Det kan påpekas att den engelska Wikipedia-sidan för Benfords lag ändrades då den började användas för att ifrågasätta valresultatet så att det nu påpekas att ”flera experter” menar att den inte är tillämpbar på valfusk – trots att det alltså tidigare stått att lagen använts för att upptäcka valfusk i exempelvis Iran.
Omräkning i Georgia
Fortfarande är fallen av misstänkt valfusk alltför stort för att ens kunna räknas upp här. Vilka, om några, som håller för en ordentlig granskning återstår att se. Republikanerna försöker tvinga fram en granskning av rösterna i flera delstater.
Onsdagen den 11 november nådde republikanerna sin första konkreta framgång med sina påtryckningar. Georgias Secretary of State, som bland annat är chef för delstatens valmyndighet, Brad Raffensperger förklarade då vid en presskonferens att hans delstat kommer att genomföra en omräkning av samtliga valsedlar i presidentvalet för att säkerställa att inget valfusk förekommit. Det handlar om 4,93 miljoner valsedlar i Georgia och det skiljer mindre än 14 000 röster mellan kandidaterna efter att 99 procent räknats – en räkning som nu alltså börjar om.
Senatorn Rand Paul (Rep.) föreslår på Twitter att det enklaste vore att undersöka några tusen slumpmässigt utvalda röster i de berörda delstaterna riktigt noggrant. ”Om fuskfrekvensen är låg, kan väljarna vara övertygade om valets legitimitet. Om fuskfrekvensen är hög, bör varenda poströst granskas”, skriver senatorn.