![]()
Många förknippar än idag Polen med smutsiga kolkraftverk, som utan tvivel har orsakat stora miljöproblem både på land och i luften. Luftföroreningar och stora ingrepp i de omkringliggande naturområdena har varit kännbara. Men nu kan detta snart vara ett minne blott när Polens regering nu tycks ha bestämt sig för att börja fasa ut kolkraften för att helt avsluta epoken med kolkraft till år 2049. Polen ska nämligen satsa på renare energi, men inte vindsnurror och solpaneler, utan en storskalig utbyggnad av kärnkraften, där det första kärnkraftverket kan stå färdigt redan år 2033, rapporterar bland annat SVT och Nyheter Idag.
Kraftfull men dyr investering
När det gäller storleken på de kommande kärnkraftsinvesteringarna sparar polackerna inte heller på krutet. Landet planerar nämligen att bygga sex kärnreaktorer som tillsammans skulle kunna producera mellan 6--9 gigawatt.
Men denna energiomställning kommer inte att bli billig – omkring 30 miljarder dollar, varav hälften kommer att betalas av polska staten, men där man också sätter stort hopp till amerikanska investeringar i form av både teknik och pengar.
Kan öka Sydsveriges elkapacitet
Den kommande polska energiomställningen kan även få stora konsekvenser för den svenska elkapaciteten, framförallt för Skåne och Blekinge. Eftersom Polen är en fullt integrerad del av den europeiska elmarknaden, skulle alltså Sydsverige i framtiden kunna försörjas av polsk kärnkraft, även om den svenska rödgröna regeringen går vidare med att fasa ut den svenska kärnkraften. Att tillgången på el skulle kunna bli mycket mer stabil med hjälp av polsk kärnkraft är något som Thomas Tangerås, forskningsexpert om elmarknader vid Institutionen för näringslivsstudier, är övertygad om. Tesen lägger han fram i en mejlkonversation med redaktionen för nättidningen Nyheter Idag.
Säger sig inte ha någon åsikt om möjlig kapacitetshöjning
Under 2019 och 2020 har både skånska företagsrepresentanter och politiker gått ut upprepade gånger i stora medier och pekat på att kapaciteten i det sydsvenska elnätet är otillräcklig och att elkunder i södra Sverige får betala mångfalt mer för sin elkonsumtion än de i norra Sverige. Från skånskt politiskt håll menar man att detta kan hota både tillväxt och jobb i en nära framtid.
Så sent som under tidig höst uppvaktades den socialdemokratiske energiministern Anders Ygeman kring dessa problem, varpå han svarade att tillgången på energi är fullgod i södra Sverige, även om kärnkraftverken fortsätter att fasas ut och ersätts med sol- och vindkraft.
En av dem som i kraftiga ordalag kritiserade den rödgröna regeringens brist på handlingskraft när det gäller att säkerställa de sydsvenska energibehoven var det skånska regionrådet Anna Jähnke, Moderat. När Nya Tider kontaktar henne och frågar om hon har sett nyheten om det som skulle kunna rädda energiförsörjningen för Skåne i framtiden, alltså Polens planerade kärnkraftsinvesteringar, blir hon positivt förvånad.
– Oj… Nej… Den nyheten har jag faktiskt inte sett. Låter ju intressant.
Därefter lovar hon att återkomma med en kommentar så fort hon har hunnit sätta sig in i vad saken handlar om. Och dagen efter kommer svaret i form av ett mejl från Anna Jähnkes politiska sekreterare, Samuel Jonsson. Han skriver:
”Anna Jähnke avböjer att kommentera Polens utbyggnad av kärnkraft eftersom det inte är Region Skånes uppgift att kommentera andra länders inrikespolitik. Vi fortsätter däremot jobba för skånsk och svensk elförsörjning inom de områdena vi kan.”
Notera alltså att samma politiker som så sent som för bara några månader sedan varnade för att den skånska elförsörjningen var hotad nu inte säger sig ha någon åsikt i frågan när en kapacitetshöjning i elnätet kan stå för dörren med hjälp från Polen.