![]()
Den 23 december stängde den Googleägda videotjänsten YouTube ner den fria mediekanalen Swebbtv och raderade därmed alla inlägg som fanns där. Inga anmälningar hade såvitt det hittills är känt inte inkommit om olämpligt innehåll i något av Swebbtv:s program, och denna kanal har under hela sin tid, med utgivningsbevis därtill, också haft som ledstjärna att alltid använda ett vårdat språk och dessutom anpassa innehållet till vad lagen medger, även om det man tar upp är kritiskt mot den vänsterliberala makteliten i samhället.
Nedstängningen av Swebbtv var en händelse som skapade både oro och bestörtning bland övriga aktörer inom den fria mediesfären, däribland självklart Nya Tider. Strax före nyår släckte flera av de fria medieaktörerna ner sina hemsidor i protest mot Googles självsvåldiga censur. Men Googles krigföring mot alternativmedia upphörde dock inte med nedstängningen av Swebbtv:s kanal, utan man stängde även ner den ideella föreningen Det fria Sveriges kanal Svegot på YouTube dagen före år 2020 övergick i 2021.
Bör ses som en distributör
Trots Googles framfart som censurmaskin har varken nedstängningen av Swebbtv eller Svegot orsakat någon debatt i systemmedia. När Nya Tider når en mångårig opinionsbildare i just yttrandefrihetsfrågor, Nils Funcke, är han kritisk.
– De stora techjättarna känner väl ett politiskt tryck att agera, särskilt med tanke på att EU bland annat vill försöka reglera vad som kan anses som extremistisk propaganda, men jag anser att man framför allt bör se på sociala medieplattformar som distributörer.
NyT: Hur menar du?
– Ja, ungefär som att bara för att Postnord vidarebefordrar brev vi skriver så skall de inte censurera vad du skriver.
NyT: Så Google har överskridit vad som är motiverat ur yttrandefrihetssynpunkt, enligt dig?
– Ja, och om något framförs i något inlägg som kan anses vara olagligt får man pröva den enskilda händelsen med hjälp av rättsväsendet. Men att blockera någon från att använda en distributör är djupt problematiskt.
När Nya Tider lite senare kontaktar Nils Funcke igen och frågar honom om man även kan jämföra sociala medieplattformar med torg där man framför åsikter anser han det vara en motiverad jämförelse. Och precis som han menade vid det första intervjutillfället menar han att polisen inte får ingripa bara på grund av åsikter, bara om det uttryckligen uppmanas till uppvigling. Men återigen motiverar det inte torgägaren att förbjuda någon att bevista och använda torget för demonstrationer i framtiden.
Bisarrt att varningsflagga Trump på Twitter
Nils Funcke anser det även vara ett dåligt agerande från Twitter när de under år 2020 började agera åsiktspoliser och varningsflagga inlägg från den ännu sittande presidenten Donald Trump I USA.
– Det är rent bisarrt att agera som Twitter gjort och varningsflagga inlägg. Det är inte deras sak som en distributör att tycka vad som är rätt fakta eller inte.
Sedan intervjun med Nils Funcke ägt rum har både Twitter och Facebook som bekant gått längre än vad någon ens vågat drömma om. När det gäller Twitter är nu Donald Trump exempelvis permanent avstängd från att använda deras plattform.
Mångsidig karriär
Nils Funcke har som tidigare nämnts varit en mångårig, ofta förekommande, röst i den offentliga debatten när det kommer till principiellt viktiga mediefrågor av intresse, och har alltså hörts tämligen ofta även i systemmedia. Hans karriär är också av det mångsidiga slaget. Han har varit utredningssekreterare i yttrandefrihetskommittén under 2009--2012, VD för föreningen Utgivarna från mars 2017 till april 2018, utgivare för tidningen Riksdag och departement från september 2005 till augusti 2009, men är även verksam vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMK) vid Stockholms universitet där han undervisar i medierätt, redaktionell organisation samt politisk journalistik.